Werkpost Boerdonck bij Hof van Bluyssen

Mea en Frans zijn bezig met het opruimen van de takken. Het heeft flink gestormd gisteren. Michelle zit ondertussen bij de kippen. “Eén ei”, zegt ze. Dan loopt ze uit de dierenboerderij die de naam ‘de Boerdonck’ draagt. Op weg naar de koffie. “Welkom in ons Eftelinghuisje”.

We zijn in Asten. Op een historische plek. Hier, bij het Hof van Bluyssen, een locatie van Amaliazorg, wonen ook nog missiezusters die aan de basis stonden van ORO. Met de opening van deze nieuwe werkpost van ORO, in de grote tuin van het Hof van Bluyssen, kun je zeggen dat de cirkel rond is.

Het loopt ondertussen tegen elven en de koffie is klaar. De werkzaamheden worden even gestopt en de noeste werkers trekken de handschoenen uit en genieten van de koffie. Dat doen ze in een pittoresk huisje, dat ooit nog eens door de zusters werd gebruikt. “Ik doe hier schoeffelen”, zegt Frans. “En met de bladblazer. Alles mooi maken.” Frans is zeventig jaar, maar heeft nog geen zin in een plekje achter de geraniums. “Da’s niks voor mij. Ik wil bezig zijn. Ik ga ook nog naar de dagbesteding in de Lindestraat en in Someren. Ik heb laatst twee schilderijen gemaakt. Die komen hier te hangen.”

Kleine moeite

Mea is met haar 77 jaar de oudste van het stel. Ze werkt een halve dag per week in en om de kleine boerderij. “Ik geef iedere dag, behalve in het weekend, de kippen eten en drinken. Ik woon hier tegenover. Kleine moeite, nie?” Ze vindt het gezellig op haar nieuwe werkplek. “Leuk als de mensen die hier wonen aan het wandelen zijn. Dan is er altijd wel wat te kletsen.”

Voor Michelle is het werken bij de Boerdonck een mooie afwisseling. Ze werkt ook bij het Klusteam. “Voor mij is het een tijdje te druk geweest”, zegt ze. “Ik ben het weer aan het opbouwen. Hier vind ik het leuk. Lekker buiten werken. Als het regent? Dan gaan we naar binnen. Puzzelen of een spelletje doen.”

Mariagrotje

Als de koffie op is laat begeleidster Marije van Hulten de appelboom en de aardbeienplantjes zien die zijn geplant tijdens de feestelijke opening. “Die hebben we samen met Amaliazorg geplant. Het is de bedoeling dat we samen de vruchten plukken van deze samenwerking. Hoe het bevalt? Tot nu toe heel goed. We hebben het Mariagrotje hier al helemaal schoongemaakt en we hebben een trap ontdekt die helemaal was overwoekerd. In december was hier een sfeervolle kerststal in de boerderij. Met kerstmuziek. Dat vonden de bewoners heel leuk. In de komende tijd kijken we hoe het gaat en of we misschien kunnen uitbreiden. Er zijn plannen genoeg. Misschien kan er een tuinkas komen, we zijn bezig met een moestuin, we willen graag konijnen. Amaliazorg wil in ieder geval graag meedenken. En wij zijn heel enthousiast. Dit is een mooie uitbreiding van de mogelijkheden voor onze cliënten. Dat is nu al wel duidelijk.”

Buitenbeleving

Locatiehoofd Mariska Slegers van Amaliazorg Hof van Bluyssen is blij met de samenwerking binnen Boerdonck: “Dit is een mooie start van de belevenistuin die we voor ogen hebben. Het wordt een tuin die bewoners, familie en deelnemers van de dagactiviteiten een heuse buitenbeleving geeft met groente, bloemen en natuurlijk de dierenboerderij. Voor bewoners is het een prachtige belevenis om naar de dieren te kunnen kijken, ze te aaien, ze eventueel te verzorgen en om te genieten van de eieren. En we zijn heel blij met de samenwerking met ORO. Fijn dat de cliënten er zoveel plezier aan beleven.”

Meer informatie

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Lees Voor
Skip to content