‘Praat niet over ons, maar mét ons’

Wat STERK allemaal doet? Heb je even? STERK is het cliëntburo van ORO. Sinds maart 2022 heeft deze club een eigen kantoor in het Centraal Bureau van ORO aan het Baroniehof. De activiteiten zijn sindsdien sterk uitgebreid. Ondanks dat weet nog steeds niet iedereen binnen ORO wat STERK voor cliënten én voor medewerkers kan betekenen. En dat moet veranderen.

Ze timmeren hard aan de weg. De ervaringswerkers en de ervaringsdeskundigen, tien in totaal, én de twee coördinatoren Rita Roozen en Yvonne Vervoort. Ook de cliëntcoaches Sandra van Ansem en Lineke van Horik werken bij STERK. “We zetten de ervaringsdeskundigheid in en via Leerplein ontwikkelen en geven we workshops en cursussen”, vertelt Rita. “We zijn blij dat we nu sinds een jaar een eigen ruimte hebben. Hier kunnen medewerkers, maar ook cliënten heel laagdrempelig binnenlopen. Kijken naar de werkboeken, informatie vragen over cursussen of gewoon koffie drinken. Tijdens de openingstijden op dinsdag en donderdag is iedereen hier welkom.”

Ik hoor erbij

Angelica van Hout is een van de ervaringsdeskundigen. Zij heeft de opleiding tot ervaringsdeskundige gevolgd en wordt elk jaar bijgeschoold. De medewerkers zonder opleiding worden ervaringswerker genoemd. “Ik ben hier elke donderdagmiddag. Er is altijd wel wat te doen. We helpen gemeentes die vragen hebben over toegankelijkheid, we schrijven mee aan cursussen en aan werkboeken en we zijn bijvoorbeeld bezig met ‘makkelijke taal’. Zo kijken we ook bij ORO mee of het taalgebruik begrijpelijk is.”
Angelica geniet van haar rol als ervaringsdeskundige. “Ik hoor erbij en dat geeft me veel voldoening. Ik ben nu bezig met het maken van vragen voor nieuwe kletspotten. In zo’n pot zitten vragen die je aan het denken zetten. Nu maak ik er een voor tieners, maar we hebben heel veel verschillende. Dat heeft ook te maken met ons motto: praat niet over ons, maar mét ons! Waar die potten gebruikt kunnen worden? Waar niet? Het is een ideaal begin van een gesprek.”

On tour

Wie het jaarverslag van 2020 van STERK leest, kan zien hoeveel activiteiten er zijn ontplooid en waar het cliëntburo nog mee bezig is. “Het verbaast ons toch wel een beetje dat best veel medewerkers niet precies op de hoogte zijn van de mogelijkheden die wij bieden”, zegt Yvonne. “De cursussen, de vele werkboeken over allerlei thema’s en ook de rol van onze ervaringsdeskundigen. Om onze bekendheid te vergroten gaan we nu op bezoek bij verschillende teams.” Rita: “We gaan ‘on tour’. Op dit moment hebben we al vijf tot zeven locaties bezocht en mensen zijn daar erg enthousiast over.” Angelica: “Er gaat ook altijd een van de ervaringsdeskundigen mee. Ik was erbij toen we naar het team van De Bleek gingen. Dat was erg leuk. Ze vroegen daar meteen of we als ervaringsdeskundigen ook een keer koffie wilden komen drinken met de bewoners. Nou, natuurlijk willen we dat. We willen ons werk graag promoten en ik weet zeker dat we bijvoorbeeld cursussen of werkboeken hebben die heel veel cliënten graag willen gebruiken.”

Uitleen materialen

In de komende maanden wordt de tour langs de locaties voortgezet. “We blijven ons ontwikkelen”, klinkt het in koor. “We hebben in de loop van de tijd ook al een heel bestand van materialen zoals thematische spelletjes opgebouwd. Die lenen we graag uit als locaties daar een keer gebruik van willen maken. En onze ervaringsdeskundigen zijn ook beschikbaar voor individuele gesprekken met cliënten. Over verslavingsproblematiek, schulden of bijvoorbeeld over minder prettige ervaringen in relaties. Ze hebben het zelf meegemaakt en cliënten vinden het soms fijn om met zo’n ervaringsdeskundige een werkboek over een bepaald thema door te lopen of om gewoon eens samen te praten.”

Welkom!

Dat STERK inmiddels een vast plekje in de ORO-organisatie heeft verworven, dat staat wel vast. Nu nog even ervoor zorgen dat iedereen weet waarvoor hij of zij bij STERK terecht kan. “Kijk eens op intranet, op onze website of kom gewoon even langs. Je bent van harte welkom.”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

ORO verzorgt lunch bij de BanGroep

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Innovatieve sok HUME

Innovatie helpt bij signalering

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud