ORO ORO
Lees Voor

Gebarentaal: iets voor jou!

Een laagdrempelige, praktische en leuke cursus van drie bijeenkomsten over gebarentaal. Al meer dan honderd medewerkers, ouders, vrijwilligers en anderen hebben in de afgelopen jaren ervaren hoe zo’n cursus bijdraagt aan een betere communicatie met iemand die slechthorend is of om andere redenen problemen heeft met taal en/of spraak.

Simone Loeffen, logopedist bij ORO, is de grote initiator van het ondersteunen van communicatie door middel van gebarentaal. “Gebaren vormen  vaak een goede ondersteuning om de communicatie van en met cliënten te verbeteren. Daarbij pas je iedere keer het niveau van de gebarentaal aan aan de mogelijkheden van de cliënt. In de reacties op de cursus merken we dat medewerkers, ouders, maar ook andere mensen uit het netwerk van de cliënt erg enthousiast zijn. Ze zijn trots en het zorgt voor minder frustratie. De cliënten hebben nu een instrument, een hulpmiddel om duidelijk te maken wat ze bedoelen. En het grootste voordeel van dat instrument: je hebt het altijd bij je.”

Topperscursus

Naast de basiscursus is inmiddels ook een vervolgopleiding, een zogenoemde topperscursus ontwikkeld. Zoveel als mogelijk ligt in de cursussen de nadruk op de specifieke situatie van de individuele cliënt. “Er is een basisaanbod, maar we zoeken wel naar maatwerk”, zegt Simone. “Welke gebaren heeft dit systeem nodig om beter te communiceren. Daar gaat het om. De cursus, of een deel daarvan, zou dan ook in de eigen omgeving van de cliënt, thuis, op het werk of dagbesteding, kunnen plaatsvinden.“

Vacature

Door het groeiende enthousiasme was de ORO Academie, die de cursussen aanbiedt, op zoek naar een extra cursusleider. En die is gevonden. Vanaf dit jaar zal ook Eva Wennekes de opleiding verzorgen. Eva werkt bij ORO, maar heeft daarnaast ook een slechthorende zoon. “Ik heb al verschillende opleidingen gevolgd. Toen ik deze vacature zag, was ik meteen enthousiast. Ik vind het leuk om mijn kennis en ervaring te delen, en het is extra leuk om dat te doen binnen de organisatie waar ik werk. Bovendien is dit gewoon een hele leuke, praktische opleiding waar mensen meteen profijt van hebben.”

Ongelooflijk!

”Het is ongelooflijk hoeveel gebaren je in drie avonden kunt leren! Voor de communicatie met mijn dochtertje Vive (3,5 jaar en ontwikkelingsachterstand DDX3X-syndroom) is het zeker een goede stap geweest. Ze kent al een aantal gebaren en ik hoop in de toekomst nog veel meer! Het is sowieso leuk om iets te kunnen wat andere mensen niet zomaar kunnen en ik denk erover om nog een vervolgcursus te doen. Ook omdat het heel gezellig is!” Marloes van Gerwen, moeder van Vive

Meer weten over de opleidingen gebarentaal bij ORO? Klik hier

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content