ORO ORO

Over ORO

ORO is een zorgaanbieder, gespecialiseerd in de zorg, ondersteuning en begeleiding van mensen van alle leeftijden met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand. In de Peelregio zijn wij de aanbieder met het breedste pakket aan diensten. Denk aan wonen en slapen, eten en drinken, werk en dagbesteding, bewegen, leren en vrije tijd. Voor onze, bijna 2.000, cliënten, zijn wij actief in de hele regio en dus altijd in de buurt.

ORO heeft zo’n tachtig verschillende locaties in de regio Zuidoost-Brabant. Bekijk onze locaties.

Missie: waar staan we voor?

ORO is een mensgerichte partner in de zorg, voor volwassenen en kinderen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Samen met de cliënt realiseren wij een oplossing op maat op basis van individuele wensen en mogelijkheden voor elk levensgebied en in elke levensfase.

Visie: waar gaan we voor?

Ieder mens is uniek. Ieder mens heeft talenten. Bij ORO staan die talenten centraal. Kwetsbare mensen gelukkig maken, dat is ons doel. Een verstandelijke beperking, een ontwikkelingsachterstand of bijvoorbeeld autisme mogen dat geluk, dat doel niet in de weg staan. Jouw geluk en het geluk van de mensen om je heen, daar gaan we voor.

Expertise

ORO heeft zich ontwikkeld van een traditionele instelling voor gehandicaptenzorg tot een moderne organisatie. Met als doel om kwetsbare mensen uit onze doelgroep gelukkig te maken. Daar draait onze visie om. Dat geluk van onze cliënten bevorderen we met ruim 1500 betrokken en deskundige medewerkers en meer dan 1000 vrijwilligers. Medewerkers bij ORO krijgen de ruimte om hun talenten te ontwikkelen. Dat heeft ertoe geleid dat een grote expertise is opgebouwd rond diverse thema’s. Zoals autisme, cliënten met een (ernstig) meervoudige beperking, LVB (lichte verstandelijke beperking) en MGV (moeilijk verstaanbaar gedrag). ORO biedt ondersteuning op maat in elke levensfase. Waarbij we altijd uitgaan van de eigen kracht, de talenten én vooral de wensen van de cliënt.

Mensen met een lichamelijke beperking, lichte verstandelijke beperking of met een zeer ernstige meervoudige beperking vallen allemaal onder de gehandicaptenzorg. De sector gehandicaptenzorg wordt gefinancierd vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Wet langdurige zorg (Wlz), de Jeugdwet en de Zorgverzekeringswet (Zvw). 

Geschiedenis van ORO

Het waren de Astense missiezusters die in 1958 de allereerste fundamenten legden onder de zorg en ondersteuning die op dit moment in de Peelregio wordt geboden aan mensen met een verstandelijke beperking.

Al vrij snel daarna, begin jaren zestig, ontstaat er een voorzichtige samenwerking met de uiterst bevlogen pater Othmarus, die dan bezig is met de voorbereidingen voor een ‘pensiontehuis voor debiele en imbeciele jongens’ in Vlierden. Vele jaren later en niet zonder slag of stoot leidt deze samenwerking in 1996 tot het ontstaan van ORO, de Othmarus Rijtven Organisatie.

Een geschiedenis die laat zien hoe professionals, ouders en vrijwilligers zich met hart en ziel hebben ingezet. En dat nog steeds dagelijks doen. Om te komen tot de professionele en mensgerichte organisatie die ORO nu is. We kijken terug, nemen afstand en staan stil bij de mensen en de initiatieven die vroeger en nu die speciale gouden glans geven aan ORO.

De geschiedenis van ORO is vastgelegd in het boek ‘Zes paar kousen & een jas’. Dit boek is bij verschillende verkooppunten van ORO te koop voor € 2,50. Dit bedrag komt ten goede aan Stichting Vrienden van ORO.

Wil je weten waar het boek te koop is? Of wil je hem online bekijken? Ga dan naar: www.oroschrijftgeschiedenis.nl

Heb je een vraag over zorg?

Aarzel niet en neem contact op met ORO Entree. Bel: 0492 47 28 72 (op werkdagen van 09.00-17.00 uur) of vul onderstaand formulier in. Wij begeleiden je bij jouw vragen en wensen.

    Copyright © 2021 ORO