‘Alleen maar in het belang van Ria’

ORO heeft veel kennis in huis. Toch is het soms nodig om hulp van buitenaf in te roepen. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen Ria, bewoonster van Den Dreef 6A op Het Rijtven, gedrag vertoonde waar de begeleiding maar moeilijk de vinger op kon leggen. Het CCE, het Centrum voor Consultatie en Expertise, bood uitkomst.

 

De doelgroep van Den Dreef 6A bestaat uit ouder wordende bewoners. Ria is er daar, met haar 76 jaar, een van. Ria zit in een rolstoel. Nadat ze twee fracturen in haar been kreeg, werd besloten om niet operatief in te grijpen. Een operatie, met narcose en een lang revalidatietraject, zou te belastend voor haar zijn. Sindsdien ligt Ria op een zogenoemd rolbed.
“Na de tweede breuk zagen we Ria veranderen”, vertelt zorgcoördinator Lonneke van Ansem. “Ria was altijd een temperamentvolle, sterke en gezonde vrouw, maar na die breuk begon ze gedrag te vertonen dat we niet konden plaatsen. Op bepaalde momenten groeide haar onrust. Ze ging vaker en langer schreeuwen, gillen. Echt heel hard. Had ze pijn? Dat wisten we eigenlijk niet. We hebben haar gedrag goed geobserveerd, geanalyseerd, ook samen met onze gedragsdeskundige, Femke Berk. Femke keek mee, coachte het team, maar het lukte ons niet om het veranderde gedrag te verklaren.”

Karakter

Ook Leon Hertogs, neef en wettelijk vertegenwoordiger van Ria, werd betrokken in de overleggen waarbij ook de betrokken huisarts aansloot. Leon: “Je zoekt samen naar de achtergrond van dat gedrag. Het was best een moeilijke tijd. Dan kwam er bijvoorbeeld iemand van de familie op bezoek en dan huilde en schreeuwde Ria de hele tijd. Voor mij speelde vooral het belang van Ria. Heeft ze pijn, is ze wel gelukkig? Wat wil ze ons vertellen?”

Palliatief Consultatie Team

Vanwege de steeds ouder wordende doelgroep, is bij ORO de laatste jaren flink geïnvesteerd in de kennisontwikkeling rondom de palliatieve zorg, zorg die niet meer gericht is op genezing, maar op comfort en kwaliteit van leven. Zo is er een Palliatief Consultatie Team dat helpt rondom vraagstukken in de levensfase die wordt gevolgd door -maar niet hetzelfde is als- de terminale fase. Lonneke van Ansem is ook lid van dat team. Tijdens een congres kwam ze in aanraking met Marijke Tonino. Marijke is als Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) en arts Ouderengeneeskunde, gespecialiseerd in palliatieve geneeskunde. “Via het CCE hebben we toegang tot de specifieke expertise van mensen als Marijke. We besloten om haar te vragen om eens mee te kijken naar de problematiek rond Ria”, zegt Lonneke.

Palliatieve zorg

Lichaam is op

Marijke kwam observeren, praatte met het team, met de wettelijk vertegenwoordiger en met de huisarts. Lonneke: “Door haar frisse blik, en natuurlijk haar deskundigheid, kregen we een spiegel voorgehouden. Kern van de analyse van Marijke was dat wat Ria laat zien helemaal past bij het feit dat haar lichaam zo’n beetje op is en niet meer zal herstellen. Bovendien waren er verschillende signalen die zouden kunnen duiden op een dementieel proces. Lonneke: “Eigenlijk weet je dat als team wel, maar toch, omdat je haar al zo lang kent, ontwikkel je iets van een blinde vlek. Marijke was heel duidelijk naar ons toe. Daardoor gingen er bij ons ook puzzelstukjes op de juiste plaats vallen.”

 

Meer balans

Toen na enige weken de medicatie goed was ingesteld, werd Ria rustiger. Er was meer balans in haar leven gekomen. Pijn leek ze niet meer te hebben. “Ze kreeg nieuwe medicatie waar wij nog nooit van gehoord hadden.” Om het team te ondersteunen gaf Marijke ook een scholingsbijeenkomst over palliatieve zorg, met de situatie van Ria als uitgangspunt. Belangrijk punt hierbij was om de situatie te accepteren en van daaruit de zorg in te vullen, passend bij wat Ria nog kan en fijn vindt.

In het belang van Ria

Op dit moment gaat het redelijk goed met Ria. Het team heeft meer handvatten om haar op maat te begeleiden. Leon: “Ria is comfortabeler, dat is het belangrijkste. Geweldig dat er zoveel energie in wordt gestoken, met als doel om Ria een zo fijn mogelijke laatste levensfase te bezorgen. Daar neem ik mijn petje voor af.”
Voor Lonneke mag die pet opblijven. “We leren zelf veel van dit soort trajecten. We kijken bewuster naar Ria, maken andere keuzes. Externe expertise verrijkt onze kennis. Fijn dat er vanuit het wijkmanagement ruimte voor geboden wordt, fijn dat het contact met de wettelijk vertegenwoordiger zo goed is en fijn dat de huisarts zo enorm betrokken is. Allemaal met de neuzen dezelfde richting in; allemaal alleen maar in het belang van Ria.”

 

CCE

Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) ondersteunt en begeleidt medewerkers bij ernstig probleemgedrag bij mensen die langdurig en/of intensieve professionele zorg en ondersteuning nodig hebben. Daar waar professionals dreigen vast te lopen, hebben ze de mogelijkheid om samen met de deskundigen van het CCE op zoek te gaan naar nieuw perspectief.

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud