Op kamers wonen is spannend

Op kamers wonen bij ORO, zelfstandig wonen, misschien met begeleiding. Maar… durf je het wel? Kun je het wel? Ben je er al aan toe? In februari 2019 startte bij ORO een nieuw initiatief: Op Kamers. Twaalf jongeren wonen twee jaar onder begeleiding samen. Met de begeleiders, die heel bewust ‘maatjes’ worden genoemd, wordt gekeken naar wat de jongeren nog moeten leren, waar ze behoefte aan hebben.

Te spannend om alleen te doen

Ze hebben allemaal hun eigen kamer, hun eigen werk en hun eigen hobby’s. Maar ze delen hetzelfde doel, namelijk de wens om zelfstandig te gaan wonen. In de grote, gezamenlijke huiskamer zitten de vroege twintigers Sofie, Emma en Benjamin samen aan de koffie. “Of we ons hier al thuis voelen? Jazeker! Het is hier hartstikke gezellig”, zegt Benjamin. En daarmee verwoordt hij het gevoel bij zijn huisgenoten. Emma en Sofie woonden eerst nog thuis, Benjamin komt van een woonvoorziening van een andere organisatie. Hij is blij met zijn nieuwe woonplek. Met zijn stralende lach vertelt hij waarom hij aan dit project deelneemt. “Ik ben best onzeker. Ik zeg te snel ‘ja’. Wil dat iedereen me aardig vindt en daardoor laat ik te snel over me heen lopen. Ik ben echt aan het zoeken naar mezelf. En ik moet ook andere dingen in het huishouden leren; bed opmaken, wassen, dat soort zaken.” Spannend? Ja, dat is heel spannend. Te spannend om dat alleen te doen, daarom ben ik ook erg blij met de goede begeleiding die ik hier krijg en de fijne sfeer in dit huis. Dat was ik niet gewend.”

Leerdoelen

Marion Aarts is een van de ‘maatjes’ in het project. Waarom die naam? Marion: “We doen het hier samen”, zegt ze. “Niemand is de baas, iedereen kiest zijn eigen weg. Ze eten samen, of apart. Ze hebben bezoek, doen hun eigen ding. En gaandeweg leren ze wat het is om op deze manier te wonen. Om zaken zelf te organiseren, maar ook om rekening te houden met elkaar. Samen met de jongeren kijken wij individueel wat de wensen en de leerdoelen zijn en hoe we daar aan gaan werken. Als iemand na een jaar ‘klaar’ is om een volgende stap te maken? Prima! Dan moeten we dat doen.”

Wonen in Helmond

De tweeling Emma en Sofie heeft al wel een einddoel voor ogen. “Ergens in Helmond wonen”, zegt Emma. Wel met begeleiding van ORO, want dat geeft rust. “Maar nu nog niet. Voorlopig vinden we het hier heel erg fijn.” Benjamin is het daar roerend mee eens. Willem: “’Ons’ moeder vindt het wel een beetje jammer. Die vond het wel gezelliger toen ik thuis was. Maar ja, ik woon nu maar een klein stukje verder. Op Kamers wonen, ja!”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Lees Voor
Skip to content