‘De verbinding zit in de activiteit, niet in de indicatie’

Het is een heerlijke herfstochtend. Een najaarszonnetje verlicht en verwarmt de mooiste boulevard van Brabant: Boulevard Ruijschenbergh! Een plek waar mensen met en zonder beperking, ouderen en iets minder ouderen elkaar treffen. Samen doen ze activiteiten, bespreken ze het nieuws, ‘buurten’ ze over van alles en nog wat en hebben ze vooral een fijne dag. Boulevard Ruijschenbergh is een nieuw dagbestedingsconcept met een enorme potentie.

Het begon met een lange tafel en twee cliënten. In woonzorgcentrum Ruijschenbergh van zorgorganisatie de Zorgboog, in hartje Gemert, vonden die twee cliënten het leuk om wat voor andere mensen te doen. Ze hielpen mee met eten rondbrengen naar de oudere bewoners, reden mensen met de rolstoel van en naar de ontmoetingsruimten en knutselden aan de tafel in de tijd die ze over hadden.
Al snel breidde het kleine groepje uit. Er kwam een winkeltje waar zelfgemaakte kunstwerkjes verkocht werden en ORO richtte een klein dagbestedingscentrum in waar deelnemers schilderden, tekenden en allerlei andere creatieve werkzaamheden deden. “Ook de samenwerking met de Zorgboog groeide spontaan”, zegt Cissy van Oosterwijk, begeleidster van ORO. “Er kwamen allerlei dwarsverbanden tussen onze deelnemers en de oudere bewoners.”

Samenwerking uitbouwen

ORO en de Zorgboog zagen kansen. Kunnen we die samenwerking uitbouwen? Kunnen we iets realiseren waar zowel de bewoners van de Ruijschenbergh als de cliënten van ORO profijt van hebben. “Zo ontstond het idee van een boulevard”, vertelt Kim Bombeeck die inmiddels als coördinator van Boulevard Ruijschenbergh in dienst is van de twee organisaties. “We zien natuurlijk ook dat er steeds meer zorg gevraagd wordt en dat er steeds minder mensen zijn die zorg, én welzijn, kunnen bieden. Samenwerking, verbindingen leggen zou daaraan kunnen bijdragen.”

Een échte boulevard

Het was het begin van iets nieuws waarbij ORO en de Zorgboog samen optrokken. Er werd een échte boulevard gebouwd met verschillende ruimten. Als Kim en Cissy de OROskoop rondleiden is er van alles te doen. De ongeveer zestig mensen die vandaag actief zijn, zijn verspreid over de verschillende activiteiten. In de theaterzaal wordt gesport en bewogen, in de mediatheek wordt gewerkt aan prachtige, digitale kunstwerken en wordt het nieuws van de dag besproken, en in de buurtkamer wordt gehandwerkt. Vanuit de keuken van de sfeerkamer komen ondertussen heerlijke geuren: er wordt soep gekookt. “Van de courgettes die gisteren van het land in de ‘Velt tuin’ zijn gehaald”, zegt Cissy. “Want we zijn niet alleen hier actief. Er wordt ook buiten gewandeld en gesport, we helpen in de ‘Velt tuin’, brengen oud papier en glas weg; ook rondom de boulevard bruist het van de activiteiten.”

Het atelier

Uiteraard is er in de boulevard ook ruimte voor het creatieve werk. Naast de gezellige huiskamer, een van de startpunten van de dag, is een mooi atelier ingericht. Met veel licht, grote ramen en een aparte ruimte voor mensen die het fijner vinden om niet té veel prikkels te krijgen. Ook het nieuwe winkeltje is hier te vinden. “Waar nu hele mooie kerstfiguren te koop zijn”, lacht Cissy.

Even wennen

In maart werd de boulevard geopend. Kim is er vanaf juli werkzaam als coördinator. “Het was best even wennen”, zo kijkt ze terug op de eerste maanden. “De Zorgboog en ORO wonen hier nu echt samen”, benadrukt ze. “In het begin is het natuurlijk zoeken. Wat moeten wij met elkaar? Hoe gaan we elkaar vinden en vooral, versterken?” Cissy en Kim vinden dat de basis ondertussen staat. “Iedereen wil hier iets van maken. We hebben wat pech gehad dat de bezettingsgraad laag was, door ziekte, maar er liggen hier nog heel veel kansen die we in grote gezamenlijkheid graag gaan ontdekken.”
Kim: “We zijn nu bezig met het ontwikkelen van abonnementen voor mensen die nog in de wijk wonen. Die kunnen zich abonneren op een activiteit. Het is voor ons in wezen niet belangrijk wie hier komt. Of je nu oudere bent, een Wlz- of een Wmo-indicatie hebt of nog helemaal geen indicatie. De verbinding zit hem niet in een indicatie, maar in een activiteit die je samen met anderen kunt doen. Boulevard Ruijschenberg is gewoon een fijne plek waar je samen met anderen leuke dingen kunt doen. Samen met de Zorgboog én met ORO.”

Meer informatie over werk en dagbesteding via ORO

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Christ aan de slag bij DuPré

Lees het complete verhaal Lees het verhaal

KrachtPatser brengt cliënt in beeld

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Naar de inhoud springen