ORO werkt aan toekomst op Het Rijtven

U bevindt zich hier: Home | Over ORO | Actueel | Nieuws | 2018 | ORO werkt aan toekomst op Het Rijtven

ORO werkt aan toekomst op Het Rijtven

Walter helpt de slopers een handje bij De Terp

Het Rijtven in Deurne, onderdeel van ORO, blijft volop in ontwikkeling. In de afgelopen tijd werden drie gebouwen gesloopt die plaats maken voor nieuwbouw. Walter, Bert en andere cliënten die ooit in een van die gebouwen, De Terp, woonden, hanteerden woensdag zelf de symbolische sloopkogel om de slopers van Gubbels een handje te helpen. Het moment markeerde het afscheid van het oude pand en de start van de bouw van een nieuwe voorziening voor Kind en Jeugd op Het Rijtven.

Er is de laatste jaren al veel veranderd op het vroeger zo afgelegen terrein. Met de bouw van de wijk Rijtse Vennen, grenzend aan Het Rijtven, heeft ORO het terrein opener en toegankelijker gemaakt. Buurtbewoners, wandelaars en fietsers komen op Het Rijtven veelvuldig naar de boerderij, de paarden, het natuurlijke speellandschap of naar het cafeetje. Een groot deel van de oude woningen is vervangen door mooie, moderne woningen en door gebouwen waar cliënten overdag en ’s avonds bezig zijn met allerlei activiteiten.

Nieuwe fase
Met de sloop van woningen aan Den Dreef en het gebouw De Terp, breekt een nieuwe fase aan. Zo wordt volgend jaar gestart met de bouw van nieuwe woningen, speciaal voor ouder wordende cliënten. “Op de plaats van De Terp komt een voorziening voor Kind en Jeugd waar wonen, logeren, dagbesteding, buitenschoolse opvang en misschien ook onderwijs een plaats krijgen”, zegt Rijtven-directeur Ingrid de Vries.

Vijftig jaar
Met de sloop van het centraal gelegen gebouw komt er een einde aan een historie van vijftig jaar. Nick Thijssen, op dit moment manager Staf bij ORO, woonde er zelf enige tijd. “De Terp is in 1968 als Zusterhuis gebouwd”, vertelt hij terwijl achter hem de muren van De Terp in hoog tempo tegen de grond gaan. “De zusters Franciscanen, de grondleggers van het huidige ORO, woonden hier toen de eerste cliënten op het terrein kwamen. Er waren iets van zestien kamers, maar daarvan werden er een paar verhuurd aan jonge verpleegkundigen die nog geen woning hadden. Ik was een van hen en mijn vrouw, die ik hier leerde kennen, ook. Wij hebben hier dus wel mooie herinneringen aan.”

Privacy en comfort
Tijdens de feestelijke bijeenkomst werden die herinneringen in ruime mate opgehaald. Toen de zusters in 1977 het Zusterhuis verlieten, vond er aanvankelijk dagbesteding plaats. Al vrij snel werd het gebouw echter een woonvorm voor meerdere cliënten. “Inmiddels voldoet De Terp niet meer aan de eisen die we stellen aan bijvoorbeeld privacy en comfort”, zegt wijkmanager Niek Boselie. “De cliënten zijn daarom een aantal jaren geleden al verhuisd naar de mooie nieuwbouw elders op het terrein. Het gebouw heeft daarna nog verschillende functies gehad, maar nu is het ‘op’. Het is mooi om te zien hoe straks op de oude fundamenten gebouwd wordt aan een nieuwe toekomst.”