Noorse animatiefilm verandert Snoezelbioscoop ORO in sprookjeswereld

U bevindt zich hier: Over ORO | Actueel | Nieuws | 2018 | Juni | Noorse animatiefilm verandert Snoezelbioscoop ORO in sprookjeswereld

Noorse animatiefilm verandert Snoezelbioscoop ORO in sprookjeswereld

Originele tekeningen van de animatiefilm

In de Snoezelbioscoop van ORO op Het Rijtven hangt een enorm gordijn. Langzaam komt het gordijn tot leven. De planten op de gordijnstof komen tot bloei, vogels springen van tak naar tak. Het gordijn gaat langzaam open. Er blijkt een hele wereld achter schuil te gaan. Zo begint de animatiefilm All that space between us die de in Noorwegen woonachtige Nederlandse kunstenares Simone Hooymans voor de Snoezelbioscoop maakte. Doordat de film heel groot wordt geprojecteerd kun je steeds weer nieuwe details ontdekken in de kleurrijke wereld. De muziek bij de film is gemaakt door de Noorse muzikant Mari Kvien Brunvoll. Zij bespeelt porselein. Haar zang maakt het nog sprookjesachtiger.

De SnoezelBioscoop vind je in gebouw De Biekorf op Het Rijtven (Den Dreef 13, Deurne). De bioscoop is nog tot eind 2018 elke werkdag open tussen 9.00 en 17.00 uur. Na 18.00 uur en in het weekend kun je op afspraak en op vertoon van je identiteitsbewijs de sleutel ophalen bij de receptie in gebouw De Waag. 

Langlopend onderzoek naar snoezelruimtes
De animatiefilm All that space between us is de tweede animatiefilm die Simone Hooymans in opdracht van ORO maakt. Haar eerste film draaide meer dan een jaar in de Snoezelbioscoop. De films zijn onderdeel van een langlopend onderzoek naar snoezelruimtes op Het Rijtven. Door na te denken over de wensen van de cliënten van ORO, maar ook over die van familie, medewerkers, vrijwilligers en gasten op Het Rijtven, ontwikkelt ORO activiteiten en voorzieningen die voor meerdere doelgroepen interessant zijn. Wat voor mensen met een verstandelijke beperking een snoezelruimte is, kan voor familie of gasten een loungeplek zijn. Zo komen mensen graag op Het Rijtven en versterken zij het netwerk van bewoners. De try outs moeten uiteindelijk leiden tot een definitief ontwerp voor een multifunctionele snoezelruimte in De Biekorf, een gebouw dat op termijn wordt herbestemd.

Initiatief van studio PUUR
Het onderzoek naar snoezelruimtes is een initiatief van het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer, dat in opdracht van ORO de visie PUUR schreef. Zij ontwikkelen nieuwe voorzieningen en activiteiten op Het Rijtven. Het project PUUR wordt financieel ondersteund door het BankGiro Loterij Fonds, de Provincie Noord-Brabant en het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (bkkc).