ORO ORO

Coronavirus

Toegevoegd op 15 oktober

Aangepaste maatregelen n.a.v. persconferentie 13/10

“Wij zijn misschien wel klaar met corona, corona is nog niet klaar met ons”, dat was de boodschap van premier Rutte en minister De Jonge gisteren tijdens de persconferentie. Er zijn dan ook weer strenge maatregelen aangekondigd om de verdere verspreiding van het virus in te dammen. Dat is ons eerder gelukt, dat moet ons nu weer lukken.

Hieronder zetten we de belangrijkste maatregelen voor onze cliënten op een rij:

Op bezoek gaan of bezoek ontvangen
Per huishouden mogen per dag 3 mensen op bezoek mogen komen. Voor onze woningen betekent dat dat er per huiskamer 3 mensen per dag op bezoek mogen komen. We zullen het bezoek dus nog meer moeten gaan plannen. Wilt u op bezoek komen dan kunt u in overleg met uw zorgcoördinator een afspraak plannen.

Mondkapjes
Premier Rutte vertelde gisteren dat hij de discussie wil weghalen, er is behoefte aan duidelijkheid. Het gebruik van mondkapjes in openbare ruimtes wordt verplicht, dit wordt zo snel mogelijk juridisch vastgelegd. ORO heeft het preventief gebruik van mondkapjes sinds zaterdag 3 oktober ingevoerd en wij hebben u gevraagd om met ons mee te doen. Daar is volop gehoor aan gegeven, dank daarvoor!

Horeca gaat dicht
Vanaf vanavond 22 uur moet alle horeca de deuren sluiten, voor minimaal 4 weken. Ook ORO horeca sluit de deuren. We gaan kijken welke alternatieven we hebben voor de mensen die binnen deze horecalocaties werken of dagbesteding ontvangen. Daarover binnenkort meer.

Een dagje weg of op vakantie?
De herfstvakantie staat voor de deur. Misschien heeft u een reis of een dagje weg geboekt? Ook daarover was Premier Rutte duidelijk: blijf weg uit landen met een code oranje of rood! En gaat u weg in eigen land vermijd dan zoveel mogelijk drukke plekken en toeristische attracties.

Logeren
Onze cliënten mogen met inachtneming van de richtlijnen logeren bij familie of vrienden. Wij gaan er vanuit dat iedereen daar zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Bij terugkomst op de woning zullen wij, zoals inmiddels gebruikelijk, een checkgesprek voeren. Mocht er twijfel zijn of de RIVM richtlijnen zijn nageleefd dan kan er eventueel voor een quarantaineperiode worden gekozen.

Voor een volledig overzicht van alle maatregelen verwijzen wij u naar www.rijksoverheid.nl/routekaart.

Laten we er met z’n allen de schouders onder zetten, samen kunnen wij corona verslaan!

Toegevoegd op 12 oktober

Voorkom verspreiding, download CoronaMelder

CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

Hoe werkt het?
CoronaMelder gebruikt bluetooth, geen locatiegegevens.
De app ziet via bluetooth of je dicht bij iemand was. Hoe dichterbij, hoe sterker het bluetoothsignaal. De app weet niet waar je was en wie je bent.
Je krijgt een melding nadat je extra kans op besmetting hebt gelopen.
De app stuurt een melding als je minstens 15 minuten dicht bij iemand bent geweest die later corona blijkt te hebben. Deze persoon moet ook de app gebruiken.

Tip: Op steffie.nl staat een filmpje over de CoronaMelder. Hier wordt eenvoudig uitgelegd hoe CoronaMelder werkt.

Downloaden?
Je kunt de app downloaden in de App Store (iPhone) of via Google Play (Android).

Toegevoegd op 3 oktober

Aangescherpte coronamaatregelen

Afgelopen maandag (28 september) werden er tijdens de persconferentie aangescherpte maatregelen afgekondigd n.a.v. de toenemende stijging van het aantal coronabesmettingen.

ORO volgt de adviezen van het RIVM, de regering en de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Op alle locaties kijken we goed wat er nog aangepast moet worden, zodat we cliënten en medewerkers zo goed mogelijk blijven beschermen. Wat gaan we doen en wat blijven we doen:

 • Thuis en in de woningen (binnen en buiten) mogen we maximaal 3 bezoekers tegelijk ontvangen.
 • Om er zeker van te zijn dat dit goed gaat, vragen wij alle bezoekers om vooraf telefonisch een afspraak te maken.
 • Het aangemelde bezoek wordt geregistreerd t.b.v. een eventueel bron- en contactonderzoek.
 • Met directe ingang volgt ORO het advies om preventief mondkapjes te dragen. Dit betekent dat onze medewerkers in contacten binnen anderhalve meter een mondkapje zullen dragen. Wij vragen alle bezoekers (zowel op de woningen als op kantoorlocaties) om hier gehoor aan te geven en ook een mondkapje te dragen op locatie.
 • Medewerkers van ORO die op kantoor werken, werken zoveel mogelijk thuis.
 • Als iemand klachten heeft, dan blijft hij/zij thuis en laat zich testen.
 • We houden 1,5 meter afstand en wassen regelmatig onze handen.

De aangescherpte richtlijnen gelden in beginsel voor 3 weken. Wij volgen de ontwikkelingen en wij zullen waar nodig de maatregelen aanpassen.

Laten we samen verantwoordelijkheid nemen en ons aan de maatregelen en richtlijnen houden. We hebben alle vertrouwen dat we er bij ORO samen alles aan zullen doen om onze cliënten en medewerkers zo goed mogelijk te blijven beschermen.

Toegevoegd op 20 augustus

Aangepaste maatregelen n.a.v. persconferentie 18/08

De zomervakantie zit er (voor de meesten) weer op. De scholen gaan weer beginnen, het werkende leven komt weer op gang. Ook onze cliënten komen terug van vakantie, gaan weer naar werk of dagbesteding en kunnen weer genieten van vertrouwde gezichten van medewerkers en huisgenoten.

Afgelopen dinsdagavond (18 augustus) werd er tijdens de persconferentie een duidelijk signaal afgegeven; We zijn er nog niet! Sterker nog, sommige maatregelen worden aangescherpt, zodat iedereen zich aan de richtlijnen blijft houden.

ORO volgt de adviezen van het RIVM en de regering. Op alle locaties kijken we goed wat er nog aangepast moet worden, zodat we cliënten en medewerkers zo goed mogelijk blijven beschermen. Wat gaan we doen en wat blijven we doen:

 • Thuis en in de woningen (binnen en buiten) mogen we maximaal 6 bezoekers tegelijk ontvangen. We zorgden er samen al voor dat er niet te veel bezoekers tegelijk in de woning aanwezig waren en dat blijven we dus doen.
 • Medewerkers van ORO die op kantoor werken, werken zoveel mogelijk thuis.
 • Iedereen die naar een code-oranjeland is geweest, volgt de quarantaine regels.
 • Als iemand klachten heeft, dan blijft hij/zij thuis en laat zich testen.
 • We houden 1,5 meter afstand en wassen regelmatig onze handen.
 • De afgelopen maanden hebben we veel evenementen moeten annuleren. Samen kijken we naar digitale en online mogelijkheden, zodat cliënten, medewerkers, contactpersonen en relaties toch kunnen genieten van evenementen die nu niet door kunnen gaan.

Bij ORO kijken we terug op de afgelopen maanden en bereiden we ons voor op de toekomst. Wat hebben we de afgelopen maanden geleerd? Wat zijn de mooie of misschien efficiënte dingen die uit de coronacrisis naar boven zijn gekomen en moeten we misschien wel zo blijven doen? Vijf werkgroepen met medewerkers uit de hele organisatie denken hierover na en zetten acties uit waar nodig. Cliënten en contactpersonen worden natuurlijk door deze werkgroepen betrokken.

Samen kunnen we dit doen! Zoals gezegd: we zijn er nog niet! Laten we samen verantwoordelijkheid nemen en ons aan de maatregelen en richtlijnen houden. We hebben alle vertrouwen dat we er bij ORO samen alles aan zullen doen om onze cliënten en medewerkers zo goed mogelijk te blijven beschermen.

Toegevoegd op 7 augustus

Oproep: blijf de coronamaatregelen goed volgen

Donderdag 6 augustus was er een extra persconferentie van de regering en het RIVM over de coronamaatregelen. De persconferentie was ingelast omdat het aantal besmettingen in Nederland toeneemt. In de persconferentie werd daarom een dringende oproep gedaan aan iedereen om zich goed aan de maatregelen te blijven houden. Zeker nu mensen met het mooie weer meer op pad gaan, is dit extra belangrijk.

Ook binnen ORO hebben we afgelopen tijd samen volop genoten van wat wél weer kan! Zoals een ijsje eten op het terras of een lekkere lunch bij een eetpunt die weer open is. Maar vooral ook van het contact met  familie en vrienden of een uitstapje in de buurt.

Hierbij is het belangrijk dat we allemaal de maatregelen goed blijven volgen. Daarom ook aan jou een extra oproep je aan de regels te blijven houden, waaronder:

 • Blijf thuis bij klachten en laat je zo snel mogelijk testen op het coronavirus.
 • Ben je ouder dan 18? Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Was vaak je handen en hoest of nies in je elleboog.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Vermijd drukte en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Neem deze maatregelen serieus, ook voor de mensen om je heen. Zo blijven we er samen alles aan doen dat er geen cliënten, naasten of medewerkers besmet raken en we samen kunnen blijven genieten van de zomer!

Toegevoegd op 27 juli

Het is zomer!

Beste cliënten, ouders en contactpersonen, vertegenwoordigers en familie,

Het is zomer! Veel mensen nemen in deze vakantieperiode een paar weken vrij. De vakantie zal dit jaar waarschijnlijk anders zijn en soms wel spannend: hoe druk zal het zijn in het zwembad of op het terras? Kan de vakantiereis doorgaan en hebben ze daar andere regels? Welke maatregelen gelden er als ik terug ben?

Voor ORO is het ook spannend! We doen er natuurlijk alles aan zodat er geen cliënten of medewerkers besmet raken. Nog meer hopen we dat de cliënten die bij ORO wonen bezoek mogen blijven ontvangen en de dagbestedingslocaties open mogen blijven. Allemaal doen we daar ons best voor: zo wassen we regelmatig onze handen en houden we 1,5 meter afstand.

We genieten samen volop van wat wél kan! Zoals een drankje drinken bij de Honingpot of lunchen bij één van onze eetpunten die al open zijn. Maar vooral genieten we van knuffelen met familie of een wandeling naar de winkel om bijvoorbeeld een nieuwe zwembroek voor de vakantie te kopen.

Wat ga jij doen deze zomer? Blijf je lekker thuis, ga je op vakantie in Nederland of maak je een reis naar het buitenland? Het Leerplein heeft iets leuks gemaakt dat je uit kunt printen en mee op reis kunt nemen of fijn in je achtertuin kunt lezen. Een vakantieboek vol verhalen, spelletjes, opdrachten en een prijsvraag! Allemaal leuke dingen in één Zomerboek die je alleen, met familie, vrienden of een huisgenoot kunt doen. Geniet ervan!

Ik wens jullie allemaal een hele mooie zomer.

Jan Roelofs
Raad van Bestuur ORO

Klik hier voor het zomerboek

Toegevoegd op 9 juni

ORO tijdlijn coronamaatregelen

Wanneer kunnen cliënten hun familie weer in de woningen ontvangen? Op welke dag gaat de dagbesteding weer open? Kan ik alweer een drankje drinken bij De Honingpot? De regering en het RIVM hebben veel maatregelen versoepeld. Ook is aangegeven wanneer welke maatregel aangepast moet zijn. ORO heeft een overzicht gemaakt met alle data waarop er weer iets mogelijk is. Zo is voor iedereen duidelijk wanneer welke maatregelen bij ORO gelden. Als er tussentijds een verandering is, dan passen we de tijdlijn aan.

Klik hier om de pdf te openen.

‘Het nieuwe normaal’

Bij ORO denken we goed na over de maatregelen en wat die voor nu én in de toekomst betekenen. Samen denken we na over ‘het nieuwe normaal’, want helemaal ‘normaal’ zoals vóór de coronacrisis, zal het niet meer worden.

Wat hebben we de afgelopen maanden geleerd? Wat zijn de
mooie dingen die uit de coronacrisis naar boven zijn gekomen en moeten we
misschien wel zo blijven doen? Vier werkgroepen denken hier over na en kijken
naar de toekomst van ORO: dagbesteding, behandeling, ambulant en ‘het nieuwe
werken’.

Toegevoegd op 20 mei

Beste cliënten, ouders en contactpersonen, vertegenwoordigers en familie,

Dinsdag 19 mei, hebben de regering en het RIVM in een persconferentie nieuws gedeeld over de coronamaatregelen die blijven gelden of versoepeld worden.

Bij ORO bespreken we dagelijks in het crisisbeleidsteam, het coördinatieteam en diverse werkgroepen wat de maatregelen en richtlijnen van de regering en het RIVM betekenen voor onze cliënten en medewerkers. De plannen die binnen ORO gemaakt zijn voor bijvoorbeeld opstart dagbesteding, behandeling en de bezoekregeling worden goed bekeken en waar nodig aangepast. We houden ons hierbij altijd aan de RIVM richtlijnen zoals: 1,5 meter afstand houden, bij ziekteverschijnselen thuis blijven, en hygiënerichtlijnen volgen.

De komende dagen zullen we bij ORO zorgvuldig bekijken wat de gevolgen zijn van de informatie uit de persconferentie. We willen u niet te lang laten wachten, dus vertellen we u hier alvast op hoofdlijnen wat de versoepelde maatregelen voor ORO betekenen.

Bezoek vanaf 15 juni weer welkom in de woningen

Vanaf 25 mei is voor kinderen, die wonen op een specifieke woning voor kinderen, bezoek in de woning toegestaan. Voor kinderen t/m 23 jaar die samen wonen met volwassenen is een plan in de maak om ook daar zo snel als mogelijk bezoek toe te laten. Verder geldt dat voor iedereen die bij een zorgorganisatie woont, het uiterlijk 15 juni weer mogelijk moet zijn bezoek te ontvangen. Mooi nieuws!

We genieten al van mooie bezoekmomenten buiten de woningen, in de tuin, voor het raam of in de ORO Kletsbussen. Nu werken we per locatie aan een stappenplan om vanaf uiterlijk 15 juni (waar mogelijk eerder) ouders, familie en contactpersonen op een veilige manier weer ín de woningen te kunnen verwelkomen.

De zorgcoördinator van uw locatie neemt voor 1 juni contact met u op over de mogelijkheden van uw locatie. Hier blijft gelden dat wanneer er iemand ziek is op de woning, er geen bezoek kan worden toegestaan totdat uit een test blijkt dat er geen sprake is van een coronabesmetting.

We koesteren onze vrijwilligers

Onze vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk. Niet alleen voor onze cliënten, maar ook voor onze medewerkers die hen ook al enige tijd hebben moeten missen. We vinden het fijn dat we de lieve, hardwerkende vrijwilligers binnenkort weer mogen begroeten op de ORO locaties. Ook hier werken we aan een plan om de vrijwilligers weer gefaseerd te kunnen toelaten.

Stap voor stap naar dagbesteding, voor 1 juni duidelijkheid

Gefaseerd worden de dagbestedingslocaties geopend. We staan hier voor de uitdaging dat door de anderhalve meter maatregel niet alle locaties geschikt zijn voor de huidige bezetting. Dit betekent dat er extra locaties en extra personeel nodig is. Het regelen hiervan kost tijd. We doen er echter alles aan om alle cliënten weer bij hun dagbesteding welkom te kunnen heten.

Voor 1 juni neemt de zorgcoördinator van uw dagbestedingslocatie contact met u op over hoe en wanneer er opgestart kan worden. KDC Binderen en de BSO zijn al opgestart. Zowel de kinderen als de begeleiders zijn erg blij dat ze elkaar weer zien in hun vertrouwde omgeving!

Thuis logeren vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli is het voor alle cliënten die bij ORO wonen weer mogelijk om een paar dagen naar huis te gaan. Voor cliënten die bij ORO logeren, is al een plan gemaakt. De eerste stap is om logeren voor kinderen tot 12 jaar weer mogelijk te maken.

De zorgcoördinator van het logeerhuis neemt voor 1 juni contact op met de ouders van de kinderen t/m 12 jaar over de mogelijkheden.

Naar de bioscoop of ‘een terrasje pakken’ vanaf 1 juni

Alle cliënten kunnen vanaf 1 juni weer genieten van een bezoek aan bijvoorbeeld een museum, een terrasje of restaurant. Natuurlijk moeten zij zich houden aan de richtlijnen van het RIVM (zoals 1,5 meter afstand houden) en de regels die gelden op de locatie waar ze naartoe gaan.

Lekker wat drinken of lunchen bij ORO

Ook voor de horeca binnen ORO wordt nagedacht over gefaseerde opening vanaf 1 juni. De Honingpot, Eetpunt Smalle Haven, Gastvrij & Zo en andere horecalocaties: u hoort zo snel mogelijk waar u wanneer weer terecht kunt voor een drankje of een heerlijke lunch.

De cliënten die bij een horecalocatie van ORO werken horen voor 1 juni wanneer ze hun fijne werk weer kunnen gaan doen.

Ambulante hulp en behandeling

Ambulante hulpverlening en behandeling hebben, op basis van een plan, al een opstart gemaakt met de reguliere zorg. Dit loopt naar tevredenheid en blijft ongewijzigd.

Zoveel mogelijk thuis werken

Premier Rutte heeft aangegeven dat iedereen zo veel mogelijk thuis moet blijven werken. Cliënten die naar een werkgever buiten ORO gaan, moeten zich houden aan de richtlijnen die door hun werkgever worden opgesteld. Medewerkers van ORO werken thuis als dat kan. Dat is vooral voor medewerkers op kantoor mogelijk.

Samen stap voor stap naar ‘het nieuwe normaal’

We moeten ons goed houden aan de richtlijnen van het RIVM en daar denken we bij ORO goed over na. Nu en voor de toekomst, zodat ‘het nieuwe normaal’ bij ORO ook snel voor iedereen heel normaal voelt. We blijven het geluk van onze cliënten voorop stellen en tegelijkertijd zorgen we er samen voor dat we cliënten en medewerkers goed blijven beschermen tegen het coronavirus.

Zoals premier Rutte gisteravond al zei, kunnen we niet alle maatregelen in één keer versoepelen. Dat geeft te veel risico op nieuwe besmettingen. En zoals eerder in deze brief benoemd, staan we voor de uitdaging dat door de anderhalve meter maatregel niet alle locaties (bijv. dagbesteding en logeren) geschikt zijn voor de huidige bezetting. We zijn hier op zoek naar passende oplossingen. Per locatie en per cliënt wordt samen met ouders, familie en contactpersonen besproken welke stappen wanneer gezet kunnen worden. De zorgcoördinator, ambulant begeleider of behandelaar heeft hier al contact over opgenomen of zal dit voor 1 juni doen.

U mag natuurlijk altijd zelf contact opnemen met uw contactpersoon bij ORO. Ook het corona team beantwoordt graag uw vragen via 06-82635017 (tijdens kantooruren).

Actueel nieuws, check www.oro.nl

Op www.oro.nl/coronavirus houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws en de actuele ontwikkelingen. We zullen hier vanaf nu met – nog meer – regelmaat nieuws met u delen. Ik vind het fijn dat ik deze berichten alvast met u heb kunnen delen.
Blijf gezond en positief. Hopelijk zien we u binnenkort bij ORO!

Jan Roelofs
Raad van Bestuur ORO

Heb je een vraag over zorg?

Aarzel niet en neem contact op met ORO Entree. Bel: 0492 47 28 72 (op werkdagen van 09.00-17.00 uur) of vul onderstaand formulier in. Wij begeleiden je bij jouw vragen en wensen.

  Copyright © 2020 ORO