Fijn wonen

Hulp bij opvoeden

Opvoeden is best lastig. Soms begrijp je je kind gewoon niet. Als je hulp bij de opvoeding kunt gebruiken, staan onze gezinsbegeleiders voor je klaar. Ze kunnen je helpen als je geen idee meer hebt hoe je de opvoeding moet aanpakken. Ze zijn er ook voor je als je een kind hebt met een verstandelijke beperking en graag hulp in de opvoeding wilt.

Voor wie is het?

Deze hulp is er voor ouders met een verstandelijke beperking of ouders met een kind met een verstandelijke beperking. We helpen bij het opvoeden van jonge kinderen, maar ook bij de opvoeding van pubers. Je kunt bij ons terecht als je kinderen tot 23 jaar hebt. Ben je zwanger en twijfel je over de opvoeding? Ook dan kunnen we je helpen. We maken onderscheid tussen vroeghulp (0 tot 6 jaar), het jonge kind (6 tot 12 jaar) en jeugd (12 tot 18 jaar).

Hoe werkt het?

We bespreken samen met jou hoe we jou(w gezin) het beste kunnen helpen. Een praktische pedagogische gezinsbegeleider (PPG) van ORO helpt je bij de opvoeding. Maar… jij als ouder doet het uiteindelijk zelf. We nemen de opvoeding dus niet over. Wat vind jij belangrijk? En wat heeft je kind nodig? Die vragen staan centraal bij de praktische pedagogische gezinsbegeleiding. Samen gaan we aan de slag om jou of jullie sterker te maken in de opvoeding. Welke vaardigheden kunnen we je leren, welke tips kunnen we geven, hoe zorgen we er samen voor dat het weer ‘gezellig’ wordt in huis? Samen maken we een plan. En we helpen je om dat plan uit te voeren.

ORO biedt hiervoor bijvoorbeeld Video-Hometraining. Video-Hometraining (VHT) is een middel dat ingezet wordt bij vragen rondom de opvoeding. Door het samen bekijken en bespreken van korte video-opnames van jullie gezin thuis, wordt zichtbaar wat goed loopt (in de communicatie) en wat verbeterd kan worden. Het doel is dat jullie als ouders zicht krijgen op wat jouw kind van je nodig heeft. Hierdoor leer je (weer) beter en hoe jij je kind op een positieve manier kunt ondersteunen in zijn ontwikkeling. VHT kan ook tijdelijk naast bestaande hulp worden ingezet.

Soms merken we dat er gewerkt moet worden aan de gehechtheidsrelatie, de band tussen jullie als ouder(s) en je kind. Ook dan kan VHT worden ingezet, maar we kijken dan op een andere manier naar het contact tussen jou en je kind. Een aantal van onze medewerkers is hierin gespecialiseerd, zij zijn Video-interactiebegeleiders Gehechtheid (VIB-G). Deze methode kunnen we inzetten voordat er problemen zijn ontstaan. Maar we kunnen dit ook inzetten wanneer we merken dat zich problemen voordoen en we samen moeten werken aan herstel.

Meer weten?

Heb je vragen? Je contactpersoon bij ORO kan je hier meer over vertellen.
Heb je nog geen hulp van ORO? Neem dan via een van onderstaande manieren contact met ons op.

Wil je je aanmelden of heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

* geeft verplichte velden aan

Jouw gegevens

Jouw vraag of opmerking

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Ga naar de inhoud