Ouders en naasten

Als ouders of naasten van iemand met een verstandelijke beperking heb je waarschijnlijk allerlei vragen. Soms algemeen of soms heel gericht rondom een bepaalde leeftijd of ontwikkelingsfase. Wij denken daarin graag met je mee.

Veel voorkomende vragen op een rijtje

“Welke zorg sluit aan bij mijn situatie”

Mensen met een zintuiglijke, lichamelijke beperking, (lichte) verstandelijke of een zeer ernstige meervoudige beperking vallen onder de gehandicaptenzorg. De sector gehandicaptenzorg wordt gefinancierd vanuit de:

  • Jeugdwet
  • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
  • Wet langdurige zorg (Wlz)
  • Zorgverzekeringswet (Zvw) oftewel je eigen zorgverzekeraar.

Voor een aanvraag voor de Jeugdwet of Wmo kun je terecht bij je eigen gemeente. Voor een aanvraag voor Wlz kun je terecht bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Lees meer

Welke zorg sluit aan bij jouw situatie? En hoe ziet het proces van aanvragen eruit? Kijk hiervoor op de website van Zorgwijzer. Hier staat een uitgebreide toelichting. Uiteraard kan ORO je hierin ook op weg helpen.

Handige linkjes van websites met extra informatie: 
Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)
Regelhulp – Ministerie van VWS
CAK – Zorg vanuit de Wlz
CAK – Ondersteuning vanuit de Wmo

“Wie betaalt wat?”

Vergoeding, hoe zit het? Op welke producten en diensten heb je als cliënt van ORO recht? En wat moet je zelf betalen? Welke eigen bijdragen gelden voor aanvullende diensten?

In de brochure ‘Wat betaalt ORO? Wat betaal jij?’ hebben we de belangrijkste onderwerpen vermeld. Zodat je een duidelijk overzicht krijgt van financiële zaken, waaronder verzekeringen of kosten voor diverse faciliteiten. De brochure van 2023 kun je hier als pdf-bestand downloaden of online bekijken.

Lees meer

PGB tarieven
Met het geld uit een Persoonsgebonden Budget (PGB) kun je zorg en ondersteuning kopen. Maak je gebruik van een PGB? Bekijk hier de PGB-tarieven 2023 die bij ORO gelden. Zo kun je goed voorbereid een budgetplan opstellen.

Scheiden Wonen en Zorg
‘Scheiden Wonen en Zorg’ betekent dat bij sommige kleinschalige groepswoningen je zelf de huur, service en woonlasten betaalt. Vaak behoud je recht op huursubsidie. De zorgkosten worden in dit geval apart verrekend. ORO heeft woningen waar sprake is van deze financieringsvorm. ORO Entree kan je daar meer over vertellen (0492 – 53 00 53).

“Hoe zorgt ORO voor het geluk van mijn kind/familielid?”

De missie van ORO is: kwetsbare mensen gelukkig maken. Dat is ons DNA. Oftewel, dat zit in ons bloed.

Dit doen we door de werkmethode van Supportgericht Werken (SGW). SGW is een manier van kijken en bejegenen (benaderen) van onze cliënten. Daarin is de samenwerking met de naasten van de cliënt erg belangrijk.

Sinds 2016 trainen we onze medewerkers in SGW. Hierdoor leren ze de krachten en talenten van cliënten in beeld te krijgen en deze de regie over zijn of haar leven te geven. Zodat cliënten zo goed mogelijk mee kunnen doen in de samenleving en hun talenten kunnen ontwikkelen.

Lees meer

Naast de SGW methode organiseert ORO allerlei leuke activiteiten in de wijk of op locaties. Denk aan de Dag van het Geluk, de ORO Verwendag, de ORO Kermis, het O’ROck festival, enzovoort, enzovoort.

Medezeggenschap
Wil je graag meepraten over het beleid van ORO om zo het geluk van onze cliënten te vergroten? Dat kan! Je bent van harte welkom om aan te sluiten bij een van de wijkraden of centrale cliëntenraad. Lees meer over medezeggenschap

“Ik zoek praktische tips. Wie kan me daarbij helpen?”

Het is heel begrijpelijk als je zo af en toe wilt sparren of tips wilt krijgen. De relatiemanagers van ORO luisteren naar wat JIJ nodig hebt, aangaande de zorg voor jouw kind (tot 18 jaar). Bovendien blijven zij naast je staan, ook als de zorg rondom de cliënt verandert. Zij gaan graag geheel vrijblijvend met je in gesprek. Door hun jarenlange ervaring in het zorglandschap weten zij de juiste routes te bewandelen. Mail hen via relatiemanagement@oro.nl

 

Tips per levensfase

Per leeftijdsfase heb je wellicht een andere hulpvraag. Door de jarenlange ervaring en kennis bij ORO kunnen we je helpen met relevante informatie of tips.
Neem gerust contact met ons op (0492 – 53 00 53), dan krijg je een antwoord op maat.

0 – 5 jaar

“Hoe wordt een juiste diagnose gesteld?
En wat moet ik doen na het stellen van de diagnose? Welke invloed heeft deze diagnose op ons gezin?”

We helpen je graag bij deze en alle andere vragen die op je afkomen. Daarnaast kunnen we je adviseren in de keuzes voor een kinderdagverblijf, basisonderwijs en BSO in de regio. Denk aan het Kinderdagcentrum Binderen.

Het is bovendien mogelijk om een gedragsdeskundige in te schakelen.

6 – 11 jaar

“Is er ondersteuning mogelijk thuis of op school?”

Er zijn mogelijkheden, in allerlei vormen. Een relatiemanager kan je helpen met jouw zoektocht en het leggen van contacten. Zoals bijvoorbeeld met het team Ambulant.
Vraag vrijblijvend een gesprek aan met Loes Maas, zij neemt uitgebreid de tijd voor een huisbezoek.

12 – 17 jaar

“Op welke manier kan mijn kind zich (blijven) ontwikkelen?

Om de ontwikkeling van cliënten te blijven stimuleren is onze werkmethode van Supportgericht Werken zeer geschikt. We spreken samen doelen af voor bepaalde domeinen, zoals bijvoorbeeld familie, relaties, wonen of vrije tijd. De zorgcoördinator ondersteunt de cliënt in zijn leerproces. Ieder jaar evalueren we de doelen en stellen ze bij of bedenken nieuwe uitdagingen. Altijd in overleg met de cliënt en familie.

Daarnaast is er binnen ORO een afdeling, Leerplein genaamd. Zij bieden allerlei cursussen, trainingen en werkboeken aan voor onze cliënten (en vertegenwoordigers) rondom verschillende thema’s. Bekijk het aanbod van het Leerplein.

18 – 23 jaar

“Welke zaken dien ik te regelen nu mijn kind/naaste officieel volwassen is? Wat zijn de rechten en plichten vanaf 18 jaar?”

Volgens de wet is iemand vanaf 18 jaar meerderjarig. Dat betekent dat iemand dan zelf beslissingen mag nemen. Bekijk wat dit betekent en wat je mogelijk moet regelen rondom wettelijke vertegenwoordiging.

> 23 jaar

“Ik merk dat mijn kind/naaste behoefte heeft aan een relatie. Maar hoe komt hij/zij in contact met anderen die hier voor open staan?”

Sinds 2021 is ORO aangesloten bij de landelijke organisatie ABCDate. Via een veilige web- of app-omgeving kunnen cliënten in contact komen met andere mensen met een verstandelijke beperking. Het kan gaan om liefde of vriendschap.

Lees meer over ABC Date.

Handige linkjes

meld je aan voor onze nieuwsbrief

Caren: Voor berichten, organiseren en plannen van taken

ORO maakt gebruik van het platform Caren voor het beveiligd uitwisselen van berichten met cliënten en vertegenwoordigers. Caren is een digitale omgeving waarin je de mogelijkheid hebt gegevens te bekijken en te delen met elkaar. Zo blijf je gemakkelijk op de hoogte. Caren helpt ook met het organiseren van zorg en het plannen van taken rondom jouw zorgsituatie. Je bepaalt uiteraard zelf met wie je jouw gegevens wilt delen en of je Caren wilt gebruiken. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Heb je interesse? Op de website van Caren kan je meer informatie vinden. Toegang regelen voor Caren? Vraag het aan via jouw zorgcoördinator.

ontdek het gemak van Caren

Meer over ORO

ORO heeft diverse samenwerkingsverbanden met allerlei partijen en organisaties in de regio, zoals GGZ Oost Brabant, De Zorgboog, de Driessen Groep. Maar ook met kenniscentra voor licht verstandelijk beperkten (LVB). Zo kunnen we krachten bundelen, ontwikkelingen volgen of zaken versnellen. Bij Bavaria of Toverland bijvoorbeeld hebben we mede daardoor mooie werkplekken voor onze cliënten weten te realiseren.

Daarnaast heeft ORO in 2021 een eigen behandel- en expertisecentrum, Lore genaamd, opgericht. Bij Lore werkt een gedreven team van 120 artsen en behandelaren. Zij helpen op zowel persoonlijk als medisch gebied.

bekijk het aanbod van Lore

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

* geeft verplichte velden aan

Jouw gegevens

Jouw vraag of opmerking

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Ga naar de inhoud