De keuze is reuze bij Van Speijk

Er wordt gekiend, geschilderd, getekend, gesport en er gebeurt nog veel meer. Bij Van Speijk in Helmond-Oost heerst een gezellige drukte. Karin van der Velden staat op de loonlijst van ORO en haar collega Brigitte Nelissen gaat naar de personeelsfeestjes van collega-zorgorganisatie SWZ. Al bijna tien jaar werken ORO en SWZ hier samen. Tot volle tevredenheid.

Wat dit dagbestedingslocatie kenmerkt? Karin en Brigitte hoeven er niet lang over na te denken. “Het gaat hier om de wensen van de mensen”, zeggen ze, bijna in koor. “We hebben een ruim aanbod aan activiteiten, maar het is niet per definitie een menukaart waar mensen uit moeten kiezen. Wil je liever iets anders doen? Vertel het ons en we gaan kijken of we het kunnen regelen.”

Inspelen op de vraag

Het aanbod aan activiteiten bij Van Speijk is enorm. Zo’n tachtig cliënten maken er gebruik van. Sommigen komen twee uur per week, anderen zijn er elke dag. Van Speijk heeft meerdere kleine ruimten, verdeeld over twee verdiepingen. Naast de meest uiteenlopende creatieve bezigheden wordt er ook muziek gemaakt, op computers gewerkt en yoga gedaan. “Een tijdje geleden kwam er iemand die graag graffiti wilde spuiten”, zegt Karin. “Dat was nieuw voor ons, maar dat is geen probleem. Doeken, spuitbussen en hij kon op het balkon boven aan de slag. We zoeken altijd naar mogelijkheden om in te spelen op de vraag van de cliënt.”

Vriendschappen ontstaan

De samenwerking tussen ORO en SWZ werd een kleine tien jaar geleden opgestart. Cliënten van ORO en de cliënten die SWZ begeleidt, mensen met niet-aangeboren hersenletsel, hebben door die samenwerking de beschikking over een bijzonder goed uitgerust dagbestedingslocatie en voldoende personeel. Maar wat vinden de cliënten zelf van de samenwerking. “Dat wisselt”, is Brigitte eerlijk. “Sommige mensen van SWZ willen liever niet samenwerken met cliënten van ORO, maar we zien ook echte vriendschappen ontstaan. Dat mag ook allemaal. We willen graag iedereen zoveel mogelijk in de eigen comfortzone houden.”

Van Speijk en Spul

De creatieve werkstukken die in de verschillende lokalen gemaakt worden, zijn te koop in het winkeltje dat meteen naast de ingang van het gebouw ligt: Van Speijk en Spul. Veel ORO-collega’s zoeken en vinden er kleine cadeautjes, kaarten en nog veel meer. “We zouden het leuk vinden als ook mensen uit de buurt de winkel zouden ontdekken, maar dat is best lastig”, zegt Karin.

Het aanbod in de winkel wordt de komende tijd wat aangepast. Dat heeft alles te maken met een verandering van de werkwijze. Karin: “We zagen te vaak dat cliënten aan een project begonnen maar na verloop van tijd afhaakten. Dan werd het werkstuk wel afgemaakt en dan was het ‘voor het winkeltje’. Waar we het niet kwijt raakten. We gaan nu meer werken vanuit opdrachten. Waarbij we ook goed kijken naar waar we in het winkeltje behoefte aan hebben. Als cliënten iets voor zichzelf willen maken? Dat is natuurlijk geen probleem. Dat kan. Wij zorgen voor de spullen of die brengen ze dan zelf mee. Maar we moeten daar dan wel vooraf de kostprijs voor rekenen. De budgetten zijn nu eenmaal beperkt, we moeten meedenken en we moeten soms ook maatregelen doorvoeren die misschien minder sympathiek overkomen. We hebben hier een prachtige locatie met veel enthousiaste medewerkers en er kan hier ontzettend veel. Het werkplezier dat we hier elke dag ervaren, dat is goud waard. Dat willen we sowieso voor de toekomst veilig stellen.”

Van Speijk

Ruim twee jaar geleden werd vanuit Van Speijk een nieuwe werkpost geopend bij het kantoor van Woonpartners in Helmond. Elke donderdag verzorgen cliënten daar op locatie de lunch voor de medewerkers. “Een hele fijne samenwerking”, vindt Karin. “Ze vormen een deel van Woonpartners. Ze worden gezien als collega’s. Ze horen erbij. Dat zorgt voor veel werkplezier.”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud