ORO ORO
Lees Voor

Lekker koken met tv-kok Mounir Toub

“Jullie zijn de sous-chef en ik ben de chef. We gaan aan de slag. Akkoord?” Mounir Toub, de altijd vrolijke Helmondse tv-kok van Omroep Max, heeft zijn zes hulp-koks zojuist geïnstrueerd. Vandaag gaan ze koken met tv-kok Mounir en maken ze in kleine groepjes soep, een hoofdgerecht en een toetje. Negen porties van elk. Vragen? Die hebben ze niet meer. “Akkoord, chef”, zegt Ellen. “Handen wassen en aan de slag.”

Een half uur eerder komen Patrick, Lisanne, Peter, Igor, Ellen en Daniëlle de grote keuken binnen bij ontmoetingscentrum De Wik in Deurne. Mounir en een aantal begeleiders van de eetpunten van ORO zijn er dan al. Acht kooklessen in een kleine drie maanden staan er op het programa. Zes cliënten die allemaal werken bij een van de eetpunten, gaan samen koken met tv-kok Mounir en leren van de tv-kok hoe ze samen een compleet menu kunnen koken. Tijdens de laatste bijeenkomst komt de Raad van Toezicht van ORO genieten van de kookkunsten van de koks.
Na een korte instructie gaat de club aan het werk. We zijn op bezoek tijdens de zesde bijeenkomst. In de voorafgaande weken is er hard geoefend op de tomatenbouillon, de speciale ORO-burger met Griekse tzatziki en een heerlijk toetje met gepocheerde perziken.

Koken met Mounir

Mooi bruin

Mounir loopt rond, helpt en geniet. Dat zie je zo. “Ik vind dit heerlijk. Dit zou ik wel elke week willen doen. En dan voor altijd”, zegt hij als hij naast Igor naar de amandelschilfers in de oven kijkt. “Zijn ze al mooi bruin”, vraagt hij. “Net zo bruin als mijn mooie huid? Nee, dan moeten ze nog even in de oven blijven. Twee minuten of drie, wat denk je?”

Ook aan de grote werktafel staat Patrick. Hij is druk bezig met de tomaten. Conny, begeleidster van Gastvrij & Zo, helpt hem. “Eerst het kroontje eraf snijden. Dan met een scherp mes een kruisje maken en dan in de pan met kokend water.” Patrick pakt een mesje uit zijn ‘foedraal’. “Dat is een soort etui waar allerlei verschillende -en héél scherpe- messen in zitten”, legt hij uit. “En als het velletje los begint te laten, dan doe ik de tomaten in het koude water. Dan kun je het vel er zo afhalen. Ja, wij leren snel, hè.”

Die pitjes!

Ellen heeft net de komkommer gesneden. Die staat nu uit te lekken. Bij de yoghurt doet ze zout en peper en daarna gaat de komkommer erbij. Nu nog wat citroensap. “Maar dat vind ik het moeilijkste. Die pitjes eruit krijgen. Dat is heel lastig.” Mounir ziet de twijfel en komt helpen. “Eerst Peter nog even laten zien hoe je een blokje kaas in een hamburger vouwt. Kijk Peter. Het vlees is nog wat koud, daarom moet je dat met je handen eerst een beetje warm maken. Met je handschoenen aan, natuurlijk. Dan kun je het er goed invouwen. Zo ja, topper dat je bent!”

Honger

Langzaam vult de keuken zich met lekkere geuren. De suiker zit in de bouillon, de perziken zijn gehalveerd, de pitten zijn eruit en de amandelen zijn lekker bruin. Nog even en er kan geproefd worden. Heb je er honger van gekregen? Ellen en Patrick hebben op de Smalle Haven in Deurne al een keer het toetje uitgeprobeerd. En iedereen vond het heel lekker. Binnenkort kun je van het menu van Mounir ook genieten bij andere eetpunten van ORO. Namens alle koks, smakelijk eten!

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content