Licht verstandelijke beperking (LVB)

ORO helpt mensen met een licht verstandelijke beperking door hen op de juiste manier te begeleiden en te behandelen. We delen onze kennis graag met jou.

WAT IS LVB?

LVB is de afkorting van licht verstandelijke beperking. Maar wat houdt dat dan precies in? Kortweg zou je kunnen zeggen dat het hier gaat om mensen die niet kunnen wat je zou verwachten van iemand met die leeftijd. Een IQ-score van 50 tot 70 wijst meestal op het hebben van zo’n beperking, maar het zegt niet alles. Het gaat er vooral om dat je het vaak moeilijk vindt om lekker in de maatschappij mee te draaien. Je hebt problemen met leren, vindt het bijvoorbeeld moeilijk om alleen te reizen of je hebt vaak ruzie omdat je conflicten moeilijk kunt oplossen.

ONZICHTBAAR

Als je een LVB hebt, kan niemand dat aan je zien. Dat is fijn, maar soms ook wel heel lastig. De buitenwereld vindt het maar raar dat je sommige dingen moeilijk vindt, niet kunt of niet begrijpt. Toch zijn er in Nederland meer dan een miljoen mensen met een dergelijke beperking. Vaak worden ze ‘overvraagd’. Dat betekent dat mensen denken dat je bepaalde dingen wel kunt doen, terwijl dat niet zo is. Daardoor is het vaak ook extra moeilijk om je school af te maken en om aan passend werk te komen.

LORE, HET BEHANDEL- EN EXPERTISECENTRUM VAN ORO

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) zijn een snelgroeiende groep kwetsbaren in onze samenleving. Of iemand een licht verstandelijke beperking heeft, is niet altijd direct zichtbaar. Ons aanbod is gericht op het weerbaar maken van deze doelgroep en hen te ondersteunen om zo volwaardig mogelijk deel te nemen aan het dagelijks leven. Wij bieden een divers aanbod op het gebied van diagnostiek, behandeling, consultatie en deskundigheidsbevordering. De gespecialiseerde behandelaren van Lore, het behandel- en expertisecentrum van ORO hebben een ruime ervaring in diagnostiek en behandeling bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Zij werken samen met elkaar en ook nauw samen met cliënten, hun familie en omgeving, andere organisaties/instanties en begeleiders. Daarnaast hebben de behandelaren van Lore ook kennis en aanbod op het gebied van middelengebruik.

WONEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING

Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben vaak moeite met het zelfstandig wonen. Bij ORO hebben we speciale woonvormen waarin je zo zelfstandig mogelijk, met een bij jou passende begeleiding woont. Natuurlijk kunnen we je ook thuis begeleiden bij de dingen die jij moeilijk vindt.

WERKEN

Samen zoeken we naar een geschikte plek om te leren of te werken. Wij hebben contacten met veel bedrijven en organisaties in de regio. Soms werk je er met extra begeleiding van onze eigen jobcoaches, soms met ondersteuning vanuit het bedrijf. En mocht het werken in een bedrijf niet lukken, dan zijn er nog genoeg andere kansen. Samen zoeken we naar de meest ideale plaats om jouw talenten te ontwikkelen en in te zetten. Op creatief gebied, met de computer, als filmer, of misschien toch als arbeidskracht, maar dan in een omgeving die nog net wat meer bescherming biedt. Het kan allemaal.

KWETSBAAR

Mensen met een lichte verstandelijke beperking zijn extra kwetsbaar. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet gelukkig kunnen zijn. Bij ORO hebben we oog voor die kwetsbaarheid. We helpen je om de gevaren in je omgeving te zien en leren je hoe je hier mee kunt omgaan. We ondersteunen je als je onzeker bent of faalangst hebt en helpen je beter te communiceren met anderen. Daarnaast kijken we vooral naar hoe we je kunnen helpen gelukkig te worden. Wat heb jij nodig? Wat wil je graag? Waar gaan we aan werken? En let op: Jij zit aan de knoppen. Wij sturen af en toe bij.

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

"*" geeft vereiste velden aan

Kolom 1

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Naar de inhoud springen