Bewegen in het water. ‘Zo ziet genieten eruit’

Bewegen in het water, ook wel hydrotherapie genoemd, wordt gebruikt als behandelingsmogelijkheid door de fysiotherapeuten. Het activeert, versterkt de spierkracht en conditie en wordt ook toegepast bij cliënten met gedragsproblemen. Fysiotherapeut Milou van der Meij begeleidt Kees. Zonder haar ondersteuning zou Kees vallen, maar door de druk van het water is een lichte steun in de rug voldoende. Een half uur lopen ze samen rondjes door het therapiebad. Noodzakelijk om Kees zo mobiel mogelijk te houden. Maar dat niet alleen. Kees vindt het vooral ook geweldig leuk.

Hoe ziet genieten eruit? Nou, zo dus! Zit Kees de Krom een half uur voor zijn vertrek nog rustig in zijn stoel in zijn woning op Het Rijtven, als de zwemtas tevoorschijn komt en hij even later het warme water voelt, klaart zijn gezicht op. Kees lacht, zingt en roept. “Eten, bus, zingen, kopje koffie. Kusje, kusje”, zegt hij tegen Milou, terwijl ze onafgebroken samen door het water lopen.

Makkelijker en fijner

Deze vorm van fysiotherapie heet hydrotherapie. Fysiotherapie, maar dan in het water. Voor cliënten als Kees van onschatbare waarde, vindt Milou. “Kees loopt in de woning zoveel als mogelijk, met ondersteuning van de begeleiding. Voor de grotere stukken is hij aangewezen op een rolstoel. Onder andere door deze therapie, waarbij hij veel makkelijker en fijner kan bewegen door de tegendruk van het water, proberen we ervoor te zorgen dat zijn spieren soepel blijven en hij langer zelf blijft lopen. Bovendien activeert het hem. Dat zie je ook. Zijn darmen gaan werken, hij krijgt er honger van, hij vindt het fijn.”

Topsport

Kees is inmiddels 55 jaar. Jaren geleden liep hij nog over Het Rijtven, maar die tijd is voorbij. Bij begeleiders die hij goed kent loopt hij soms nog kleine stukjes in de woning met de ondersteuning van één hand, maar meestal zijn twee handen noodzakelijk. “Zijn mobiliteit neemt geleidelijk af”, zegt Milou. “Dat proces wil je natuurlijk beïnvloeden. Minder beweging is sowieso slecht, maar het zorgt er ook voor dat je minder actief bent, minder zin hebt in andere activiteiten. Daarom is het zo belangrijk om dit elke week te doen. Vaker? Dat zou kunnen, maar pas op hé, zo’n half uur is écht topsport voor Kees. Dat kan geen drie keer in de week.”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud