ORO ORO
Lees Voor

Het Rijtven groeit verder

Paul Schellens hijst de vlag trots in top. Geen kunststof masten, maar zeven forse berkenstammen, op maat gemaakt door de bos- en bouwgroep van ORO, dienen als vlaggendragers. Zeven vlaggen markeren sinds afgelopen vrijdag het uitkijkpunt aan de rand van het beekdal op Het Rijtven. Paul gaat er de komende maanden zeker regelmatig kijken. Kijken hoe de zeven nieuwe bungalows van ’t Gebint gebouwd worden. Volgend jaar, rond de zomer, is hij een van de nieuwe bewoners van deze woningen.

Jop hijst samen met zijn begeleidster Christel een van de 7 vlaggen.

Paul wordt met zijn 78 jaar de oudste en Jop (14) wordt de jongste bewoner van de nieuwbouw. En dus mag ook Jop meehelpen bij het in top hijsen van de zeven vlaggen, die allemaal staan voor één nieuwe bungalow. “Een mijlpaal”, noemt bestuurder Jan Roelofs het in zijn toespraak, waarin hij ook de bedrijven die actief waren in de voorbereiding én de aannemers die nu daadwerkelijk met de bouw zijn begonnen, veel complimenten gaf voor het mooie ontwerp en de flexibele instelling.

Lonneke Zwanenberg en Annemarie Vogels zijn als wijkmanager nauw betrokken bij dit traject. “Het heeft een tijdje geduurd, maar super fijn dat we nu ook echt gaan beginnen”, zeggen ze allebei. “Waarom deze huizen nodig zijn? Simpel, omdat de huidige huisvesting, die deels wordt gerenoveerd en deels wordt gesloopt, niet meer optimaal voldoet. De cliënten krijgen straks meer ruimte en meer privacy. Ze krijgen meer rust en die rust, die gunnen we ze. Het past helemaal in ons streven om kwetsbare mensen gelukkig te maken.”

7 woningen

In de zeven bungalows, die gebouwd worden volgens de nieuwste eisen op het gebied van duurzaamheid, is plaats voor 76 bewoners. Vier huizen zijn speciaal bestemd voor de ouder wordende cliënten, waarvan er nu al veel op Het Rijtven wonen. In twee van die woningen komen cliënten met (beginnende) dementie, de andere twee zijn vooral bedoeld voor cliënten die lichamelijke klachten hebben, waarvan de zorgvraag intensiever is geworden. De overige drie bungalows bestaan allemaal uit twee delen die onderling met elkaar verbonden zijn. Per woning zijn er verder drie gemeenschappelijke ruimten die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. In deze woningen komen cliënten te wonen die naast intensieve zorg ook behoefte hebben aan voorspelbaarheid en een prikkelarme omgeving. In elk deel krijgen zes bewoners een eigen kamer met eigen sanitair. Ook in de andere vier woningen is eigen sanitair.

Taart

Voor Lonneke en Annemarie was het vrijdag een feestelijke dag. “Omdat er door corona maar weinig mensen bij de viering van de start van de bouw konden zijn, hebben we eerder op de dag een taart gebracht naar alle locaties die straks verhuizen. Ook voor de medewerkers van die locaties is het een mooie dag want eerlijk is eerlijk, we hebben hier wel heel lang naar uitgekeken.”

Veiligheid

Nu de bouw van start is gegaan, wordt de veiligheid rond de bouwplaats een belangrijk thema. Lonneke: “Daar zijn al duidelijke afspraken over gemaakt. Het bouwverkeer komt niet over het terrein, dus we verwachten dat het met de overlast heel erg mee zal vallen. En voor de bewoners is het leuk om te zien hoe de bouw vordert. De kijkgaten in de bouwwand worden vergroot en vanaf de uitkijkpost kan het hele bouwterrein van een veilige afstand overzien worden. Daar gaat het druk worden.”

Verhuizen

Na die bouwtijd breekt volgende zomer ongetwijfeld een spannende tijd aan. Medewerkers gaan werken in andere teams, op andere plaatsen, en cliënten gaan ergens anders wonen. “Een verhuizing heeft altijd een grote impact”, vertelt Annemarie, “zeker voor de oudere cliënten. De ene cliënt staat te popelen en de andere cliënt heeft wel een jaar nodig om helemaal gewend te raken. Dat is een proces dat we, samen met de cliëntvertegenwoordigers en andere betrokkenen heel zorgvuldig gaan begeleiden.” En de medewerkers? Lonneke: “Ook daar gaan we zorgvuldig mee om. We gaan de belangstelling van de mensen peilen en op zoek naar de beste mix, zowel in de teams als bij de bewoners. Spannend? Ja, natuurlijk is dat allemaal wel een beetje spannend, maar het is toch vooral super gaaf! Dat gevoel overheerst absoluut. We gaan beginnen!”

Klik hier voor een korte samenvatting van het viermoment.

Deel met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content