ORO ORO
Lees Voor

‘Niet kletsen, maar werken’

René Berkvens werkt 25 jaar bij Lasita Maja. Het jubileumfeest zal hij niet snel vergeten. Maar mocht dat al gebeuren, dan loopt René Berkvens uit Someren gewoon even naar het einde van de productiehal. Daar hangt een groot spandoek dat hem eraan herinnert dat hij al 25 jaar bij Lasita Maja werkt. Een zilveren jubileum, maar aan stoppen denkt hij nog niet. “Geen werk, geen eten”, zegt René (44) die er zelfs niet over peinst om wat minder te werken. “Ik ben nen echten Berkvens, hé. Niet kletsen, maar werken.”

Thuis zitten vindt hij maar niks. Met een wegwerpgebaar dat hij met enige regelmaat van stal haalt, onderstreept hij dat. In het weekend is hij op het voetbalveld te vinden, maar op de andere dagen wil hij het liefst werken. Behalve op zijn vrije vrijdag.

Thuis? Da’s niks

René werkt bij Lasita Maja, producent van luxe houten tuinverblijven, via Senzer. Daar is Hein Huijbers zijn jobcoach. ORO’s Ellen van Lier is zijn zorgcoördinator. “Ik woon in de Munnekenstraat”, vertelt René tijdens zijn koffiepauze. “Elke morgen fiets ik naar het werk. Om tien voor zeven fiets ik aan. Of ik het hier fijn vind? Ik vind het fantastisch om hier te werken. Reneetje thuis? Dat is niks.”
Toen René 25 jaar geleden in Someren begon, was de begeleiding intensief. Hein Huijbers: “Hij moest veel leren zoals op tijd komen, de pauzetijden aanhouden en bijvoorbeeld het omgaan met collega’s. Ook voor de andere mensen die hier werken, is het natuurlijk even aanpassen.”

Sjouwen

Werkte René aanvankelijk maar twee dagen, in de loop der tijd is dat opgevoerd naar vier dagen. “Ik ben achterin begonnen”, zegt René als we een rondleiding krijgen door de productiehal. Borders en schuttingen maken en later grotere schermen.” Volgens Gerard van der Loo, office-manager van Lasita Maja kan René ook flink sjouwen als het moet, maar daar is René het niet helemaal mee eens. “Dat valt best gerust mee”, lacht hij.

Waardering

Ellen van Lier komt als zorgcoördinator ook een paar keer per jaar bij René op het werk. “Dan zitten we om de tafel met Peter van Lierop, zijn werkbegeleider, met Hein en natuurlijk met René. Problemen zijn er eigenlijk niet. René doet veel zelf. Hier bij Lasita Maja wordt hij gewaardeerd. Ze doen erg hun best om René hier een mooie werkplek te bieden.” Want een mooie werkplek is het. Als René door de hal loopt en zijn collega’s John en André tegenkomt, volgt een meer dan hartelijke begroeting. Hij komt straks weer werken, laat hij weten. “Eerst een interview”, zegt René, “ik ben populair in Someren.”

Niet kletsen maar werken

Pensioen

“René mag hier tot zijn pensioen blijven”, zegt Gerard van der Loo. “Die morele verplichting zijn we aangegaan en die houden we vol. Of dat moeilijk is? Nou, het is wel vaak zoeken naar passend werk voor René, dat is absoluut waar. Het werk verandert en René wordt ook langzaam maar zeker wat ouder, waardoor het fysiek ook zwaarder wordt. René heeft een vaste structuur nodig, duidelijk werk en dat is wel eens lastig, ja.”

Skruwwen

Ellen van Lier hoopt dat René toch ook nog een volgend jubileum bij het Somerense bedrijf kan vieren. “Met nog zo’n geweldig feest. Want dat was het, hè René?” Zeker was het fantastisch, reageert René. “Ik moest ook een bietje skruwwen. Met dat doek, die gebakjes allemaal en ’s avonds, toen al mijn neven en nichten op het feest kwamen. Het was super!”

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content