ORO ORO
Lees Voor

Gelukkige werknemers bij Gemertse brouwerij Rabauw Craft Beer

Gemert heeft een eigen bierbrouwerij, Rabauw Craft Beer. Een hele bijzondere nog wel. Sinds kort worden water, mout, kruiden, hop en gist aan het Gemertse Ridderplein op een ambachtelijke manier gebrouwen tot -voorlopig- drie biersoorten: een witbier, een blonde en een tripel. Via Ambitie werken vier cliënten van ORO bij Brouwerij Rabauw Craft Beer, zoals het initiatief van drie Gemertse ondernemers heet. Een sociale onderneming, met een hoge gunfactor én… heel lekker bier.

Hobby

Rabauw Craft Beer is een initiatief van Gijs Verhagen, Rik Feijen en Ad Penninx. Gijs en Rik, van het naastgelegen café, brouwden al langer bier. “Voor de hobby”, zegt Gijs. “Maar we vonden het eigenlijk zo leuk dat we er wel wat meer mee wilden.” In vriend Ad vonden ze een medestander. Ad was tot op dat moment werkzaam op het ROC Ter AA. “Ik werkte onder andere met studenten op Entree (niveau 1)”, vertelt hij. “Een deel van deze jongens en meiden heeft het erg moeilijk op de arbeidsmarkt. Ik zag kansen om die doelgroep hier een passende plek te geven. In een kleinschalige werkomgeving, met duidelijk en repeterend werk, praktisch. Dat leek me leuk.” Ad besloot zijn baan op te zeggen en samen met Gijs en Rik ontstond er een visie op het brouwen van bier én op het inrichten van een aantal beschermde werkplekken.

Ine van de Vrande en Michael Damhuis zijn er vandaag niet. Twee andere cliënten van Ambitie wel. Wout Berkers en Joshua de Rozario zijn druk in de weer in de kleine ruimte die naast brouwhuis ook bottelarij en winkel is. Joshua maakt foto’s voor de webshop, Wout houdt zich bezig met de temperatuur van het water in de brouwketel. “Het is nu 51 graden”, zegt hij. “Daar moet nog wat bij.”

Visie en plan

Toen Ambitie-jobcoach Anne van den Heuvel van het initiatief hoorde, was het lijntje snel gelegd. Joshua en Wout waren de eerste namen die Anne koppelde aan de brouwerij. “Ik was meteen enthousiast. Nog voordat er een liter bier was gebrouwen lagen hier al een goed doordacht plan en een visie. Bovendien als iemand er zijn baan voor opgeeft dan heb je het niet over zomaar een plannetje. Hier zat een idee achter. Dat merkten we in de eerste maanden al. De groei van de medewerkers staat centraal. Ze voelen zich hier gewaardeerd en kunnen zich, vanuit die veilige basis, verder ontwikkelen.” Dat ervoeren Joshua en Wout ook meteen. Beiden hadden ze al wat minder goede ervaringen achter de rug. Joshua: “Ik vind het moeilijk om met veel mensen te werken. Dan word ik onrustig en zenuwachtig. Hier voel ik me goed, op mijn gemak.” Ook Wout is enthousiast. “Ik werk voor drie topgasten. Zet dat er maar in”, zegt hij. “Ze weten precies hoe ze met ons moeten omgaan. Met begrip en respect. Ik kan hier mijn logistieke talenten inzetten. Trots? Ja, wij zijn allebei heel trots dat we hier werken.”

ORO-Biertje?

Vanaf dit najaar zijn de eerste biertjes van Rabauw Craft Beer verkrijgbaar. In de eigen winkel, via de webshop en bij horecaondernemers met een sociaal hart in de regio. Langzaam zal dan ook het aantal liters stijgen dat de brouwerijmuren verlaat. Ad: “Maar de kleinschaligheid zullen we zeker bewaken. Dat is voor ons en ook voor de mensen die bij ons werken van grote waarde.” Op verzoek kunnen ook speciale biertjes gemaakt worden voor speciale klanten. Een ORO-biertje? Ad lacht. Wout ziet wel mogelijkheden. “Ja, en dan in het kerstpakket. Dat lijkt me wel wat.” De tip staat genoteerd.

Toen dit verhaal eind 2019 geschreven werd, heette de brouwerij Vagabond, inmiddels is de naam veranderd in Rabauw Craft Beer. Kijk voor meer informatie over deze mooie brouwerij op www.rabauwcraftbeer.com

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content