ORO ORO
Lees Voor

‘Dit is iemand die hem écht snapt’

Sanne Eickmans, autismeconsulent bij ORO, maakt kennis met een nieuwe, jonge cliënt. ‘Heb jij ook autisme’, vraagt de achtjarige jongen aan haar. ‘Nee’, zegt Sanne. ‘Maar ik weet er wel veel van.’

Sanne Eickmans maakt deel uit van het Autismeteam van ORO. Dit team schoolt, adviseert en ondersteunt de medewerkers van ORO, ze begeleiden mensen met autisme en ze ondersteunen familie en naasten. Enige tijd geleden besloot Sanne om de kennis van een van haar cliënten in te zetten bij een andere cliënt. Een gouden greep, zo bleek al snel.

Vol hoofd

Freek is tien jaar oud. “Soms zit mijn hoofd vol”, vertelt hij. “Dan weet ik niet hoe ik het leeg moet maken. Vooral als het druk is geweest op school. En ik heb ook moeite met ‘als iets anders is’. Als er bijvoorbeeld ineens ’s morgens een andere chauffeur van het busje is, of als er een afspraak niet door gaat. Dat vind ik lastig.”
Sanne, ambulant begeleider van Freek, praatte er met hem over, maar liep toch een beetje vast. “Toen moest ik aan Maurice denken”, vertelt Sanne. “Ik ondersteun Maurice ook. Hij is negentien jaar, vorig jaar geslaagd voor de havo en hij kan heel goed onder woorden brengen wat hij precies voelt en hoe hij met zijn autisme omgaat. Het leek mij wel een plan als ik die twee eens met elkaar zou laten praten.”

Voorbereiding

Maurice vond het een goed idee en ook Freek en zijn moeder stonden open voor een ontmoeting. Freek had ter voorbereiding een aantal vragen opgesteld. Hij vond het wel een beetje spannend. Wat kan ik doen met een vol hoofd, was zijn eerste vraag. “Het was een goed gesprek”, zo kijkt zijn moeder terug. “Ik merkte meteen veel herkenning bij Freek. Dit is iemand die hem écht snapt. Ik heb natuurlijk wel veel over autisme gehoord en er veel over gelezen, maar dit is toch anders. Maurice gaf ook praktische tips, dingen die bij hem werken. Ik vond het heel erg helpend.”

Overdragen

Ook Maurice was enthousiast over het gesprek. “Hulpverleners hebben een ander perspectief rondom autisme. Ik heb een uniek perspectief omdat ik zelf ook dagelijks ervaar wat het is. Ook ik ben snel overprikkeld bijvoorbeeld, maar ik heb intussen wel dingen gevonden die mij daarbij goed helpen. Ik ga dan gamen en soms pianospelen. Echt helemaal focussen op één ding. Dat helpt mij. Het is mooi om dat over te dragen op anderen, zoals ik op mijn beurt weer veel baat heb bij gesprekken met een ouder iemand die ook autisme heeft.”

Samen doen

Na zijn gesprek met Freek en de uitnodiging van Sanne om mee te helpen als ervaringsdeskundige bij de ORO-trainingen over dit onderwerp, heeft Maurice besloten om meer met zijn ervaringen te gaan doen. “Ik wil graag de opleiding tot professioneel ervaringsdeskundige gaan volgen”, zegt hij. En daarna? Sanne gaan vervangen? Maurice lacht. “Nee, dat lijkt me geen goed plan. Maar ik denk wel dat het een goede aanvulling kan zijn als je naast het professionele ook het perspectief van een ervaringsdeskundige kunt aanbieden. Misschien moeten we het maar samen gaan doen. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld kinderen met autisme dat heel fijn zouden vinden. Dat zou ik vroeger ook gevonden hebben.”

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content