ORO ORO
Lees Voor

Over ORO

ORO is een zorgaanbieder, gespecialiseerd in de zorg, ondersteuning en begeleiding van mensen van alle leeftijden met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand. In de Peelregio zijn we de aanbieder met het breedste pakket aan diensten. Denk aan wonen en slapen, eten en drinken, werk en dagbesteding, bewegen, leren en vrije tijd. Voor onze ruim 2.000 cliënten zijn we actief in de hele regio. We hebben zo’n tachtig locaties in de regio Zuidoost-Brabant en zijn dus altijd in de buurt. Bekijk onze locaties.

Missie: waar staan we voor?

ORO is een mensgerichte partner in de zorg, voor volwassenen en kinderen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Samen met de cliënt bieden we een oplossing op maat op basis van individuele wensen en mogelijkheden voor elk levensgebied en in elke levensfase.

Visie: waar gaan we voor?

Ieder mens is uniek. Ieder mens heeft talenten. Bij ORO staan die talenten centraal. Kwetsbare mensen gelukkig maken, dat is ons doel. Een verstandelijke beperking, een ontwikkelingsachterstand of bijvoorbeeld autisme mogen dat geluk, dat doel niet in de weg staan. Jouw geluk en het geluk van de mensen om je heen, daar gaan we voor.

Supportgericht Werken (SGW) is de basis om onze missie en visie in de praktijk vorm te geven. Sinds 2016 trainen we onze medewerkers in SGW. Hierdoor leren ze de krachten en talenten van cliënten in beeld te krijgen en deze de regie over zijn of haar leven te geven. Zodat cliënten zo goed mogelijk mee kunnen doen in de samenleving en hun talenten kunnen ontwikkelen.

Expertise

ORO heeft zich ontwikkeld van een traditionele instelling voor gehandicaptenzorg tot een moderne organisatie met als doel kwetsbare mensen gelukkig te maken. Ruim 1500 betrokken en deskundige medewerkers en meer dan 1000 enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor het geluk van onze cliënten.
Medewerkers krijgen de ruimte om hun talenten te ontwikkelen. Dat heeft ertoe geleid dat een grote expertise is opgebouwd rond diverse thema’s. Zoals autisme, cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB), ernstig verstandelijke beperking, (ernstig) meervoudige beperking en niet aangeboren hersenletsel (NAH). ORO biedt ondersteuning op maat in elke levensfase. Waarbij we altijd uitgaan van de eigen kracht, de talenten én vooral de wensen van de cliënt.

Geschiedenis van ORO

De Astense missiezusters legen in 1958 de allereerste fundamenten onder de zorg en ondersteuning die we op dit moment in de Peelregio bieden. Begin jaren zestig ontstond er een voorzichtige samenwerking met de zeer bevlogen pater Othmarus, die dan bezig is met de voorbereidingen voor een ‘pensiontehuis voor debiele en imbeciele jongens’ in Vlierden. Vele jaren later en niet zonder slag of stoot leidt deze samenwerking in 1996 tot het ontstaan van ORO: de Othmarus Rijtven Organisatie.

Een geschiedenis die laat zien hoe professionals, ouders en vrijwilligers zich met hart en ziel hebben ingezet. En dat nog steeds dagelijks doen. Om te komen tot de professionele en mensgerichte organisatie die ORO nu is.

In 2015 is de geschiedenis van ORO vastgelegd in het boek ‘Zes paar kousen & een jas’. Het boek kun je voor € 2,50 kopen. Dit bedrag gaat naar de Stichting Vrienden van ORO. Het boek is te koop bij de volgende ORO-locaties: Het Klokhuis in Deurne en Van Speijk en het Grafisch Centrum in Helmond.

Copyright © 2021 ORO
Skip to content