‘Op een boerderij is altijd wat te doen’

Hanneke Verberne is een ondernemende boerin. In Vlierden runt ze samen met haar man Peter de Schooteindhoeve. Een modern melkveebedrijf, 2 unieke gastenverblijven, een oorlogsmuseumpje, een atelier, een educatieboerderij en sinds kort ook een zorgboerderij. Op 18 mei startte de eerste groep cliënten van ORO met het werken op deze veelzijdige boerderij.

Hanneke kennen we misschien niet, haar zoon waarschijnlijk wel. Sinds enkele jaren staat een foto van die zoon, Piet, namelijk groot afgebeeld op de zijkant van het centraal bureau van ORO aan de Deurneseweg. ‘Onze Piet doet ook mee’, luidt de tekst die de foto van Piet begeleidt. “Toen was hij nog een heel stuk jonger”, lacht Hanneke in de koffie- en lunchruimte van de Schooteindhoeve. “Inmiddels werkt hij onder meer bij het Klusteam van ORO. En daar heeft hij het goed naar zijn zin.”

BLIJVEN ONTWIKKELEN

De start van de nieuwe zorgboerderij die de ondertitel ‘Bij de koei’ meekreeg, ligt bij Piet. Toen Hanneke op zoek was naar een geschikte dagbestedings- of werkplek voor haar zoon, ging ze op veel plaatsen kijken. Maar wel met een kritische blik. “Ik zocht een leuke werkplek, maar wel ergens waar hij zich kan blijven ontwikkelen, waar hij ertoe doet. Het moet meer zijn dan alleen ‘beleving’. Hij moet ook voldoening uit het werk kunnen halen.”

WAAROM NIET HIER?

Rondkijkend op andere zorgboerderijen kwam bij Hanneke steeds meer een ander idee bovendrijven. “Waarom niet hier, dacht ik op een gegeven moment. Waarom zou ik dat op ons bedrijf niet kunnen? Aan de andere kant vroeg ik mezelf ook af of ik de hele organisatie van zo’n werkplek wel op mijn nek wilde halen.” De onderneemster in de boerin won de innerlijke gedachtenstrijd. “Je moet alles uit het leven halen. Waarom niet, dacht ik.”
Omdat Hanneke er niet helemaal alleen voor wilde staan, zocht ze contact met ORO. En daar rolde het balletje snel de goede kant op. Wijkmanager Efka Vilé zag de uitdaging wel zitten en ook zorgcoördinator Judith Verkerk was meteen enthousiast. “Dit is een fantastische plek en het is ook echt iets wat we missen in ons aanbod”, vertelt Judith, die de opstart mede vorm gaf en inmiddels de eerste groep werknemers begeleidt. “Bovendien heeft Hanneke ervaring met de doelgroep en sprak haar motivatie ons meteen aan. We waren er snel uit. In mei zijn we gestart met een kleine groep en op één dag in de week. In de komende tijd gaan we kijken of en waar er uitbreidingsmogelijkheden liggen.”

MANIER VAN LEVEN

De werknemers -Judith spreekt liever niet over cliënten- maken op de Schooteindhoeve kennis met de grote variëteit die het boerenleven biedt. “Ik wil vooral deze manier van leven overdragen”, zegt Hanneke. “Na de koffie beginnen we ’s morgens met het voeren van de kalveren en het schoonmaken van de stal. Daar ligt de grootste taak. Verder is er van alles te doen. De schapen moeten gevoerd worden, de geit kan geborsteld worden, er moeten eitjes geraapt worden, we hebben een grote moestuin. Maar ik vind ook dat er tijd en ruimte moet zijn om eens met de beesten te knuffelen. Er moet geen druk op staan.” Dat laatste is ook voor Judith belangrijk. Zij houdt zich bezig met de aansturing, begeleiding en de coaching van de werknemers en ze heeft contact met bijvoorbeeld de woonbegeleiders en de ouders. “En ik werk lekker mee”, zegt ze. “Maar, zoals Hanneke al aangaf, zonder hoge werkdruk. Het gaat er bij dit soort werkplekken om dat er sprake is van een goede balans. Wat kun jij, wat wil jij? Dát is belangrijk. En verder is dit gewoon een hele fijne, nieuwe leerwerkplek waar wij super blij mee zijn.”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud