ORO ORO
Lees Voor

‘Ik ben écht aan het werk’

Aiii. David heeft de afslag gemist en komt wat later. “De navigatie is nog niet zijn beste vriend”, lacht Aart van de Vorst, projectleider bij Manders Totaal in Helmond. En verder? “Verder doet hij het hartstikke goed. Hij wordt langzaam maar zeker steeds meer timmerman. En de jongens waar hij mee werkt worden blij van hem. Het is een fijne vent.” Een kwartiertje later komt hij binnen met een driedubbele ‘sorry’. David de Waal (25) wil graag vertellen over zijn werk. Een succesverhaal.

Leren was altijd lastig voor David. Daarom kwam hij op de Antoon van Dijkschool terecht. Met een Wajong-uitkering op zak was ORO de volgende stap. Op diverse dagbestedingslocaties, maar voornamelijk op Het Rakthof deed hij de meest uiteenlopende dingen. Hij haalde apparaten uit elkaar in de recyclinggroep, werkte in het Klusteam, bij Dierenrijk en hij was ook actief als vrijwilliger in de tuin van een kinderopvangorganisatie. Tot hij begin vorig jaar aangaf dat hij geen voldoening meer haalde uit het werk.

Meer voldoening

“Ik zag me daar voor altijd blijven werken en dat wilde ik eigenlijk niet”, vertelt hij temidden van zijn begeleiders bij Manders Totaal. “Ik wilde meer voldoening, écht werk, geld verdienen, een huisje voor mezelf. Ik wil actief aan mijn toekomst werken. En ik vond het heel fijn bij ORO, maar het was soms wel allemaal iets te relaxed.”
David sprak erover met zijn zorgcoördinator, zijn begeleiders en met Hellen Rinket, een van de jobcoaches van een ander onderdeel van ORO, Ambitie. Hellen: “We zijn samen op zoek gegaan naar wat bij hem paste. Uit testjes die we deden kwam naar voren dat David graag met zijn handen werkt. Daarop is hij aan de slag gegaan in de tuin bij Keyserinnedael, maar dat was het toch niet helemaal. Toen kwam ik uit bij Manders Totaal. Ik zag dat dit bedrijf verschillende specialismen had en dat er dus misschien wat meer opties waren qua werk voor David. We zijn samen gaan praten en het bedrijf zag wel iets in een snuffelstage. Zo zijn we begonnen.”

Snuffelstage

Manders Totaal is een schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijf dat zich onder meer heeft gespecialiseerd in het isoleren en verduurzamen van huizen en monumentale gebouwen. Daarnaast staat het bedrijf bekend om zijn sociale betrokkenheid.
Een snuffelstage? Dat zagen ze na het gesprek met David en Hellen meteen zitten. “Het was wel spannend, maar vooral heel leuk”, vertelt David. “En het was écht werken. Dingen maken, vooruit denken en dan mooie resultaten zien. Ik had een fijne leermeester en ik was heel erg onder de indruk van wat ze hier doen. Dat ben ik eigenlijk nog steeds.” De eerste werkzaamheden van David bestonden vooral uit veel sjouwwerk, vertelt Aart. “David had nog geen enkele ervaring in het vak, maar hij was absoluut van goede wil. Al snel besloten we dat we graag in hem wilden investeren. Vooral om te kijken of hij zich verder kon ontwikkelen.”

Ambachtshuis

Op zoek naar een geschikte opleiding kwam men uit bij Het Ambachtshuis in Den Bosch. Aart: “We zochten een opleiding waar hij wat kon leren, maar die ook bij hem past. Hij begon met een algemene module en tussentijds hielden wij contact met de opleiding om te horen hoe het ging. Daar gaven ze aan dat er zeker progressie in zat en dat was voor ons het teken om door te gaan met David. De komende tijd gaat hij op weg naar een basis-timmerman, hij gaat zijn VCA-certificering halen en, nóg mooier, vlak voor de vakantie hebben we zijn eerste contract verlengd. We zijn heel tevreden.”

Supertrots

Of David trots is op zichzelf? Dat zal hij niet zo snel zeggen. Zijn huidige jobcoach, Vera van den Bogaard, heeft daar minder moeite mee. Vera spreekt nog af en toe met David af om te kijken hoe het gaat. Ook heeft ze overleg met Manders Totaal en met het UWV over de regelingen voor David.
“Hij mag supertrots op zichzelf zijn”, zegt Vera. “Hij is de afgelopen jaren gegroeid naar een volwassen vent die een aanvulling is voor dit bedrijf. En natuurlijk moet hij nog veel leren, zoals de navigatie, maar dat gaat zeker goed komen.”

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content