ORO ORO
Lees Voor

Cliënten met ASS maken contact met behulp van KOJO

Logopedisten van Behandeling & Expertise maken sinds februari 2021 gebruik van de KOJO: een alles-in-een computer met oogbesturing en een touchscreen voor spel, ontwikkeling, therapie en diagnostiek op het gebied van communicatie. Door middel van deze innovatie kunnen logopedisten hun cliënten nog beter ondersteunen, bijvoorbeeld mensen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en LVB.

“Door de alles-in-een KOJO kunnen we meegaan in de ontwikkelingen van de Nederlandse gezondheidszorg en tegelijkertijd kom je door dit communicatie hulpmiddel dichter bij de cliënt, die door deze innovatie een stem en regie krijgt.”

Contact maken
Bij cliënten met ASS is de communicatie-hulpvraag vaak gericht op het contact maken met anderen: Zij hebben aanvullende handvaten nodig om de boodschap juist te kunnen richten. Bij deze cliënten kan er met behulp van de KOJO gekeken worden of een ondersteunend communicatiemiddel helpend kan zijn.

Eigen regie
Hiermee geef je de cliënt meer mogelijkheden om te communiceren dan hij/zij voorheen had met de bijvoorbeeld handgemaakte kieskaarten, met een beperkt aantal keuzes. Bovendien hoeft er niet meer worden uitgegaan van de interpretatie van de begeleider over de uitingen van de cliënt. Op deze manier wordt dus echt de eigen regie teruggegeven. Cliënten kunnen met de KOJO duidelijker communiceren, wat mogelijk resulteert in minder negatief gedrag.

Multidisciplinaire samenwerking
De inzet van de KOJO bestaat uit twee fases: In fase 1, waarin er met de KOJO wordt gewerkt ligt de focus op de diagnostiek: ‘hoe kunnen we de cliënt een stem geven’. Er wordt gekeken naar cognitie, stem en bediening. In deze fase werken de gedragsdeskundigen, logopedisten en ergotherapeuten samen om tot de beste diagnose te komen.

Wanneer er door de KOJO duidelijk is geworden welk communicatieapparaat het beste bij de cliënt past wordt er overgegaan naar fase 2. Op dat moment worden alle professies in de cliëntomgeving betrokken om zo de multidisciplinaire, integrale zorg te borgen.

Aanmelden
Denkt u dat de KOJO iets voor een cliënt in uw omgeving kan betekenen?
Verwijzing kan plaatsvinden via ZorgDomein. Voor vragen kunt u bellen met 0492 – 47 28 72 of mailen naar behandeling@oro.nl

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

    Copyright © 2022 ORO
    Skip to content