Over ORO

ORO ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking in het leiden van een gelukkig leven. In regio Helmond-De Peel zijn we de aanbieder met het breedste pakket aan diensten. Denk aan wonen en slapen, eten en drinken, werk en dagbesteding, bewegen, leren en vrije tijd. Voor ruim 2.400 cliënten (van alle leeftijden) zijn we actief in de hele regio. We hebben zo’n tachtig locaties in de regio Zuidoost-Brabant en zijn dus altijd in de buurt. Bekijk onze locaties.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandORO is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Missie: Waar staan we voor?

ORO voelt een maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen met een verstandelijke beperking te ondersteunen in een gelukkig leven. We hebben een unieke kijk op de ondersteuning waarbij het geluk van de cliënt voorop staat. We zien kansen en kijken eerlijk en vol vertrouwen naar wat iemand, met behulp van het netwerk, kan. We kijken naar wat wij kunnen toevoegen om daarin te groeien.

We hebben iedereen nodig om dit te bereiken: cliënten, familie en vrienden, vrijwilligers, medewerkers en samenwerkingspartners. Om samen geluk te creëren en te beleven.

Dat noemen we bij ORO: samen groeien van geluk.

Visie: Waar gaan we voor?

Met elkaar maken we een plek waar drempels om samen te leven verdwijnen.

Een plek voor iedereen.

Onze droom is een leefomgeving waarin iedereen ertoe doet, gelukkig is en verschillen tussen mensen worden geaccepteerd. Een plek waar mensen met een verstandelijke beperking zichzelf kunnen zijn, samenleven en van betekenis zijn. Een plek die het mooiste is met de mensen naast je.

Sinds 2016 trainen we onze medewerkers in de methode Supportgericht Werken (SGW). Dit is de basis om onze missie en visie in de praktijk vorm te geven. Het is een manier van werken waarbij je opzoek gaat naar hoe de ander geluk ervaart. Je wilt er zijn voor de ander: als mens en als professional. Een samenwerkingsrelatie opbouwen. Naast de ander staan. Aandacht aanwezig zijn voor de ander en zijn/haar omgeving.

Strategie

De notitie ‘Strategie ORO 2024-2026’ verwoordt het strategisch kader van ORO van 2024 tot 2026.

Supportgericht Werken

Met behulp van Supportgericht Werken bekijken we bij ORO hoe de ander geluk ervaart, wat er voor de ander toe doet en hoe we daarbij aansluiten in iedere fase van het leven van de ander.

Supportgericht Werken is een manier van werken waarbij je op zoek gaat naar hoe de ander geluk ervaart. Want: je kunt pas goede steun (support) geven als je weet en begrijpt waar de ander behoefte aan heeft.

Wat merkt de ander hiervan:

  • De ander is expert van zijn eigen leven;
  • In de ondersteuning staan de wens(en) en behoefte(n) van de ander centraal;
  • Er wordt aangesloten bij de krachten, mogelijkheden en kwetsbaarheden van de ander;
  • Er wordt niet voor de ander gedacht, maar met de ander en belangrijke betrokkenen rondom de ander;

Kortom: bij Supportgericht Werken wil je er zijn voor de ander, van mens tot mens. Een samenwerkingsrelatie opbouwen. Naast de ander staan. Aandachtig aanwezig zijn voor de ander en zijn/haar omgeving.

 

Expertise

Ruim 1800 betrokken en deskundige medewerkers en zo’n 800 enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor het geluk van cliënten.

Onze medewerkers zijn het goud van de organisatie. Zonder hun betrokkenheid, passie, kennis en kunde komen we nergens. Gelukkig zijn in je werk is belangrijk om die inzet elke dag weer te leveren. We hebben waardering voor vakmanschap en aandacht voor persoonlijke groei in een inspirerende en veilige werkomgeving.

Dit heeft ertoe geleid dat een grote expertise is opgebouwd rond diverse thema’s. Zoals autisme, cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB), ernstig verstandelijke beperking, (ernstig) meervoudige beperking en niet aangeboren hersenletsel (NAH). ORO biedt ondersteuning op maat in elke levensfase. Waarbij we altijd uitgaan van de eigen kracht, de talenten én vooral de wensen van de cliënt.

Geschiedenis van ORO

De Astense missiezusters leggen in 1958 de allereerste fundamenten voor de zorg en ondersteuning die we op dit moment in de Peelregio bieden. Begin jaren zestig ontstond er een voorzichtige samenwerking met de zeer bevlogen pater Othmarus, die dan bezig is met de voorbereidingen voor een ‘pensiontehuis voor debiele en imbeciele jongens’ in Vlierden. Vele jaren later, niet zonder slag of stoot, leidt deze samenwerking in 1996 tot het ontstaan van ORO: de Othmarus Rijtven Organisatie.

Een geschiedenis die laat zien hoe professionals, ouders en vrijwilligers zich met hart en ziel hebben ingezet. En dat nog steeds dagelijks doen.

In 2015 is de geschiedenis van ORO vastgelegd in het boek ‘Zes paar kousen & een jas’. Het boek kun je voor € 2,50 kopen. Dit bedrag gaat naar de Stichting Vrienden van ORO. Het boek is te koop bij de volgende ORO-locaties: Van Speijk in Deurne en het Grafisch Centrum in Helmond.

25 Jaar ORO – 25 wensen in vervulling

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van ORO in 2021 konden cliënten hun wensen insturen. Uit alle inzendingen zijn 25 wensen geloot die in vervulling zijn gegaan. Een aantal van deze wensen is te zien op de speciale pagina: www.oro.nl/25jaar

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

* geeft verplichte velden aan

Jouw gegevens

Jouw vraag of opmerking

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Ga naar de inhoud