Lekker in je vel

Dementieonderzoek

Als je informatie of woorden sneller vergeet of als je dingen niet meer herkent, kan het zijn dat je dementie (geheugenproblemen) hebt. Het kan ook een andere reden hebben. Daarom is het belangrijk dat we je onderzoeken.

Voor wie is het?

Voor iedereen die geheugenproblemen heeft. Vaak merkt dan bijvoorbeeld je familie of je begeleider dat je je anders gedraagt of dat je dingen vergeet.

Hoe werkt het?

In het eerste gesprek praat de psycholoog of orthopedagoog met jou en je begeleider(s), familieleden of andere bekenden. Zij vertellen over wat ze zien en horen en wat er veranderd is aan jouw gedrag. Ook doen we een vergelijkingsonderzoek. We vergelijken dan je gedrag van nu met dat van vroeger.

De psycholoog en orthopedagoog werken samen met de huisarts. Soms kunnen geheugenproblemen namelijk ook komen door een lichamelijke ziekte. Zoals een schildklier die te traag of te snel werkt. Of door psychische klachten, zoals slaapproblemen of een depressie.

Het is niet gemakkelijk, maar wel belangrijk om achter de reden van je geheugenproblemen te komen. Daarom kan het zijn dat je (ook) een van de volgende onderzoeken krijgt:

  • De begeleider of het familielid vult een vragenlijst in over hoe goed je voor jezelf kunt zorgen (zelfredzaamheid).
  • We houden een interview met iemand die jou goed kent, zoals familie of iemand van je dagbesteding. Ze vertellen meer over jouw gedrag.

Meer weten?

In de handreiking (H)erken jij dementie vind je meer informatie over dementieonderzoek.

Heb je vragen? Je contactpersoon bij ORO kan je hier meer over vertellen.
Heb je nog geen hulp van ORO? Neem dan via een van onderstaande manieren contact met ons op.

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

* geeft verplichte velden aan

Jouw gegevens

Jouw vraag of opmerking

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Ga naar de inhoud