ORO ORO
Lees Voor

ORO koestert nieuwe flexvrijwilligers

Foto: Flexvrijwilliger Sam werd eerder dit jaar door ORO Bestuurder Jan Roelofs in het zonnetje gezet als 1.000ste vrijwilliger bij ORO

7 december: Dag van de Vrijwilliger. Dit jaar wist ORO een nieuwe categorie vrijwilligers aan zich te binden: de flexvrijwilligers. Een steentje bijdragen aan het geluk van een ander. Bij de vrijwilligers van ORO staat dat centraal. Een kleine duizend mensen zijn door het vrijwilligerswerk verbonden aan de organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in de Peelregio.

“We horen van veel mensen dat ze eigenlijk wel graag vrijwilligerswerk willen doen. Maar dat ze zich niet te veel willen vastzetten voor een vast tijdstip, elke week of elke maand”, vertelt Marijn Scharten, vrijwilligerscoördinator bij ORO. De flexvrijwilligers bieden uitkomst voor die categorie mensen. “Een flexvrijwilliger kunnen we bellen als we ergens ‘handjes’ tekort komen. Of als we bij een bepaalde activiteit extra mensen nodig hebben. Op die manier kan een uitstapje tóch doorgaan.Kan een cliënt tóch dat fietstochtje maken. Of krijgen we de zaal tóch nog mooi versierd.”

Vrijwilligerswerk

Nynke Postuma uit Someren-Eind besloot onlangs om ook flexvrijwilliger te worden. “Onze zoon Siem is zelf meervoudig gehandicapt, dus als moeder heb ik zelf ervaren hoe belangrijk vrijwilligers kunnen zijn. En ik zie ook wat het met de vrijwilliger zelf doet als je iets voor een ander kunt betekenen, zonder dat daar direct een tegenprestatie tegenover staat. Het geeft energie, zo ervaar ik dat zelf inmiddels ook.”

Vrijwilligerswerk op een vast tijdstip is voor Nynke op dit moment, met de drukte van haar gezin, geen optie. “Ik kan zo’n vaste structuur op dit moment gewoon niet waarmaken”, zegt ze. “En als ik afspreek dat ik ergens iedere dinsdagmiddag ben, wil ik er ook zijn en dat lukt op dit moment nog niet.” Het flexvrijwilligers werk bood uitkomst. Nynke: “Ideaal! Je kunt aangeven waarvoor ze je kunnen vragen en je hebt ook de vrijheid om een ‘klus’ niet aan te nemen als je niet kunt.” In de afgelopen weken was Nynke al een paar keer actief als vrijwilliger. “Ik heb op de ORO Kermis geholpen en ik ben twee keer op een dagbestedingscentrum geweest waar ze extra hulp nodig hadden om een kerstmarkt voor te bereiden. Leuk? Ja, heel erg leuk!”

Scholieren

Marijn Scharten is blij dat het nieuwe initiatief ook voor nieuwe vrijwilligers zorgt. “Zo hebben we ook een aantal middelbare scholieren erbij gekregen. Jongeren die naar school moeten, huiswerk moeten maken, een baantje hebben, sporten. Maar die desondanks aangeven dat ze best een keer iets voor een ander willen doen. Geweldig toch? Zo wordt vrijwilligerswerk voor iedereen bereikbaar. En kunnen we samen weer iets doen voor kwetsbare mensen die dat extraatje zo goed kunnen gebruiken.”

Meer weten over vrijwilligerswerk bij ORO? Neem contact op met Meike van Erp-Dirks via vrijwilligers@oro.nl.

Deel met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content