ORO ORO
Lees Voor

ABCDate: liefde of vriendschap?

Wil je een goede vriend of vriendin? Iemand waar je mee kunt praten of misschien leuke dingen doen? Of ben je wel toe aan een échte relatie? Voor mensen met een verstandelijke beperking is het soms best lastig om iemand te vinden waar het mee ‘klikt’. In het afgelopen najaar heeft ORO zich aangesloten bij de landelijke organisatie ABCDate. In oktober vond het startfeest van ABCDate bij ORO plaats.

Veilig daten. Het is niet makkelijk. Het daten, of afspreken, gaat via de computer en dus weet je nooit helemaal zeker of de persoon aan wie je berichtjes stuurt, ook wel écht degene is die hij zegt te zijn. Mensen met een verstandelijke beperking zijn extra kwetsbaar en dus is het goed opletten. Maar bij ABCDate hoeft dat niet! Op de website of in de app kun je je alleen inschrijven als je bekend bent bij een van de deelnemende organisaties. Zoals ORO dus.

Net even anders

Daten via de website gaat nèt even wat anders dan bij andere datingsites. “Dat kost vaak een hoop geld, maar het levert niks op”, zegt Henk, die de startbijeenkomst in Van Speijk bezocht. “Dit werkt heel anders. Als je je inschrijft en je wilt een keer met iemand afspreken, dan krijgen je begeleiders een berichtje. Die kunnen je dan helpen. Als je dat wilt tenminste.”

YouTube

ABCDate is dus alleen toegankelijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Deelnemers maken een profiel aan en geven aan waar ze naar op zoek zijn. Naar vriendschap of liefde. En naar een man of een vrouw. Of allebei. De organisatie heeft ook een eigen YouTube-kanaal waar informatieve filmpjes worden gedeeld over allerlei onderwerpen die te maken hebben met relaties, vriendschap en liefde. Naast de digitale mogelijkheden om anderen te leren kennen, worden er ook themabijeenkomsten en (online) ontmoetingsavonden georganiseerd.

Spannend

“Het is wel spannend”, zegt Ine. Tijdens het gezellige startfeest op een zondagmiddag in Van Speijk, zit ze samen met Edwin aan een tafeltje. “Ik heb wel getwijfeld of ik vandaag zou komen”, geeft ze toe. “Het is al een hele overwinning dat ik er ben. Ik ben op zoek naar vriendschap, niet naar een relatie.” Edwin wil wel graag een relatie. “Ik heb al een profiel aangemaakt. Maar contact maken op zo’n middag, dat vind ik moeilijk.”
Bij de silent disco -met verschillende mensen tegelijkertijd naar dezelfde muziek op een koptelefoon luisteren- leeft Marcel zich ondertussen helemaal uit. Marcel woont in Bakel en is sinds mei weer vrijgezel. “Ik wil een vriendin”, zegt hij tussen twee nummers door. “Maar nog niet meteen een relatie. Gewoon vriendschap, samen dingen doen en het rustig opbouwen. Ik weet wel wat ik zoek, ja. Ik val op blond, ongeveer net zo oud als ik en liefst met een rijbewijs, anders moet ik de hele tijd rijden. En een beetje in de buurt. Ik heb geen zin om naar Amsterdam te rijden om even koffie te drinken.”
Marcel werd door zijn ambulant begeleider gewezen op ABCDate. “Als ik een afspraak maak gaat die begeleider de eerste keer ook mee. Dat vind ik wel een fijn idee.”

Leuke middag

Het enthousiasme tijdens de eerste ABCDate is groot. Er worden spelletjes gespeeld, er wordt gekletst en bezoekers die willen, kunnen meteen een professionele profielfoto laten maken. En als ze willen, worden ze voor die foto ook nog mooi opgemaakt. “Het is een leuke middag”, vindt Henk. “Ik heb hier nog niemand gevonden, maar dat kan nog komen.”

De middag werd georganiseerd door de landelijke stichting ABCDate en de projectgroep van ORO, waarin Christel en Martien als ervaringsdeskundigen vertegenwoordigd zijn. Meer weten? Kijk op de website www.abcdate.nl, vraag je contactpersoon bij ORO om meer informatie of klik op de knop hieronder.

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content