ORO ORO
Lees Voor

Multimediagroep van ORO verovert YouTube met vloggen

Vloggen op woensdag. Bij de multimediagroep van De Viersprong in Someren betekent dat: vlogdag. Igor, Patrick, Henk, Mart, Mandy, Peter en begeleidster Ilse maken er vlogs. “Dat zijn korte filmpjes die we van allerlei dingen maken”, legt Patrick uit. “En die zetten we dan op internet. Dan kan iedereen ze zien.” Het idee ontstond vlak voor de zomer. Eerst werden er filmpjes van bekende vloggers bekeken. “Dat kunnen wij ook. En dat willen wij ook”, zegt Igor, die meteen van dit interview een vlog aan het maken is.

Editten

Mart zit met Ilse achter de computer. Ze zijn aan het ‘editten’. Dat betekent dat ze het filmpje dat Mart gemaakt heeft, gaan knippen. Er komt tekst bij en muziek. Ze moeten flink doorwerken want aan het einde van de dag willen ze het filmpje plaatsen op youtube. “De letters moeten een beetje kleiner”, zegt Mart. “En de vogelgeluiden mogen wel wat harder. Het gaat over de natuur, hè.” “We zijn begonnen met een cursus bij de Peelpioniers”, vertelt Ilse. “Hoe werk je met de selfiestick, hoe zorg je ervoor dat het beeld niet teveel op en neer gaat, wat doe je bij tegenlicht, hoe lang moet een vlog duren en nog veel meer. Na die cursus zijn we gewoon begonnen.” De resultaten werden al snel behoorlijk professioneel. Maar vooral het editten, het ‘afmaken’ van het filmpje, is lastig. Ilse begeleidt de vloggers daarbij op maat. De ene kan al heel veel zelf, bij de ander is het een project van Ilse en de cliënt samen.

Opdrachten

Dat er in Someren gevlogd werd, praatte zich al snel rond. Zo kwamen ook de eerste opdrachten binnen. Er werd gefilmd bij de jeugdvakantieweek in Someren, er kwam een verslag van de prokkelstage van Peter en er werd een interview opgenomen met ORO-bestuurder Jan Roelofs. Mart is ondertussen nog bezig met de afronding van zijn vlog. “Het wordt een vlog in twee delen”, legt hij uit. “Het was zo mooi dat het te lang duurde voor één vlog. Waar het over gaat? Over mijn bezoek aan de boswachter en over de dassenburcht. Ik hou heel erg van de natuur. Dat kun je wel zien.”

Kennedymars

De vloggers gaan bijna elke week wel met elkaar op pad om samen te vloggen. Misschien wel over ArtORO in Deurne, want dat wil Mart graag. Of over de Efteling, een van de wensen van Patrick. De mooiste tot nu toe, dat was volgens de vloggers, de video over de Kennedymars. Al meer dan 7.000 mensen hebben naar dat filmpje gekeken. Wil je ook zien wat ze allemaal maken? Kijk dan snel op de facebookpagina van ORO Someren. Of zoek de vlogs op het youtubekanaal van ORO onder het kopje: playlists.

Genomineerd

In november 2019 waren de vloggers van de viersprong genomineerd voor een mediaprijs voor mediamakers met een verstandelijke beperking. De uitreiking van de prijs vond plaats bij Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. De groep beleefde er een geweldige dag. De hoofdprijs werk net niet gewonnen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Vloggers
Vloggen_2

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content