Waarom is ORO bezig met duurzaamheid? Omdat het moet! Dat is het meest simpele antwoord. Europese regels worden steeds strenger op het gebied van duurzaamheid. Ook zorgorganisaties moeten zich inspannen om zuiniger en milieuvriendelijker te werken. “Maar”, zegt Sandra van Buuren, coördinator duurzaamheid bij ORO: “We willen ook gewoon een leefbare wereld achterlaten voor volgende generaties. Het is écht niet alleen omdat het moet.”
Er gebeurde al veel op het gebied van milieuvriendelijk werken toen ORO in 2020 op vijf locaties aan de slag ging met een pilot Duurzaamheid. Daarbij werd regionaal samengewerkt met onder andere de Zorgboog en Savant. Sandra: “We sloten ons aan bij de Green Deal. Die organisatie geeft richtlijnen hoe je moet voldoen aan de Europese regels en je wordt gecertificeerd, zodat je ook weet waar je staat en waar je nog aan moet werken.”
Verder bouwen
De inspanningen leidden er in 2023 toe dat de deelnemende locaties de bronzen certificering ontvingen. “Dat betekent dat de basis op orde is”, zegt Sandra. “En dat je dus een goede ondergrond hebt om op verder te bouwen.” Dat verder bouwen gebeurt inmiddels volop. Doel is dat alle locaties van ORO aan het eind van het jaar volledig brons gecertificeerd zijn. “Daar gaan we voor”, vindt Sandra. “Waarom we niet ambitieuzer zijn en voor zilver of goud willen gaan?” Sandra lacht. “Dat komt door de ‘klimaatspagaat’, denk ik. Je wilt altijd het beste als het om duurzaamheid gaat. Maar je moet ook kijken wat praktisch en financieel haalbaar is. Daarnaast zijn de eisen inmiddels weer verscherpt. Was dat niet gebeurd, dan was zilver misschien haalbaar, maar nu is brons het meest realistisch. En dat is ook hartstikke goed, hoor.”
Het begint al bij inkoop
De voorbereidingen om de uitrol naar alle locaties van ORO te maken, zijn klaar. En ondertussen gebeurt er op die locaties al een heleboel. “Met afvalscheiding zijn we al heel ver”, zegt Sandra als we op Het Rijtven rondkijken. Maar het is echt veel breder dan dat. Duurzaamheid gaat ook over het energieverbruik, het water, de schoonmaak, het groen, het vervoer en bijvoorbeeld over de voeding. Daar waar mogelijk begint het nadenken over duurzaamheid al bij de inkoop. Hoe zorgen de bedrijven waar wij inkopen ervoor dat duurzaamheidsmaatregelen genomen worden? Zo zijn we met de leverancier van onze voeding bezig over het verpakkingsmateriaal, maar ook over bijvoorbeeld de gezonde en duurzame keuzes in het menu. Meer seizoensgebonden voeding, minder dierlijke eiwitten en er wordt al veel meer vegetarisch aangeboden. Daarnaast kijken we hoe we de verspilling zo laag mogelijk kunnen houden.”
Samen met cliënten
Marcel van de Berkmortel, verantwoordelijk voor de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, ziet dat er flinke stappen worden gemaakt. “Sandra ademt duurzaamheid”, zegt hij over de coördinator. “Kijk op Het Rijtven wat er al gebeurt. Patrick, een van de bewoners hier, haalt elke zondag het glas van alle woningen op met zijn fiets. Dat is zo’n 3000 kilo per jaar! De deelnemers van de Boerderij zamelen meer dan 11.000 kilo papier in en de hoeveelheid plastic, dat nu gescheiden wordt ingezameld, is met een derde gestegen ten opzichte van vroeger. Waardoor we dus minder restafval hebben. Het mooie is dat cliënten er ook heel nadrukkelijk bij betrokken zijn. En op veel verschillende gebieden. Bij De Loods en De Koppel, twee dagbestedingslocaties scheiden ze het afval van elektronica bijvoorbeeld. En bij ArtORO maken ze tasjes van oude dienstkleding van ORO Hospitality.”
Samen werken
Zo komt er in het project Duurzaamheid heel veel samen. “De basis is goed”, zegt Sandra. “Nu gaan we langzaam maar zeker ook meer communiceren naar de medewerkers, cliënten en cliëntvertegenwoordigers. Aan duurzaamheid werken we via ons motto: Denk Doe Duurzaam. In de processen en het beleid zijn we een eind. Nu is het tijd voor de volgende stappen. Op naar zilver? Wie weet. We moeten in ieder geval de balans in de gaten houden. Anders krijg je mensen niet mee. Het is een mooie zoektocht.”