Rotary DAS en ORO stralen

U bevindt zich hier: Over ORO | Actueel | Nieuws | 2017 | December | Rotary DAS en ORO stralen

Rotary DAS en ORO stralen

Rob van Brussel (rechts) van Rotaryclub Deurne-Asten-Someren overhandigde Paro afgelopen week aan Wilbert de Groot, wijkmanager van ORO op Het Rijtven

Toen Rob van Brussel voorzitter werd van Rotaryclub Deurne-Asten-Someren wist hij één ding zeker. Hij wilde een mooie activiteit organiseren voor, maar ook door mensen met een beperking. Zijn initiatief leidde, met steun van vele vrijwilligers en onder meer de Vrienden van ORO, tot een prachtige avond eind april 2017 in De Ruchte in Someren. Een van de doelstellingen was het ophalen van een mooi geldbedrag voor ORO.

Ruim een half jaar na de avond is bekendgemaakt waar de opbrengst aan besteed is. Rob van Brussel is er trots op. “Maar het meest trots kunnen we zijn op de avond”, zegt hij. “Onder de titel Sterren Stralen hebben we allemaal kunnen zien welke ongekende talenten de mensen van ORO allemaal hebben. Door hun inzet hebben de gasten een heerlijke avond gehad, met lekker eten en drinken en mooie optredens. Het was fantastisch om te zien hoeveel medewerkers en vrijwilligers hier helemaal belangeloos aan hebben meegewerkt.” Onderdeel van de dinnershow was ook een veiling van kunst gemaakt door de kunstenaars van ArtORO.
De totale opbrengst van de avond lag ver boven het streefbedrag van 10.000 euro. Rob van Brussel: “Uiteindelijk hebben we 23.000 euro beschikbaar kunnen stellen. Een geweldig bedrag dat alleen maar mogelijk is door de enorme inzet van alle betrokkenen, en niet in het minst, de cliënten die hebben meegedaan.”

Interactieve knuffel
In goed overleg met ORO is het grootste deel van dat bedrag inmiddels besteed. De snoezelruimte van Het Laarhuys werd ervoor ingericht, er werden skelters en fietsen aangeschaft en afgelopen week maakte Paro, de knuffelzeehond, zijn opwachting op Het Rijtven. Voor wijkmanager Wilbert de Groot gaat hiermee een bijzondere wens in vervulling. “Paro is een zachte, interactieve knuffel. Je kunt het zien als een alternatief voor een huisdier. Een écht huisdier kan vaak niet omdat cliënten daar bang voor zijn. Paro is eerst een tijdje op proef geweest omdat we wilden kijken of het van meerwaarde was voor met name de dementerende oudere cliënten. Het bijzondere van Paro is dat hij stemmen herkent en reageert op aanrakingen. In eerste instantie lijkt het op een soort kinderknuffel, maar Paro biedt veel meer. Dat merkten we ook in de proefperiode. Cliënten worden er rustiger van, genieten van deze manier van contact maken.” De aanschaf van een dergelijke knuffel was niet mogelijk zonder de steun van buitenaf. “Dit is innovatief maar erg duur ‘speelgoed’”, aldus Wilbert de Groot. Rob van Brussel is er blij mee. “Het was een geweldige avond en dit is een geweldig resultaat. Hiermee helpen we kwetsbare mensen gelukkig maken. En dat is volgens mij helemaal wat ORO graag wil.”