De preisoep vond Sylvia lekkerder dan de pompoensoep. Maar ze krijgen allebei een hoog punt. “En dit vind ik ook heel lekker”, zegt ze, terwijl ze nog een hap neemt van de gehaktschijf die met een likje aïoli, gebakken uienringen en een geroosterd trostomaatje wordt geserveerd in een pitabroodje. “Dit krijgt een tien!”, zegt Gamze. “Echt super lekker.”
Vier keer per jaar organiseert de afdeling Hospitality van ORO een smaakpanel. Op zo’n avond wordt een aantal nieuwe gerechten uitgeprobeerd. Het zijn gerechten die de komende drie maanden op het menu staan bij de verschillende locaties van ORO. De gerechten komen van de firma Daily Fresh Food. Bij de locaties worden de gerechten in de oven klaargemaakt of er wordt zelf met de benodigde ingrediënten gekookt. “Ons panel bestaat op dit moment uit 26 mensen”, zegt Angela Nooijen, een van de hospitality-coaches van ORO. Samen met haar collega’s serveert ze de bijzonder fraai opgemaakte en smakelijke gerechtjes uit. De deelnemers proeven en geven op een lijst aan wat ze ervan vinden. Dat doen ze met smileys, door punten te geven of door het op te schrijven.
Iedereen vond het lekker
In het panel zitten onder meer cliënten, leden van de cliëntenraden en cliëntvertegenwoordigers. “En zelfs collega’s schuiven aan”, zegt Angela. “We vinden het fijn om van verschillende kanten te horen hoe er gereageerd wordt op de gerechten. Er zit ook iemand van Daily Fresh Food in het panel. Die neemt alle geluiden heel serieus. Dat gebeurt overigens ook gedurende het jaar. Als er klachten komen, bijvoorbeeld omdat meerdere cliënten een gerecht te zout vinden, dan melden we dat en dat wordt altijd opgepikt.”
Alain Kusters, culinair adviseur van de leverancier van de voeding, is ook aanwezig. “Het is leuk om te kijken hoe mensen reageren op de nieuwe gerechten”, vertelt hij nadat hij zelf een vega stroganoff heeft verorberd. “Je ziet toch een tendens naar meer plantaardig en minder vlees en bewerkt voedsel. Dat is altijd even zoeken naar de juiste afstemming. De gehaktschijf had bijvoorbeeld maar veertig procent vlees. Maar volgens mij vond iedereen het lekker.”
Allemaal even lekker
In de keuken van Het Rijtven is hospitality-coach Alexandra Dirks-Koolen druk in de weer met de volgende gang. Ook de pindarotsjes en de caramelfudge, het toetje, staat al klaar. De volgende gang is een gemalen gerecht met kip, wortel en aardappel. “We willen laten zien hoe je van eten een ‘belevenis’ kunt maken”, zegt Alexandra. “Eten is op deze manier toch echt een feestje.”
Aan tafel legt Alexandra ondertussen aan de deelnemers uit wat er dadelijk op tafel komt. “En je mag ook best kritisch zijn hé”, geeft ze het panel mee. “Want dan proberen ze het nóg lekkerder te maken.” Voor Margaret, ervaringsdeskundige bij ORO hoeft dat niet. “Ik vind het allemaal even lekker”, zegt ze. “En zo’n avond? Da’s gewoon hartstikke gezellig!”
Wil jij ook een keer meedoen in het Smaakpanel? Dat mag en dat kan. En het kost natuurlijk niks. Meld je aan via lekkeretenendrinken@oro.nl. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Het Smaakpanel komt vier keer per jaar bij elkaar.