Pabostudenten op bezoek tijdens NLdoet

U bevindt zich hier: Over ORO | Actueel | Nieuws | 2018 | Maart | Pabostudenten op bezoek tijdens NLdoet

Pabostudenten op bezoek tijdens NLdoet

Samanta, Wesly, Silvie, Ilse en Amber bakken samen pannenkoeken in het kader van NLdoet

Op diverse ORO-locaties waren vrijdag 9 maart tweedejaars studenten van de Helmondse pabo de Kempel aanwezig. De aankomende juffen en meesters bakten pannenkoeken en deden spelletjes met cliënten. “Een hele leuke ervaring”, aldus Linda, een van de studenten die op bezoek gingen bij Het Klokhuis in Deurne.

Linda, Marit, Perry en Tim speelden op vrijdagmiddag spelletjes op Het Klokhuis. “Eerst kregen we een uitleg van Susanne”, vertelt Perry. “Over het niveau van de cliënten en over wat we kunnen verwachten. Dat was wel erg nuttig. Daarna hebben we de spelletjes opgesteld en nu zijn we lekker, samen aan het spelen.”
Begeleidster Susanne van Doren kijkt naar de interactie tussen Alex en Tim. “Leuk, hè”, zegt ze. “In het begin vonden ze het wel heel erg spannend, die studenten. Dit zijn ze niet gewend. Maar als ik zie hoe ze nu bezig zijn, dan is het toch heel leuk. Het is goed dat ze zo met elkaar kennismaken. Misschien gaan ze later, als ze op een school in een wijk werken, wel actief de verbinding zoeken met een dagbestedingscentrum of een woongroep in die wijk.”
Tim kletst ondertussen met Alex over de kansen van PSV op het kampioenschap. Een tafel verder speelt Marit een spelletje ganzenbord met Sylvia en op weer een andere tafel schuift Linda de sjoelblokken terug naar Tim, die een onvermoed sjoeltalent blijkt te hebben.

De Kempel
Ankie van Gisbergen coördineert de actie vanuit de Kempel, waarbij studenten op tien locaties van ORO zijn ingezet. “Daarnaast werken studenten ook nog bij twintig andere, sociaal-maatschappelijke projecten in en om de stad. Allemaal in het kader van de vrijwilligersactiedag NLdoet.” Volgens de coördinator vinden de studenten het leuk om iets voor andere mensen te kunnen betekenen. “Het zijn natuurlijk heel sociale studenten, die gaan voor het contact. Anders zouden ze niet op de pabo zitten.”

Pannenkoeken
Een kleine twintig kilometer verder, aan de Kromme Haagdijk in Mierlo-Hout, komt de geur van pannenkoeken je al vanaf de voordeur tegemoet. Hier heten de studenten Amber, Samanta en Ilse. Samen met Aisha zijn ze bezig met een lekkere hampannenkoek. Aan de grote tafel van het verkooppunt wordt ondertussen lekker gegeten. Begeleidster Hanneke smult van een speciale poezenpannenkoek die Silvie voor haar heeft gemaakt. Wesly wil dadelijk wel helpen met het maken van een nieuwe kom beslag.
De studenten vinden het leuk dat ze vandaag een keer ‘wat anders’ doen. Samantha: “Leuk om hier eens te zijn en om met mensen op een andere manier in contact te komen.” Ook cliënten van het regionaal Autisme Centrum schuiven aan. Het wordt een gezellige drukte. “Ik denk dat we later ook mensen met een licht verstandelijke beperking op school tegen kunnen komen, dus deze kennismaking is ook nog eens erg nuttig”, vindt Amber. Silvie is inmiddels toe aan een nieuwe bakbeurt. “Hanneke, wil jij er nog een? Speciaal van mij? Ik zal er eens iets moois van maken.”