‘Ik wil hier wel tot mijn pensioen blijven werken’

Vandaag werkt Christ op Het Rijtven. Het is niet moeilijk om hem te vinden. Van verre hoor je het geluid van de elektrische heggenschaar die hij vakkundig bedient. Tussen Het Gebint en de tiny houses heeft Christ zich gestort op een beukenhaag die gesnoeid moet worden. Zijn blauwe jas met daarop de naam van zijn werkgever draagt hij met trots: DuPré Groenprojecten. “Als het aan mij ligt blijf ik hier tot mijn pensioen werken”, zegt hij als de schaar de herfstbladeren even met rust laat. En daar zijn de vertegenwoordigers van het Helmondse hoveniersbedrijf het roerend mee eens.

Sander van der Putten is mede-eigenaar en directeur bij DuPré. Hij komt vandaag graag met uitvoerder Mark van Breugel naar Het Rijtven om het verhaal van Christ aan te vullen. Een verhaal waarin ook Vera van den Bogaard, jobcoach bij Ambitie, een belangrijke rol speelt. Ambitie begeleidt cliënten van ORO die kans maken op een vorm van regulier werk. Vanuit haar rol als jobcoach had Vera enkele jaren geleden al kennis gemaakt met DuPré. “Ik merkte dat deze werkgever open stond voor onze mensen”, vertelt ze. “We wilden een cliënt plaatsen en DuPré bood eigenlijk alle ruimte. Laten we beginnen en we kijken wel of en zo ja waar het schip strandt. Die open houding tref je niet bij alle werkgevers.”
Sander van der Putten onderschrijft dat. “Wij willen mensen graag een kans bieden. Zeker als ze het wat lastiger hebben op de arbeidsmarkt. We werken ook veel met mensen die vanuit Senzer bij ons gedetacheerd worden. Onlangs hebben we er nog twee overgenomen zodat die nu helemaal bij ons op de loonlijst staan. Die hebben zich zo goed ontwikkeld, zijn zo gegroeid dat ze dat kunnen.”

Behoefte aan duidelijkheid

Christ van Hugten werkte aanvankelijk in de bouw en later, via Senzer bij een logistiek bedrijf. “Ik woonde in Helmond op een plaats waar 24-uurs begeleiding was, maar ik ben verhuisd naar Gemert waar ik nu ambulante begeleiding krijg. Mijn zelfstandigheid is dus vergroot.” Bij zijn laatste werkgever nam hij zelf ontslag. “Ik moest hele lange dagen werken en het werd me allemaal te veel. Ik werd overvraagd. Dan komen er conflicten. Ik heb behoefte aan veel structuur en duidelijkheid. Anders gaat het fout.”

Op weg naar een stabiele baan

Via het UWV kwam Christ bij Ambitie terecht waar Vera zijn begeleider werd. “We wilden voorzichtig beginnen met het re-integratietraject door goed te kijken naar wat Christ aan kon, wat hij graag wilde en wat hij precies nodig heeft om van een baan ook een stabiele baan te maken. In dat ‘Werkfit’-traject zat ook een drieweekse stage bij Dupré. Ik kende dat bedrijf nog en ik vond hun visie wel passen bij Christ.” Gedurende die drie weken liep Christ mee in het bedrijf. “Ik werkte mee aan een groot project waar we vaste planten plantten. Ik vond het wel mooi, ja. Ik ben ook heel goed opgevangen door de collega’s van DuPré.”

VCA in één keer gehaald!

Na afloop van de stage ging Vera weer met Christ en DuPré om de tafel. De wederzijdse ervaringen waren zo goed dat besloten werd dat Christ een tijdelijk contract kreeg. Vera: “In het begin had ik elke week wel een paar keer contact met Christ en ook met de begeleiders vanuit DuPré. Maar dat werd al snel minder. DuPré heeft hem heel goed opgevangen en Christ heeft ook hard gewerkt om dit tot een succes te maken. “Ik heb ook mijn VCA, het veiligheidscertificaat gehaald”, zegt hij trots. “Dat vond ik in het begin wel een beetje spannend, maar daar ben ik toch mooi de eerste keer al voor geslaagd.” “En dat lukt echt niet altijd”, onderstreept Mark. “Dat heeft hij geweldig goed gedaan.”

Christ straalt

In december mocht Christ zijn vaste contract bij DuPré ondertekenen. Sindsdien is hij elke dag te vinden op een van de projecten van het Helmondse groenbedrijf dat ook veel voor ORO werkt. “Het gaat goed en ik vind het fijn werk. Als er iets is dan bespreek ik dat met Mark. Of ik bel met Vera, maar eigenlijk heb ik die hulp steeds minder nodig.” Vera: “Christ vindt het soms moeilijk als hij moet samenwerken met iemand die hem wat minder goed begrijpt. Bij DuPré hebben ze dat goed in de gaten en als het nodig is ga ik ook een keer samen met hem om tafel. We hadden verwacht dat het werk, mede door zijn verhuizing en de verandering in zijn begeleiding, wel wat lastiger zou worden, maar hij doet het echt fantastisch. Hij straalt! En daar gaat het om, toch?”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

‘Wij vragen niks, wij zijn er’

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Simone werkt met veel plezier bij de Zorgcentrale, door begeleiding van Ambitie.

Van vrijwilligerswerk naar een echte baan

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud