ORO ORO
Lees Voor

Elke dag samen koken

“Uiteindelijk is het de bedoeling dat we elke dag samen koken.” Het is kwart over vijf als de achttien bewoners van Het Liender in Asten aan tafel gaan. Etenstijd! Lekker eten, samen kletsen over wat de dag heeft gebracht en wat er ’s avonds nog op het programma staat. Denise gaat dansen en Henri krijgt bezoek van Leon. Wilma Aarts, Gerrie Loomans en Anouck Bankers, de begeleiders van dienst, schuiven aan, elk in een van de drie huiskamers. Op Het Liender is het avondeten veel meer dan alleen maar het avondeten.

Natuurlijk missen ze ‘kokkie’ nog. Vele jaren verzorgde Wilma Knoops, vanuit de grote keuken van Het Liender, het eten voor de bewoners van het huis én voor de andere locaties in Asten. “Elke dag verse soep”, vertelt Wilma Aarts. “De bewoners mochten meehelpen en als er iemand jarig was, mocht die uitkiezen wat er gegeten werd. Ja, we werden echt verwend door ‘kokkie’.” Enkele jaren geleden ging deze sterrenkok echter met pensioen. “Daarna kregen we nog een paar jaar het eten vanuit de keuken van Het Rijtven, maar ja, tegen ‘kokkie’ kon het natuurlijk niet op.”

Zelf koken

Met het sluiten van de grootkeuken op Het Rijtven, trad ook op Het Liender de volgende verandering op. Er kwamen kant-en-klaarmaaltijden van een externe leverancier, die in speciale regenereerovens werden klaargemaakt. Wilma: “Kwalitatief prima, maar je mist wel de beleving die bij het eten hoort. Het samen voorbereiden, samen koken, de lekkere luchtjes, de sfeer.” En dus besloten de medewerkers van Het Liender om langzaam maar zeker weer meer zelf te gaan koken. Op dit moment wordt in elke huiskamer één keer per week de maaltijd zelf klaargemaakt, met ingrediënten die bij de leverancier worden besteld. “Maar”, zegt Wilma, “tegen de tijd dat de OROskoop in de bus valt zijn we misschien al verder. We willen nu naar drie keer per week in elke groep, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat we elke dag zelf gaan koken, liefst zoveel mogelijk samen met de bewoners, ja.”

Samen eten

De geur

In de paarse huiskamer roert Jessica ondertussen geconcentreerd door de champignonsoep. Anouck heeft zojuist de schalen in de oven gezet. “Ik mis de geur wel”, zegt ze, terwijl de broccoli achter het glas langzaam en geurloos warm wordt. Die geur komt vandaag wel uit de blauwe huiskamer. Daar is Sheila Wilma aan het helpen bij het roeren van de wokgroenten. In de pan ernaast worden de rundervinken gaar en in de oven staan de krokante aardappeltjes. Denise dekt de tafel en op de bank kijkt Erik Jan in een boekje over spinnen en breit Yvonne nog snel een paar steken. De prettige ontspanning na een werkdag is bijna voelbaar.

Gezelligheid

Terwijl Gerrie in de rode huiskamer samen met Henri de soep warm maakt, zitten de bewoners in de blauwe kamer al aan tafel. Remon geniet van de soep in zijn speciale beker. Hij heeft de hele dag gewerkt in de Lindestraat. Straks wil hij douchen. Erik Jan niet. Die wil in bad. En hij moet zijn moeder nog opbellen. Er wordt gezellig gekletst. De groenten en het vlees zijn in een mum van tijd verdwenen. Tijd voor het toetje om daarna samen alles op te ruimen. Het was een heerlijk maaltje. Maar niet alleen dat. Eigenlijk is het vooral heel gezellig. Geen wonder dat het eten dan zo lekker smaakt.

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content