‘Zo blijf ik in het werkritme’

Ze is opgeleid in de grafische wereld, werkte bij een reclamebureau en bij een fotozaak. Lieke Gommers (43) kwam, mede door haar suikerziekte, aan de rand van de arbeidsmarkt te staan. Bij ORO heeft ze de lol in het werken weer helemaal teruggevonden. Elke maandag is ze als vrijwilliger actief in het Grafisch Centrum aan het Rakthof. “Het is heerlijk werk en zo blijf ik ook een beetje in het werkritme. Als er straks weer een kans op regulier werk voorbij komt, kan ik zo instappen.”

 

Wie op haar website kijkt (studioliekegommers.nl), krijgt een mooie indruk van wat deze van oorsprong Somerense dame allemaal in haar mars heeft. Ze fotografeert en maakt mooie ontwerpen voor bijvoorbeeld kaartjes, flyers en posters. “Meer als hobby”, zegt Lieke. “Ik vind het gewoon heel leuk om te doen.” Dat geldt trouwens ook voor haar vrijwilligerswerk. “Ik hou niet van stil zitten. Ik heb al vrijwilligerswerk gedaan bij een speeltuin, ik zit in een project van de LEVgroep waar ik als Maatje iemand begeleid en ik werk dus elke maandag bij het grafisch centrum. Toch weer een beetje terug in mijn vak, hè.”

Efteling-poster

Als we op een maandagmiddag na de pauze een kijkje nemen in het centrum is Lieke druk aan het werk. Een van de cliënten wil een Efteling-poster maken. Lieke helpt met het uitzoeken van de foto’s en illustraties en met het vormgeven. Ook Ria heeft even hulp nodig. “Kun jij even helpen met het snijden van deze kaartjes op de snijmachine”, vraagt ze. “Natuurlijk”, lacht Lieke. “Als we onze vingers er maar aan laten zitten.”

 

Dankbaar werk

Lieke is inmiddels helemaal gewend aan haar nieuwe vrijwilligerswerk. In augustus 2021 begon ze op het Grafisch Centrum. “Ik hoefde niet lang te wennen aan het werken in deze omgeving en met deze mensen”, zegt ze. “Ik had vroeger een tante met het syndroom van Down. Die woonde in een gezinsvervangend tehuis waar wij wel eens kwamen. Ik vind het werken met deze mensen hartstikke leuk en dankbaar werk. Die lach als je samen iets moois hebt gemaakt of als je ze goed hebt kunnen helpen. Die blije gezichten en de ontspannen werksfeer die hier heerst, zorgen ervoor dat ik hier elke maandag met veel plezier naartoe ga.”

Veel voldoening

Met haar 43 jaar hoopt Lieke dat er ooit nog een kans op een betaalde baan op de arbeidsmarkt voor haar is weggelegd. “Mijn suikerziekte zorgt ervoor dat het soms best pittig is en dat ik nog niet zo lang en veel belastbaar ben, maar wie weet. Op deze manier blijf ik in ieder geval in een ritme, ik kan het werk blijven doen dat ik leuk vind en ik blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in ons vak. Dat gecombineerd met het feit dat dit werk gewoon ontzettend veel voldoening geeft, maken dat ik het super fijn vind op het Rakthof!”

vrijwilliger worden?

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

‘De baas is een man met een goed hart’

Lees het complete verhaal Lees het verhaal

‘Alleen maar in het belang van Ria’

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Skip to content