ORO ORO
Lees Voor

Meriadoc bestaat 10 jaar!

Op 1 oktober 2018 was het precies tien jaar geleden dat Meriadoc aan de gelijknamige straat in Geldrop haar deuren opende. Achttien cliënten met autisme wonen er in grote mate zelfstandig. Meriadoc is een gezamenlijk initiatief van GGzE, Lunet Zorg en ORO. Op 27 september is het jubileum feestelijk gevierd.

Een mini-symposium en een feestje voor bewoners, ouders en medewerkers. Volgens Bert Spooren, die zelf al negen jaar leidinggevende is bij Meriadoc, een mooie gelegenheid om succesverhalen te delen. En dat gebeurde ook op de jubileumdag waar bewoners, ouders, medewerkers, buren en andere belangstellenden elkaar ontmoetten.

Het succes

Het succes van tien jaar Meriadoc werd perfect verbeeld in een korte film waarin de bewoners een hoofdrol speelden. Freddie vertelde in de film over het belang van de 24-uurs begeleiding en over dat het zo fijn is dat hij niet meer alleen woont. We zien Jouk aan het werk in een pandjeshuis, bewoners tuinieren in de eigen moestuin en Chantal die haar dagbesteding invult bij de dieren. Ook Bram, een andere bewoner, komt in de film aan het woord. Hij vindt Meriadoc een fijne woonplek, rustig en met mensen die elkaar begrijpen. Voor hem is Meriadoc een ‘stepping stone’ op weg naar het volledig zelfstandig wonen. Buurman Cor Admiraal, ook aanwezig tijdens het jubileumfeest, weet nog dat er tien jaar geleden best wat onrust was in de wijk toen bekend werd dat de woonvorm er zou komen. “Maar dat blijkt totaal niet nodig. We zijn goede buren”, zegt hij in de film.”

Woonvoorziening

Projectcoördinator Ad van den Brand van ORO is ook na tien jaar nog uitermate enthousiast over deze woonvoorziening. “Drie organisaties laten hier samen zien hoe je zorg op maat kunt bieden. Of eigenlijk laten de medewerkers hier zien hoe dat moet. Een mooi voorbeeld, waarbij we uitgaan van de wensen van de bewoners en over de organisatiegrenzen heen durven kijken. Petje af voor wat de mensen hier in tien jaar hebben neergezet”, aldus Van den Brand.

Balans gevonden

De cijfers vertellen een duidelijk verhaal over het succes van Meriadoc. De tevredenheid bij bewoners, ouders én medewerkers is groot. Dat blijkt onder meer uit de netwerkgesprekken die vier keer per jaar met de ouders en familie worden gehouden. “De bewoners voelen zich hier thuis”, zegt Bert Spooren. “De structuur die het gebouw biedt, die de begeleiding biedt, de voorspelbaarheid die van groot belang is voor de bewoners, maar ook de zelfstandigheid die ze ervaren; het zorgt ervoor dat ze over het algemeen graag wonen bij Meriadoc.”

Een andere succesfactor is volgens Spooren de veiligheid. “De zorgzwaarte van de bewoners is behoorlijk hoog dus het was, zeker aanvankelijk, wel zoeken naar de goede balans tussen veiligheid en zelfstandigheid. Ook voor de medewerkers. Er waren toch drie organisaties die allemaal hun eigen werkwijze hadden. In de loop van de jaren is die balans op alle vlakken gevonden. Als Meriadoc zijn we een vrij autonoom opererend geheel; een woon- en kenniscentrum op het gebied van autisme. Het gaat hier prima.”

Deel met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content