ORO en Butterfly Effect bouwen aan de toekomst!

Verbinding. Daar draait het om bij het plan om op Het Rijtven van ORO vijf tiny houses neer te zetten. Drie voor cliënten van ORO, twee voor mensen die graag in de groene omgeving van Het Rijtven willen wonen én die vrijwilligerswerk willen doen voor en met de bewoners. Dat laatste is de kern van dit nieuwe concept. ORO en Butterfly Effect geven hiermee een alternatieve invulling aan de toenemende personeelstekorten in de zorg.

Stijn van Kreij, oprichter van Butterfly Effect, werkte jarenlang in de zorg en bedacht het plan voor de plaatsing van tiny houses op het terrein van een zorgorganisatie. “De samenleving vergrijst, het personeelstekort in de zorg groeit”, zo vat hij samen wat we allemaal zien. Maar deze ondernemer blijft niet hangen in de negatieve beeldvorming die er vaak mee gepaard gaat. “Ik zie aan de andere kant namelijk ook dat de samenleving verandert”, zegt hij. “Veel mensen willen betrokken zijn bij de zorg. Ik ben er ook van overtuigd dat mensen graag voor elkaar willen zorgen en dat we op weg gaan naar meer zorgzame gemeenschappen. Het probleem is eigenlijk dat we dat maar heel moeilijk georganiseerd krijgen. Dat moet anders kunnen. Toen Jan Roelofs, bestuurder van ORO, het plan voor de tiny houses hoorde, was hij meteen enthousiast. Ook het Doe-lab van ORO, de creatieve broedplaats voor nieuwe ontwikkelingen, zag mooie kansen in verschillende toepassingen. Jan Roelofs: “Deze vorm, het plaatsen van tiny houses in het midden van een omgeving waar zorg en ondersteuning verleend wordt, aan extra kwetsbare mensen met een verstandelijke beperking, is daar een aanzet tot. Een aanzet die je op verschillende andere manieren, in andere wijken en in andere gebouwen zou kunnen doortrekken.” En dat is dan ook wat ORO hiermee wil uitproberen in de praktijk. “Zeker in deze tijd, waarin we ons als organisatie buigen over het vraagstuk van toenemende personeelstekorten, zien we hier perspectief in. We willen dit vanuit kansen en mogelijkheden benaderen. Hoe kunnen we het ánders doen? Dat bood de aanleiding voor een mooie samenwerking” aldus Jan Roelofs.

Tiny house achterkant

Een win-winsituatie

Aan de rand van Het Rijtven, tegen de woonwijk Rijtse Vennen aan, verrijst dus de komende maanden een bijzondere kleine gemeenschap! Eentje waarin omkijken naar elkaar heel gewoon gevonden wordt. Sterker nog, iets doen voor een ander staat centraal bij dit concept. Het is de bedoeling dat de nieuwe bewoners van de vijf tiny houses op 1 januari 2023 hun intrek nemen. Om in één van deze vijf huisjes te kunnen wonen, wordt van je verwacht dat je iets terugdoet voor de bewoners van Het Rijtven. Vrijwilligerswerk staat hierbij centraal. Er is ruimte voor drie cliënten van ORO en twee vrijwilligers, zogenaamde Butterfly verbinders. Net als de Butterfly verbinders, vinden de toekomstige wooncliënten het leuk om iets te doen voor een ander. In dit geval voor de bewoners van Het Rijtven. Op deze manier krijgen de bewoners extra aandacht en tijd. Er wordt gekeken naar waar de cliënten en verbinders goed in zijn, wat ze leuk vinden en wat ze willen bijdragen aan het leven van de ander. Op deze manier stimuleren we het onderling tot stand komen van sociale contacten en wordt zowel het eigen netwerk van de cliënt als het leven van de bewoners verrijkt. Een win-winsituatie.

De voorbereidingen

De komende maanden staan in het teken van de voorbereidingen op het terrein en de werving van de vrijwilligers en cliënten. De werving en selectie van mensen die er gaan wonen wordt heel zorgvuldig gedaan. “De verbinders worden ambassadeurs van dit project” aldus Stijn van Kreij. “We zoeken mensen die zich graag willen verbinden met anderen en iets willen toevoegen aan het leven van mensen op Het Rijtven. Welke verbinding kan ik hier leggen, hoe kan ik mezelf als vrijwilliger dienstbaar maken aan deze gemeenschap?” Die vraag staat centraal. De werving start in oktober en de verwachting is dat deze locatie dan ook snel bezet zal zijn. Maar niet getreurd. Wanneer het concept succesvol is, zijn er samen met ORO, met woonlocaties in heel de Peelregio, genoeg mogelijkheden te bedenken. Wie weet wat de toekomst ons brengt.

Meer informatie over de Tiny Houses bij ORO

Tiny house voorkant
BUTTERFLY VERBINDER

Ben je vrijwilliger en heb je interesse in een van de twee Tiny Houses? Houd voor meer informatie de website van Butterfly Effect in de gaten. Zij verzorgen de werving voor de ‘Butterfly verbinders’.
De inschrijving voor vrijwilligers start op 5 oktober 2022 om 09.00 uur. Er is plek voor 30 geïnteresseerden. Schrijf je dus snel in! 

Deel met je vrienden!

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

"*" geeft vereiste velden aan

Kolom 1

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Skip to content