Terugblik werkconferentie LVB+

Op 18 oktober jl. organiseerden de vier VG-organisaties Amarant, Lunet, ORO en Severinus voor het eerst samen de werkconferentie LVB+. Met als doel om samen met medewerkers en met externe organisaties in gesprek te gaan over samenwerking rondom mensen met een licht verstandelijke beperking en complexe ondersteuningsvragen (LVB+) in de regio Zuidoost-Brabant.

“We kunnen de (toekomstige) vraagstukken voor deze complexe doelgroep niet afzonderlijk oplossen. Een gezamenlijke aanpak is van groot belang.”
– Bestuurders van de vier organisaties –

Uit externe marktanalyse blijkt dat de groep jonge mensen tussen de 18 -24 jaar met een licht verstandelijke beperking in de regio Zuidoost-Brabant groeit. Daarnaast worden mensen steeds ouder en kampen vaker met schulden, verslaving en psychische problemen. Dat betekent dat we te maken hebben met een groeiende en veranderende ondersteuningsvraag, terwijl het steeds moeilijker wordt om medewerkers te vinden. Deze regionale ontwikkeling vergt een duurzame aanpak met alle organisaties die hier nauw betrokken bij zijn.

Regionale verkenning smaakt naar meer samenwerking

Een van de stappen is meer samenwerken tussen medewerkers van Amarant, ORO, Lunet en Severinus. Rondom 4 thema’s (zorgprogramma, seksualiteit, middelengebruik en suïcide) en het scholingsaanbod LVB+ zijn werkgroepen geformeerd. Tijdens de werkconferentie LVB+ op 18 oktober jl. is ingegaan op de overeenkomsten, de onderlinge verschillen en gewenste kennisverdieping rondom die thema’s. Kijkend naar de toekomst, zijn ook vervolgstappen besproken zoals samenwerken met andere organisaties, die gespecialiseerd zijn in bovengenoemde vier thema’s. Naast elkaar leren kennen, wordt de openheid naar elkaar toe in het delen van ervaringen in aanpak en werkwijze zeer gewaardeerd.

Kijken vanuit de context

Tijdens de werkconferentie LVB+ is ook ingegaan op het kijken naar de directe omgeving van mensen met LVB+ bij hun ondersteuningsvraag. In de samenleving wordt steeds meer een beroep gedaan op participatie en zelfredzaamheid. Daarnaast is er sprake van minder solidariteit in de samenleving, waardoor bijzonder gedrag nog meer dan voorheen opvalt. En dat bijzondere gedrag wordt door professionals vaak verschillend geïnterpreteerd, waardoor de aangereikte oplossingen divers zijn, veelal niet duurzaam of helpend.

Tijdens de werkconferentie nam gastspreker Ragna Plomp (GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut, werkzaam in de forensische zorg), de aanwezigen mee in de Constructionele gedragstherapie voor mensen met een LVB+. Een methodiek die als uitgangspunt heeft dat gedrag tot stand komt onder invloed van factoren in de omgeving. Met het stellen van bijvoorbeeld de vraag ‘wanneer zijn of waren er klachten en wanneer niet?’, krijg je hierover meer duidelijkheid. Door vervolgens die factoren ofwel de context aan te passen naar wat bij die persoon past, verhoog je zijn/haar welbevinden. Deze werkwijze blijkt in de praktijk effectief en is in ontwikkeling.

Hoe verder?

Zowel op bestuurlijk niveau als vanuit de werkgroepen kwam de feedback dat de eerste stappen tot meer samenwerking als zeer positief worden ervaren. En dat die samenwerking ook openstaat voor andere organisaties in de regio Zuidoost-Brabant. Tijdens de werkconferentie werd eveneens duidelijk dat de afspraken voor meer kennisdeling, -verdieping en elkaar ontmoeten, al zijn gemaakt. Mooie resultaten in zo’n korte tijd.

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

* geeft verplichte velden aan

Jouw gegevens

Jouw vraag of opmerking

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Ga naar de inhoud