Wet zorg en dwang

Wet zorg en dwang

Goede zorg. Dat wil ORO leveren. Zorg die mensen willen en vragen. Zorg is in Nederland eigenlijk altijd vrijwillig. Als je geen zorg wilt, hoef je die ook niet te krijgen. Maar dat is soms heel ingewikkeld. Wat doe je als mensen zichzelf of anderen pijn doen? Of als ze gevaar lopen als je die zorg niet geeft? Soms is het beter om tóch zorg te bieden, terwijl iemand er niet specifiek om vraagt of zelfs afwijst. Dat heet onvrijwillige zorg en is geregeld in de Wet zorg en dwang.

Sinds 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang (Wzd) in werking. De Wzd gaat over onvrijwillige zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en voor mensen die door het ouder worden een geestelijke aandoening hebben, zoals dementie. Zorg waar je het niet mee eens bent, wordt onvrijwillige zorg genoemd. Deze zorg is nodig voor de veiligheid van jou of van anderen. Met onvrijwillige zorg moet gevaar voorkomen worden. Gevaar voor jou of voor anderen. De Wzd regelt dat als het echt nodig is, je zorg kunt krijgen ook als je het daar zelf niet mee eens bent. Dat mag alleen als het echt nodig is en er geen andere oplossing is.

Daar zijn we het bij ORO helemaal mee eens. Onvrijwillige zorg gebeurt niet binnen ORO, tenzij er sprake is van een ernstig nadeel, er echt geen alternatieven zijn en dwang ‘goede zorg’ betekent. Tegen onvrijwillige zorg zeggen wij dus: nee, tenzij we echt geen andere oplossing zien.

Voor wie is de Wet zorg en dwang?

De Wet zorg en dwang geldt voor mensen met een verstandelijke beperking die wonen in een zorginstelling, kleinschalige woonvorm of thuis of zorg krijgen in een dagcentrum.

Met de wet zijn je rechten geregeld, mocht je met zo’n situatie te maken krijgen. In de wet staat duidelijk waarom en onder welke voorwaarden jouw vrijheid mag worden beperkt. De zorgcoördinator of ORO-contactpersoon kent deze wet en kan je er meer over vertellen.

Handige informatie

Wil je meer weten over de Wzd? Hier zijn een paar handige links om je te helpen de wet (beter) te begrijpen.

Heb je vragen?

Heb je vragen over onvrijwillige zorg bij ORO? Dan kun je contact opnemen met Daan van der Zande of Ivonne Berkers. Daan en Ivonne werken bij Zorgbelang Brabant|Zeeland en zijn de onafhankelijke cliëntvertrouwenspersonen voor de Wet zorg en dwang.

Ze zijn er speciaal voor cliënten en cliëntvertegenwoordigers en werken onafhankelijk van ORO.

Contactgegevens:
Daan van der Zande: 06-420 548 84 | dvdzande@zorgbelang-brabant.nl
Ivonne Berkers: 06-382 179 70 | iberkers@zorgbelang-brabant.nl

Heb je een vraag?

Aarzel niet en neem contact op met ORO. Bel: 0492 - 53 00 53 of vul onderstaand formulier in. We begeleiden je graag bij jouw vragen en wensen.

* geeft verplichte velden aan

Jouw gegevens

Jouw vraag of opmerking

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees Voor
Ga naar de inhoud