ORO is een zorgaanbieder, gespecialiseerd in de zorg, ondersteuning en begeleiding van mensen van alle leeftijden met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand. In de Peelregio zijn we de aanbieder met het breedste pakket aan diensten. Denk aan wonen en slapen, eten en drinken, werk en dagbesteding, bewegen, leren en vrije tijd. Voor onze ruim 2.000 cliënten zijn we actief in de hele regio. We hebben zo’n tachtig locaties in de regio Zuidoost-Brabant en zijn dus altijd in de buurt. Bekijk onze locaties.
Over ORO
Missie: Waar staan we voor?
ORO is een mensgerichte partner in de zorg, voor volwassenen en kinderen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Samen met de cliënt bieden we een oplossing op maat op basis van individuele wensen en mogelijkheden voor elk levensgebied en in elke levensfase.
Visie: Waar gaan we voor?
Ieder mens is uniek. Ieder mens heeft talenten. Bij ORO staan die talenten centraal. Samen kwetsbare mensen gelukkig maken, dat is ons doel. Een verstandelijke beperking, een ontwikkelingsachterstand of bijvoorbeeld autisme mogen dat geluk, dat doel niet in de weg staan. Jouw geluk en het geluk van de mensen om je heen, daar gaan we voor.
Supportgericht Werken (SGW) is de basis om onze missie en visie in de praktijk vorm te geven. Sinds 2016 trainen we onze medewerkers in SGW. Hierdoor leren ze de krachten en talenten van cliënten in beeld te krijgen en deze de regie over zijn of haar leven te geven. Zodat cliënten zo goed mogelijk mee kunnen doen in de samenleving en hun talenten kunnen ontwikkelen.
Strategie
De notitie ‘Strategie ORO 2024-2026’ verwoordt het strategisch kader van ORO van 2024 tot 2026.
Supportgericht Werken
ORO staat voor ‘samen kwetsbare mensen gelukkig maken’. Geluk gaat bij ORO over een moment gebonden gevoelsbeleving en over welbevinden over langere termijn. Daarbij gaat het om ‘zelf kiezen, meedoen en betekenisvol zijn’.
Dit geldt voor alle mensen waar je bij ORO mee te maken hebt: cliënten en hun naasten/vertegenwoordigers, medewerkers, teams, organisatie én de omgeving.
Met behulp van Supportgericht Werken en Samen Sturen bekijken we bij ORO hoe de ander geluk ervaart, wat er voor de ander toe doet en hoe we daarbij aansluiten in iedere fase van het leven van de ander.
Supportgericht Werken is een manier van werken waarbij je op zoek gaat naar hoe de ander geluk ervaart. Want: je kunt pas goede steun (support) geven als je weet en begrijpt waar de ander behoefte aan heeft.
Wat merkt de ander hiervan:
- De ander is expert van zijn eigen leven;
- In de ondersteuning staan de wens(en) en behoefte(n) van de ander centraal;
- Er wordt aangesloten bij de krachten, mogelijkheden en kwetsbaarheden van de ander;
- Er wordt niet voor de ander gedacht, maar met de ander en belangrijke betrokkenen rondom de ander;
Kortom: bij Supportgericht Werken wil je er zijn voor de ander, van mens tot mens. Een samenwerkingsrelatie opbouwen. Naast de ander staan. Aandachtig aanwezig zijn voor de ander en zijn/haar omgeving.
Expertise
ORO heeft zich ontwikkeld van een traditionele instelling voor gehandicaptenzorg tot een moderne organisatie met als doel samen kwetsbare mensen gelukkig te maken. Ruim 1500 betrokken en deskundige medewerkers en meer dan 1000 enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor het geluk van onze cliënten.
Medewerkers krijgen de ruimte om hun talenten te ontwikkelen. Dat heeft ertoe geleid dat een grote expertise is opgebouwd rond diverse thema’s. Zoals autisme, cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB), ernstig verstandelijke beperking, (ernstig) meervoudige beperking en niet aangeboren hersenletsel (NAH). ORO biedt ondersteuning op maat in elke levensfase. Waarbij we altijd uitgaan van de eigen kracht, de talenten én vooral de wensen van de cliënt.
Geschiedenis van ORO
De Astense missiezusters leggen in 1958 de allereerste fundamenten voor de zorg en ondersteuning die we op dit moment in de Peelregio bieden. Begin jaren zestig ontstond er een voorzichtige samenwerking met de zeer bevlogen pater Othmarus, die dan bezig is met de voorbereidingen voor een ‘pensiontehuis voor debiele en imbeciele jongens’ in Vlierden. Vele jaren later, niet zonder slag of stoot, leidt deze samenwerking in 1996 tot het ontstaan van ORO: de Othmarus Rijtven Organisatie.
Een geschiedenis die laat zien hoe professionals, ouders en vrijwilligers zich met hart en ziel hebben ingezet. En dat nog steeds dagelijks doen.
In 2015 is de geschiedenis van ORO vastgelegd in het boek ‘Zes paar kousen & een jas’. Het boek kun je voor € 2,50 kopen. Dit bedrag gaat naar de Stichting Vrienden van ORO. Het boek is te koop bij de volgende ORO-locaties: Van Speijk in Deurne en het Grafisch Centrum in Helmond.
25 Jaar ORO – 25 wensen in vervulling
Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van ORO in 2021 konden cliënten hun wensen insturen. Uit alle inzendingen zijn 25 wensen geloot die in vervulling zijn gegaan. Een aantal van deze wensen is te zien op de speciale pagina: www.oro.nl/25jaar