‘Dít is wat wij willen’

Geloven in kansen. Dát doet ORO. Gelukkig zien steeds meer bedrijven in onze regio dat ook mensen met een beperking recht hebben op eerlijke kansen. Voorbeeld daarvan is de BanGroep die haar hoofdkantoor in Nuenen heeft. Op dit moment loopt er een pilot waar ORO-cliënten op één dag in de week de lunch verzorgen voor de medewerkers van het kantoor. “Wij willen iedereen een kans geven in de maatschappij”, zegt Dirk Drouen van JAN Facilities onderdeel van de BanGroep.

De BanGroep is van oudsher een bouwonderneming. Maar het familiebedrijf waar Jack Aldenhoven al sinds 1991 de scepter zwaait, is uitgegroeid tot een veelzijdige groep van bedrijven die actief zijn in de bouw- en vastgoedsector. Een van die bedrijven is JAN Facilities. “JAN is een maatschappelijk verantwoorde facilitair dienstverlener”, zegt Mariëlle van Berkel. Zij houdt zich bij de bedrijven met name bezig met onder andere de verduurzamingsgedachte. “Hier heerst heel erg de gedachte dat iedereen die gemotiveerd is om te werken en bereid is om met anderen samen te werken, de kans zou moeten krijgen óm te werken. We willen niemand buitensluiten. Bij JAN willen we mensen kansen geven. Maar, dat kunnen we niet alleen.”

Ik zag wel kansen

ORO is inmiddels een gewaardeerde samenwerkingspartner. Mariëlle: “Wij willen aan de slag met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. We kenden ORO al, dus we hebben gewoon de telefoon gepakt en elkaar gesproken. Wat kunnen we doen, hoe kunnen we elkaar en vooral de cliënten van ORO ondersteunen?”
De vraag van de BanGroep werd enthousiast ontvangen. Bijvoorbeeld door Karin van der Velden. Karin begeleidt cliënten bij Van Speijk in Helmond. “Maar sinds drie jaar hebben we ook een werkpost bij Woonpartners. Daar verzorgen cliënten van Van Speijk de lunch. Tot volle tevredenheid. Toen ik van de belangstelling van de BanGroep hoorde, zag ik wel kansen.”

Razend enthousiast

Omdat zowel ORO als de BanGroep geen heil zagen in ellenlange theoretische voorbereidingen, werd al snel een pilot gerealiseerd. Op vrijdag verzorgen vier cliënten, samen met Karin en Florance, die vanuit JAN ondersteunt, een heerlijke lunch. Dirk: “Mensen komen tussen de middag meestal niet naar de kantine. Die eten aan hun bureau. Door hier een lunch te verzorgen, wordt het ook gezelliger en komen mensen ‘los’ van het werk. De eerste vrijdag zat de kantine helemaal vol. En iedereen was razend enthousiast.”

Handen wassen

Voor de pilot zijn vier cliënten geselecteerd. Willy, Aileen, Rikie en Ciske. Ciske is vandaag jarig, dus die is er niet. Willy is net klaar met het snijden van de groenten. “Voor de groentesoep”, zegt hij als hij de tomaten, prei, wortel, courgette en selderij in de pan schuift. “Nu ga ik de meloen snijden, want ze krijgen ook fruit.” Rikie is haar handen aan het wassen. “Dat is belangrijk als je met eten werkt”, weet ze. “Ik werk ook bij Woonpartners. Ja, ik vind dit leuk. Heel leuk zelfs. Zeker als we dadelijk gaan bedienen.”

Ouderdom?

Het loopt ondertussen tegen twaalf uur. De tafels worden klaargemaakt, de broodjes gesneden en de wraps gevuld met kip, sla, komkommer en tomaat. Karin loopt met Aileen door het gebouw, op zoek naar de medewerkers van het klantcontactcentrum. Die moeten op hun post blijven om de telefoon te beantwoorden. “Hier links. Of niet Aileen?” Karin is duidelijk de weg kwijt in het fraaie, open kantoor. “Ouderdom”, concludeert Aileen lachend. Als ze toch op de goede plaats aankomen, heeft medewerker Ronald een bestelling. “Vorige week was het heerlijk. Ik wil graag soep, een broodje eiersalade, een wrap en melk. Fruit? Nee, dat niet. Dat is me te gezond”, lacht hij tegen Aileen.

Dit is een succes

Hoewel de pilot nog niet is afgerond, lijkt de conclusie toch wel helder: dit is een succes. Mariëlle is al overtuigd. “Dít is wat wij willen. Ik hoop ook dat we het verder kunnen uitbouwen. Hier binnen het pand of op andere plaatsen. Iedereen moet mee kunnen doen. Ik hoop dat wij kunnen laten zien dat dat ook echt kán.” Karin deelt het enthousiasme. “Dagbesteding is prima en belangrijk, maar deze groep kan ook echt werken, waarde toevoegen. Ik vecht voor deze groep. Prachtig om te zien hoe dat hier wordt opgepikt. Ik kan niet wachten tot we hier een volgende stap kunnen zetten.”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Innovatieve sok HUME

Innovatie helpt bij signalering

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Vrijwilligerswerk ORO

Francien is de stille kracht van de sfeerkamer

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud