Indicatie regelen

Als je een verstandelijke beperking hebt is het mogelijk om vanuit de Jeugdwet, Wet langdurige zorg (Wlz) of Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) toezicht, zorg en/of ondersteuning aan te vragen. Om deze financiering te ontvangen (inclusief bijbehorende vergoedingen) is een geldige en passende indicatie nodig.

INDICATIE WLZ

Een toekenning vanuit de Wlz krijg je wanneer je blijvend 24/7 afhankelijk bent van zorg of begeleiding. Wlz geeft je het recht om in een zorginstelling te gaan wonen. Verhuizen is echter niet verplicht. Je kan Wlz-zorg ook thuis krijgen.

Wlz-pakketten

Er zijn verschillende Wlz-pakketten. Een pakket is afhankelijk van het zorgprofiel (ZP):

  • ZP VG3 Wonen met begeleiding en verzorging
  • ZP VG4 Wonen met begeleiding en intensieve verzorging
  • ZP VG5 Wonen met intensieve begeleiding en intensieve verzorging
  • ZP VG6 Wonen met intensieve begeleiding, verzorging en gedragsregulering
  • ZP VG7 (Besloten) wonen met zeer intensieve begeleiding, verzorging en gedragsregulering
  • ZP VG8 Wonen met begeleiding en volledige verzorging en verpleging

Bij het landelijke en onafhankelijke Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kan je een indicatie aanvragen. Het zorgkantoor regelt en betaalt vervolgens de zorg. Ben je al cliënt bij ORO? Dan kan ORO een indicatie indienen bij CIZ. Samen met een Zorgcoördinator of Medewerker afstemming hulpverlening vul je de indicatie in, waarna de wettelijke vertegenwoordiger de ondertekening doet.
Meer informatie is bovendien te vinden op Langdurige zorg (zorgkantoor.nl)

INDICATIE WMO

Een Wmo indicatie helpt om zelfstandig te blijven wonen en mee te kunnen doen in de samenleving. De hulp is in tegenstelling tot Wlz voor beperkte tijd. Als je daarna nog zorg nodig hebt, moet je dat opnieuw aanvragen. Het aanvragen van hulp en ondersteuning van uit de Wmo regel je via het speciale Wmo-loket van jouw gemeente. De gemeente is vervolgens verantwoordelijk voor uitvoering van de Wmo, net zoals bij de Jeugdwet.

Kijk voor uitgebreide informatie op de site van het ministerie: Hulp thuis: Wmo, Zvw of Wlz? | Ondersteuning thuis | Regelhulp

EERSTE INDICATIE OF HERINDICATIE

Ontvang je nog geen hulpverlening vanuit ORO? Een instroomcoördinator van ORO Entree kan je helpen om de ondersteuningsvraag helder te krijgen en om je wegwijs te maken op het gebied van indicaties en beschikkingen. Al wel cliënt bij ORO en past je huidige indicatie niet meer? Dan is het mogelijk een herindicatie voor een hoger Zorgprofiel aan te vragen.

ORO Entree is bereikbaar via 0492-47 28 72 (tussen 9 en 17 uur) of via welkom@oro.nl

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

* geeft verplichte velden aan

Jouw gegevens

Jouw vraag of opmerking

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Ga naar de inhoud