Ervaringsdeskundige Martien Martens krijgt Ereprokkel

U bevindt zich hier: Home | Actueel | Nieuws | 2017 | Juli | Ervaringsdeskundige Martien Martens krijgt Ereprokkel

Ervaringsdeskundige Martien Martens krijgt Ereprokkel

Martien Martens ontvangt Ereprokkel

Afgelopen vrijdag heeft Martien Martens uit Helmond de Ereprokkel 2017 ontvangen. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht. Hij ontving de Prokkel erepenning voor zijn werk bij ORO, waar hij als ervaringsdeskundige actief is.

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Elk jaar is er een Prokkelweek. Op een van de dagen van die week kunnen cliënten van ORO ‘Prokkelen’, een dagje meelopen op een plaats die ze interessant vinden.

Emile Roemer
Martien Martens kreeg de erepenning omdat hij zich in het afgelopen jaar heeft ingezet om de Prokkelweek goed onder de aandacht te brengen. Hij ging bij veel locaties van ORO op bezoek om te vertellen wat een Prokkel inhoudt. Zijn enthousiasme werd aangewakkerd toen hij vorig jaar zelf een aantal dagen meeliep op het Haagse Binnenhof. De foto, waarop hij staat met SP-voorman Emile Roemer, sierde dit keer de posters die hij op de ORO-locaties bezorgde. De actie van Martien had overduidelijk succes. Zo’n tachtig cliënten meldden zich aan voor een Prokkel. Er waren bijvoorbeeld Prokkels bij een bruidsmodezaak, een klooster, een bakkerij en zelfs op de Beurs in Amsterdam. Ook ORO bestuurder Jan Roelofs werd een dag begeleid door een cliënt van ORO.

Stimuleren
Martien was bijzonder in zijn nopjes met de verrassing. “Ik wist helemaal nergens van”, vertelde hij na afloop. “Iedereen had het geheim gehouden. Ik vind het een geweldige erkenning. Maar ik vond het vooral fijn dat er zoveel cliënten een leuke en leerzame dag hebben gehad. Zelf heb ik dit jaar een Prokkel gedaan op Het Rijtven, waar ik heb meegeholpen bij de Verwendag.”
De penning zal hem extra stimuleren om volgend jaar nog meer cliënten warm te krijgen voor dit initiatief, denkt hij. “Maar eerst heb ik als ervaringsdeskundige nog veel ander werk te doen. Ik geef les op scholen over wat een verstandelijke beperking is en ben bijvoorbeeld actief bij trainingen voor medewerkers. Waarom ik dat allemaal doe? Omdat ik een zwak heb voor de zwakkere in de samenleving. En natuurlijk omdat ik dit werk heel erg leuk vind.”

“Ik wil alle leden van de werkgroep heel erg bedanken: Jet, Sophia, Dorry, Willeke, Anne, Ad en Marijn. De Prokkelweek moet je toch samen doen als team, super bedankt! Maar ook Yvonne en Rita van het Leerplein bedankt, jullie hebben mij als ervaringsdeskundige veel coaching en ondersteuning gegeven. Alle collega’s van ORO bedankt dat ik de kans krijg om dit allemaal te doen!”