Inspiratiefestival Dagbesteding voor herhaling vatbaar!

U bevindt zich hier: Over ORO | Actueel | Nieuws | 2017 | November | Inspiratiefestival Dagbesteding voor herhaling vatbaar!

Inspiratiefestival Dagbesteding voor herhaling vatbaar!

Ontmoeten, kennis delen en inspiratie opdoen. Dat waren de belangrijkste doelen van het Inspiratiefestival Dagbesteding dat op 28 november op Het Rijtven werd gehouden. De organiserende Vakgroep Dagbesteding mag er tevreden op terugkijken, zo blijkt uit de enthousiaste reacties achteraf.

“Je ziet elkaar eigenlijk maar weinig. Daarom alleen al is dit een leuk initiatief.” Met een bord in de hand en rondneuzend in de kraampjes met lekkernijen, is al direct na de opening duidelijk dat het ‘ontmoeten’ een prima aanleiding is om dit eerste ‘dagbestedingsfestival’ te bezoeken. Efka Vilé en Diana Oussoren, de initiatoren van het geheel, zijn het daarmee eens. “Daarnaast zijn we continu op zoek naar vernieuwing”, zegt Diana. “We willen ons graag blijven ontwikkelen, maar je hoort wel dat daar maar weinig tijd voor is. Vandaar ook dit festival. Met een breed aanbod aan workshops: voor de doelgroep LVB maar ook voor mensen met een ernstige beperking. We zijn op zoek gegaan naar nieuwe technieken, nieuwe activiteiten. Binnen ORO, maar ook bijvoorbeeld bij de collega’s van Kempenhaeghe.”
Tijdens het festival waren ook de placemats te zien die inmiddels op alle dagbestedingslocaties aanwezig zijn. Op de placemats laten medewerkers zien welke specifieke kwaliteiten ze hebben. Wil je er iets meer over weten? Neem gerust contact met ze op. “Dat is juist de bedoeling”, stelt Efka.

Papierscheppen
In een van de negentien workshops, die na de gezamenlijke opening werden gehouden, zien we meteen een voorbeeld. Esther van Weert van Kempenhaeghe laat zien hoe er met cliënten van textiel papier wordt gemaakt volgens een oud-Hollandse techniek. Jet Lenkens ziet mogelijkheden om deze manier van ‘papierscheppen’ ook zelf toe te gaan passen. Ze vindt de opzet van het festival geslaagd. “Ik ben net naar de workshop Brain Blocks geweest. Ik wilde wat meer weten over autisme en hoe het brein dan werkt. Er interessant was dat. Nu een praktische workshop om te kijken of we dit misschien ook bij onze eigen dagbesteding kunnen doen.”

Variëteit
De variëteit aan workshops zorgde ervoor dat er voor iedereen wel iets bij zat. Zo kon je kennismaken met een spel rondom het thema ‘Omdenken’, waarbij problemen op een andere manier benaderd worden en gaf Gijs Leenders van marketingbureau Communiteers uitleg over hoe social media in te zetten zijn om je locatie of je product te promoten. Andere workshops gingen bijvoorbeeld over het maken van speelgoed, vilt maken, graffiti, driehoekskunde en smakelijk leren.
Na de borrel, die nog door een groot aantal medewerkers werd bezocht, kijken Efka en Diana terug op een geslaagde avond. “We hebben elkaar ontmoet, er is kennis uitgewisseld en ik ben ervan overtuigd dat mensen geïnspireerd zijn geraakt. Dit initiatief lijkt mij dus voor herhaling vatbaar.”