ORO ORO
Lees Voor

Zorgcampus de Peel start opleiding voor zij-instromers

Zorgcampus de peel

Nadat vorig jaar de eerste opleiding door Zorgcampus de Peel startte, begonnen 24 zij-instromers afgelopen maandag aan een voor hen nieuwe carrière in de zorg. Met de Zorgcampus bieden vijf zorgaanbieders en twee opleidingsinstituten uit de regio een unieke kans. Om De studenten, op zowel mbo- als hbo-niveau, krijgen een baangarantie én vanaf de eerste dag een -bescheiden- salaris.

Levensgeluk

De regionale samenwerking mag als uniek beschouwd worden. Studenten maken kennis met alle betrokken zorgorganisaties en doelgroepen. En kiezen in de loop van de opleiding voor de plek die het beste matcht met hun interesses en talenten. Jan Roelofs: “We zoeken competenties die aansluiten bij de Zorgcampus zoals hospitality of gastheerschap, technologie en eigenaarschap. Als gezamenlijke zorgorganisaties gaan we voor het levensgeluk voor onze cliënten en patiënten, voor de bewoners in de Peelregio. De match met het vak en de relatie met andere mensen zijn daarbij belangrijk. De zij-instromers die nu starten hebben dit talent en deze kennis in huis. Nu gaan ze leren dat in te zetten in de zorg.”

Zorgcampus

Merel is een van de nieuwe studenten. Zij werkte eerder in de uitvaartbranche, kreeg kinderen en stopte toen met werken omdat privé en werk niet meer te combineren waren. Toen ze de vacature voor de nieuwe opleiding zag, was ze meteen enthousiast. “Dit is echt iets voor mij”, zegt ze. “Ik heb eigenlijk altijd al in de zorg willen werken. De komende tijd kan ik bij alle organisaties kijken en ontdekken wat ik nou echt het allerleukst vind. Bij de Zorgcampus heb ik baanzekerheid en kan ik me blijven ontwikkelen omdat de doorstroom naar een andere organisatie goed is geregeld.” Omdat de opleiding speciaal bedoeld is voor mensen zonder achtergrond in de zorg, duurt deze minimaal drie, in plaats van de reguliere twee jaar. De studenten gaan een dag per week naar school en werken en leren daarnaast in de praktijk bij de zorgorganisaties.

De krapte op de arbeidsmarkt van medewerkers in de zorgsector is groot. Naar verwachting zal die krapte de komende jaren alleen maar nijpender worden. Voor de zorgorganisaties Savant Zorg, ORO, De Zorgboog, Elkerliek en GGZ Oost-Brabant was dat gegeven enkele jaren geleden de aanleiding om te zoeken naar creatieve, nieuwe opleidingsmogelijkheden. ROC ter AA en Fontys haakten aan en Zorgcampus de Peel was geboren. “We willen als werkgever interessant blijven voor jonge mensen, zodat ze kiezen voor een carrière in de zorg in onze regio”, vertelt voorzitter Jan Roelofs tijdens de kick-off van de tweede opleiding voor verpleegkundige zij-instromers. “Met de vijf zorgorganisaties creëren we één voordeur, zodat je vrij kunt wandelen tussen alle verschillende soorten zorg die wij bieden. Nu, in de opleidingsfase, maar ook later als mensen al aan de slag zijn. We zetten deze flexibiliteit ook in de latere fases van de loopbaan voort.”

Deel met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content