Ook ORO getroffen door datalek nedap

Eerder deze week heeft leverancier Nedap bekendgemaakt dat er digitaal is ingebroken in hun systeem Caren Zorgt. Daardoor zijn tienduizenden bestanden van verschillende zorgorganisaties gedownload en mogelijk bekeken. ORO werkt ook met Caren Zorgt. Cliënten en vertegenwoordigers kunnen via Caren Zorgt hun zorgdossier bekijken.

 

In eerste instantie leek het niet om bestanden van cliënten van ORO te gaan. Woensdagavond 26 oktober heeft Nedap echter aan ORO laten weten dat dit toch wel gebeurd is. Van ongeveer 300 cliënten van ORO zijn persoonlijke bestanden gedownload en mogelijk bekeken. Deze cliënten zijn hier vandaag per e-mail over geïnformeerd. Cliënten en vertegenwoordigers van ORO die geen e-mail ontvangen hebben, kunnen ervan uitgaan dat het niet om hun dossier gaat. Nedap geeft aan dat er nu geen redenen zijn om te vermoeden dat de bestanden verspreid zijn. Het politieonderzoek hiernaar is echter nog niet afgerond.

Politieonderzoek
Nedap heeft aangifte gedaan bij de politie en er is al snel een verdachte gearresteerd. Bij de verdachte thuis zijn computers en usb-sticks gevonden waar de bestanden op staan. Er wordt onderzocht of de verdachte de bestanden heeft verspreid of alleen gedownload. Leverancier Nedap zegt dat er nu geen redenen zijn om te denken dat de bestanden verspreid zijn. Het politieonderzoek hiernaar is echter nog niet klaar en kan mogelijk wat langer duren.

AVG
De bescherming van persoonlijke gegevens staat bij ORO hoog in het vaandel. Er wordt samengewerkt met betrouwbare partijen volgens de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). We betreuren daarom voor alle betrokkenen dat dit gebeurd is.

De Functionaris Gegevensbescherming van ORO heeft dit incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld.

Vragen?
In dit bestand van Nedap staan antwoorden op de meestgestelde vragen.
Als je andere vragen hebt, kun je contact opnemen met jouw contactpersoon bij ORO.

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

* geeft verplichte velden aan

Jouw gegevens

Jouw vraag of opmerking

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Ga naar de inhoud