Thema-avond voor ambulante cliënten: ‘Ik laat me verassen’

ORO heeft ongeveer achthonderd ambulante cliënten. Dat zijn mensen die thuis begeleid worden door een ambulant begeleider. ORO vindt het belangrijk om te horen hoe deze cliënten over ORO denken. Wat hun wensen zijn, hoe ORO in hun ogen nóg betere begeleiding kan bieden. Om deze ambulante cliënten meer bij ORO te betrekken werd in maart, op verzoek van de Centrale Cliëntenraad, voor de eerste keer een thema-avond georganiseerd.

De thema-avond

De thema-avond in het Dienstencentrum van ORO gaat over social media. Er zijn workshops en een wijkagent komt vertellen over wat er allemaal mis kan gaan als je bijvoorbeeld Facebook of Instagram gebruikt. Arno (31) weet aan het begin van de avond nog niet precies wat hij ervan moet verwachten. “Ik laat me verrassen”, zegt hij terwijl hij een kopje koffie drinkt. “Ik heb in het verleden wel wat vervelende ervaringen gehad met social media dus dit leek me wel nuttig.” Ook Zoë (17) is al eens een keer geconfronteerd met de vervelende kanten van social media. “Ook doe ik veel met YouTube. Daar zet ik filmpjes op. Ik heb een eigen kanaal.” Dat heeft Chris (45) niet, hij doet wel veel op Facebook. “Maar ik kom vanavond vooral voor de gezelligheid”, lacht hij. “Een keer een avondje eruit. En misschien steek ik er nog wel wat van op. Dat is dan mooi meegenomen.”

WORKSHOPS

Na een leuke, interactieve inleiding wordt de groep verdeeld in tweeën. Een deel gaat aan de slag met de wereld achter Facebook en de andere groep speelt een digitaal bordspel met allerlei vragen over social media. ‘Is alles wat op internet staat waar?’, zo luidt een van de vragen. De groep praat erover en iedereen is het er wel over eens dat lang niet alles klopt wat het wereldwijde web ons wil doen geloven. Na een half uurtje is er een pauze. Daarna is het de beurt aan wijkagent Patricia. Zij vertelt over online pesten en geeft een paar interessante voorbeelden van hoe mensen door internet op het verkeerde been zijn gezet. Let goed op en doe niets wat je niet wilt, dat is haar advies.

HARTSTIKKE LEUK

Aan het einde van de avond zijn de bezoekers erg enthousiast. Arno vond het leerzaam en gezellig. Hij zou het fijn vinden als er nog eens zo’n avond georganiseerd zou worden. Zoë en Chris zijn dat met hem eens. “Gezellig en het is ook goed dat je eens meningen van iemand anders hoort”, vindt Chris en ook Zoë kijkt terug op een leuke avond. Of ze ook al onderwerpen voor een volgende thema-avond weet? “Nou nee, daar moet ik eerst even goed over nadenken. Maar het onderwerp is eigenlijk niet zo belangrijk vind ik. Dit is gewoon leuk.”

MEDEZEGGENSCHAP

Wijkmanager Kim van Kollenburg is een van de organisatoren van de avond. Als de deelnemers op weg naar huis zijn, kijkt ook zij met veel enthousiasme terug. “De vraag om ambulante cliënten meer bij ORO te betrekken leeft al langer. Vorig jaar kregen we ook van de Centrale Cliëntenraad de vraag of we niet iets speciaal voor deze groep konden organiseren. Dit is een eerste stap en ik ben enorm blij met de opkomst van de deelnemers. De drempel naar ORO is voor veel cliënten in deze groep toch vaak vrij groot. Op deze manier proberen we die te verlagen. Het doel? Hun betrokkenheid en uiteindelijk ook hun medezeggenschap verder vergroten. Vanavond laat zien dat we op de goede weg zijn.”

Wil je je verder ontwikkelen? Lees hier alles over cursussen en trainingen voor cliënten.

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud