Wonen in de wijk van de toekomst

Helmond bouwt aan een wijk van de toekomst. Tussen de weg naar Eindhoven en de spoorlijn, aan ‘de andere kant’ van de wijk Brandevoort, verrijst een nieuwe woonwijk. Het eerste deel van de in totaal tweeduizend woningen is nu klaar. Aan Telkesveld wonen 52 huishoudens in duurzaam gebouwde huizen. ‘Blok 10’ is gehuurd door ORO. We namen een kijkje in het huis van Angela en Lesley en bij Kimberly.

Het is er nog wat zanderig en de tuin moet nog worden aangelegd. Maar toch bruist Telkesveld al van de activiteiten. Andy Pieloor is de eerste bewoner én een van de grote animatoren van deze nieuwe manier van wonen. Want dat is het toch? “We bouwen hier aan een gemeenschap”, zegt hij als we van de centrale parkeerplaats in de richting van de karakteristieke houten huizen lopen. Andy is als kwartiermaker nauw betrokken bij de ontwikkeling van die gemeenschap. “Het is de bedoeling dat de mensen elkaar hier leren kennen. Dat je bij elkaar terechtkunt als er iets is. We zorgen samen voor de tuin en we hebben een gemeenschappelijke ruimte waarin onder meer de wasmachines staan. Maar het is ook vooral nog samen zoeken, hoor. Hoe het in de praktijk gaat uitvallen, dat weet ik nog niet, maar dat is ook niet erg. Als mensen meer op zichzelf willen zijn? Helemaal prima! Dit is geen commune of zo. Iedereen woont hier op zijn of haar eigen manier. ‘Moeten’ bestaat niet.”

Verjaardag in de gemeenschapsruimte

Op de benedenverdieping van Blok 10 heten Lesley en Angela ons even later hartelijk welkom. Lesley is net terug van zijn werk in Nuenen en Angela was deze middag bij dagbestedingscentrum De Meent. Hun huisje is al helemaal ingericht. “Wij vinden het hier hartstikke fijn”, zegt Lesley. “Het is lekker rustig. Wij hebben eerst bij het station in Helmond gewoond en een tijdje bij de ouders van Angela, maar het is fijn dat we hier nu ons eigen plekje hebben.”
Lesley en Angela leerden elkaar jaren geleden kennen op de Antoon van Dijkschool. Toen ze hoorden van de huizen in Telkesveld waren ze meteen enthousiast. Lesley: “Ik heb laatst mijn verjaardag hier al gevierd in de gemeenschapsruimte. Daar waren ook andere mensen die hier wonen. En we hebben een appgroep waar ook bewoners van hier in zitten. Als er iets is en we hebben even hulp nodig, kunnen we die vragen.”

Zorgvraag uitstellen

Christel Uffink is een van de zorgcoördinatoren die de bewoners van Telkesveld vanuit ORO ondersteunt. “Wij werken vanuit de even verderop gelegen woonvoorziening Vaartsestraat. De bewoners van Telkesveld kunnen daar ook aansluiten bij activiteiten als ze willen. Wij doen de ondersteuning met twee zorgcoördinatoren en drie aanspreekpunten, zodat er niet steeds andere begeleiders op de stoep staan. Dat we op enige afstand staan, betekent ook dat de bewoners wel hun zorgvraag even moeten kunnen uitstellen. Dat was een belangrijke voorwaarde in de screening.”

Meer op mezelf

Kimberly woont op de bovenverdieping. Haar huis, dat aan de binnenkant nagenoeg helemaal uit hout bestaat, heeft een net iets andere indeling. Haar slaapkamer is al ingericht. De meubeltjes voor de woonkamer komen volgende week. “Ik woon hier nu een week”, zegt ze. “Ik woonde eerst bij mijn moeder, maar ik was wel toe aan een plekje voor mezelf. Of ik me al helemaal thuis voel? Nou, dat is een beetje vroeg. Maar ik vind het wel leuk hier. Ik doe wel graag mijn eigen ding. Ik ben wat meer op mezelf, maar dat vinden ze hier geen probleem. Ik hoop dat ik hier nog heel lang kan blijven wonen.” En daar zijn Angela en Lesley het roerend mee eens. “Wij willen hier nooit meer weg!”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

‘Wij vragen niks, wij zijn er’

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Mirjam op werkbezoek bij werkpost Was&Strijk

‘Succes komt niet vanzelf’

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud