Bronzen certificaat behaald

Niet omdat het moet, wél omdat we het belangrijk vinden: ORO maakt werk van het duurzaamheidsbeleid. “Dit geeft energie. We zijn maatschappelijk betrokken en dat willen we ook uitstralen.” Charles van Eemeren, directeur Bedrijfsvoering bij ORO, ontving uit handen van Adriaan van Engelen, directeur van Milieu Platform Zorgsector een gegraveerde boomschijf. Met deze symbolische overhandiging werd woensdag 22 november het behalen van het bronzen certificaat van Milieuthermometer Zorg gevierd. De bekroning van een traject dat drie jaar eerder startte.

Charles van Eemeren was in 2019 de aanstichter. “Iedereen is bezig met duurzaamheid. Wij als persoon ook en zeker de jongere generatie. Als grote organisatie vind ik dat we ook een bepaalde verantwoordelijkheid hebben.”

Besloten werd om een extern bureau een nulmeting te laten verrichten. Waar staan we, waar liggen de mogelijkheden? “Tegelijkertijd gebeurde er ook het nodige in onze omgeving”, vertelt Charles. “Samen met zorgorganisaties en de gemeenten werd een Green Deal Zorg Helmond/Peel ontwikkeld. Doel was om samen op te trekken om zo betere resultaten op duurzaamheidsgebied te behalen. Leren van elkaar, elkaar helpen.” Met de ondertekening van de deal geven de deelnemende partijen aan dat ze de komende drie jaar proactief aan de slag gaan met het thema duurzaamheid. Doel is om het grondstoffenverbruik in 2030 met de helft te verminderen ten opzichte van 2019.

Dit geeft energie

Om de zorgorganisatie nog niet te belasten in de beginfase van het project, werd besloten om vooral vanuit de ondersteunende diensten te kijken welke stappen gezet konden worden. “Ledlampen, zonnepanelen, bewuster inkopen; er zijn al wel de nodige knoppen waar je aan kunt draaien”, zegt Charles. “Het mooiste project is wat mij betreft de veranderingen aan de afvalverwerking op Het Rijtven. Daar hebben we met de afdeling Facilitair en met de cliënten iets moois neergezet. Goed voor het milieu, goedkoper én gelukkigere cliënten. Wat mij betreft is dat ook de tendens voor de komende jaren. Kijken waar en hoe we het breder in de organisatie kunnen neerzetten. Dit moet geen last, geen extra werk opleveren, maar juist veel energie geven. In de letterlijke betekenis van het woord.”

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

* geeft verplichte velden aan

Jouw gegevens

Jouw vraag of opmerking

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Ga naar de inhoud