Lekker in je vel

Gedragsdeskundigen

Waarom gedraag jij je zoals je doet? Hoe kan gedrag veranderd worden? Een gedragsdeskundige (GD) probeert antwoord te geven op dit soort vragen. De GD weet veel van het gedrag, het gevoel en de gedachten van mensen. En probeert te begrijpen waarom mensen doen, zoals ze doen.

De GD helpt jou, je vertegenwoordigers en begeleiders. Bijvoorbeeld bij het maken van een zorgplan en het samen kiezen voor de ondersteuning, hulp of behandeling die het beste bij jou past. De GD kan ook helpen als je dingen wilt veranderen of problemen hebt. Bijvoorbeeld als jij je somber, bang of boos voelt, je worstelt met je seksualiteit of wanneer je iets vervelends hebt meegemaakt. Samen met jou zoeken we naar oplossingen, zodat je je beter voelt of dingen kunt veranderen.

Voor wie is het?

Onze gedragsdeskundigen zijn er voor alle leeftijden, zowel voor kinderen als volwassenen. Ze zijn er voor cliënten die wonen bij ORO, maar ook voor cliënten die in een eigen huis, thuis bij ouders of elders wonen. De GD is er voor jou als cliënt zelf, maar ook voor bijvoorbeeld jouw familie, begeleiders en behandelaren.

Hoe werkt het?

Wat wil je, wat kun je, wat vind je moeilijk (wat zijn mogelijkheden en wat zijn beperkingen) en wat heb je nodig? Er wordt goed geluisterd naar jouw hulpvraag. De gedragsdekundige kan ook onderzoek (diagnostiek) doen. Dan kunnen bijvoorbeeld een aantal testen afgenomen worden, zoals puzzels maken, dingen onthouden en oplossingen bedenken.
Alle informatie verzamelen we in één verslag dat we met jou en mensen in jouw omgeving bespreken. Denk hierbij aan je vertegenwoordiger, familie en begeleiders. Dan zoeken we samen naar oplossingen, zoals een andere woonomgeving of verwijzing naar behandeling. Ook geven we soms advies over hoe jij en jouw omgeving goed om kunnen gaan met de ondersteuningsvraag.

Behandeling kan helpen om te leren omgaan met je problemen of ze te verminderen. De GD voert gesprekken met je over bijvoorbeeld gedachten, gevoelens en gedrag en wat je graag wilt veranderen. Samen wordt naar oplossingen gezocht waardoor jij je beter voelt.
Onze gedragsdeskundigen maken onder andere gebruik van EMDR-therapie, Cognitieve gedragstherapie, Systeemtherapie, Schematherapie, Vat van Zelfwaardering, Emotionally Focused Therapy (EFT) en/of het Expertiseprogramma Seksualiteit.

Wachttijden

Helaas zijn er soms wachttijden. Dat vinden we vervelend dus doen we ons uiterste best de wachttijden kort te houden. Zie hier een overzicht van onze wachttijden.

Gedragsdeskundigen zijn onderdeel van Lore, het behandel- en expertisecentrum van ORO.

MEER WETEN?

Heb je vragen? Je contactpersoon bij ORO kan je hier meer over vertellen.
Heb je nog geen hulp van ORO? Neem dan via een van onderstaande manieren contact met ons op.

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

* geeft verplichte velden aan

Jouw gegevens

Jouw vraag of opmerking

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Ga naar de inhoud