ORO ORO
Lees Voor

Slaapproblematiek bij mensen met autisme

Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben een bijzondere prikkelverwerking en dit is direct van invloed op de slaap. We weten uit onderzoek dat ongeveer 40-80% van de mensen met autisme slecht slaapt en dat heeft grote consequenties voor het dagelijks leven. De gevolgen voor de gezondheid én het functioneren overdag zijn groot. Bijvoorbeeld slechte concentratie, (meer) agressie, verminderde school- en werkprestaties en verergering van de algemene symptomen van autisme. Dit heeft vaak invloed op de hele omgeving van degene met een slaapprobleem.

Het tijdig detecteren en behandelen van slaapproblemen kan van groot belang zijn. Onze gespecialiseerde slaapoefentherapeute helpt cliënten met het verbeteren van hun slaap-waak patroon, waarbij het doel is om de vicieuze cirkel van slapeloosheid te doorbreken. De multidisciplinaire samenwerking met o.a. de therapeut sensorische informatieverwerking (SI) en autismeconsulent maakt het mogelijk om adequate behandeling in te zetten voor deze doelgroep.

Linda Royackers, slaapoefentherapeut

Een combinatie van factoren
Waarom mensen met autisme zo vaak met slaapproblemen te kampen hebben, is helaas nog niet duidelijk. Het is vaak een combinatie van factoren, zoals

 • Verschillende soorten angsten bijv. sociale angst
 • niet veilig voelen, te veel stress;
 • obsessief piekeren;
 • het gevoel dat ze geen controle hebben over de situatie;
 • het concept gaan slapen niet ten volle begrijpen;
 • over- of ondergevoeligheid voor omgevingsgeluiden, geuren, visuele prikkels, textuur van de stof van de nachtkleding of lakens;
 • meer kans op afwijkende melatonineproductie
 • verstoring van de biologische klok
 • gevoelig zijn voor voedingsmiddelen zoals suiker, cafeïne en voedseladditieven;
 • gebruik van medicatie, bijvoorbeeld Rilatine©

Sensorische informatie verwerkingsproblematiek
Bij autisme spreken we van sensorische informatie verwerkingsproblematiek. Dit betekent dat sommige zintuigen prikkels harder of zachter verwerken en dat de reactie op deze prikkels o.a. bij het inslapen anders is. We hebben het dan zowel over onder- als overgevoeligheid.

Bijvoorbeeld mensen met een ondergevoelig gehoor vinden het misschien fijn om geluid te maken of om op geluid te focussen om in slaap te vallen terwijl mensen met een overgevoelig gehoor zich kunnen storen aan het kleinste geluid zoals de wijzer van de klok. Overgevoeligheden kunnen met de kleinste verandering de alertheid doen stijgen en daardoor het inslapen lastig maken. Denk aan een ander wasmiddel, tandpastasmaak in de mond, licht op de gang of het gevoel steeds naar de wc te moeten. 

Slaapoefentherapie
Dé oplossing? Er is vaak niet één oorzaak aan te wijzen voor de slaapproblemen. Een combinatie van factoren zorgt ervoor dat het slapen een stuk lastiger wordt. Er wordt vanuit slaapoefentherapie altijd vanuit de gehele 24 uur naar slaapproblemen gekeken. De nacht is de spiegel van de dag, zeggen ze wel eens. Na het in kaart brengen van het slaap-waakritme wordt een passende begeleiding met praktische adviezen gegeven om het slapen te verbeteren.

De slaapoefentherapeut van ORO B&E kan samen met de autismeconsulent en de therapeut SI advies op maat uitbrengen.

Meer informatie
Voor vragen of meer informatie kunt u mailen met behandeling@oro.nl. Doorverwijzen kan via ZorgDomein

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

  Copyright © 2022 ORO
  Skip to content