Het is een vast onderdeel op lesdag 3: het gesprek met een cliëntvertegenwoordiger. Het SGW-opleidingstraject van onze medewerkers bestaat niet alleen uit theorie. Zo komt er ook altijd een ervaringsdeskundige van cliëntburo STERK langs én gaan medewerkers in gesprek met een familielid of andere cliëntvertegenwoordiger. Marina Martens is een van die vertegenwoordigers.
“Het is niet meer dan logisch dat cliëntvertegenwoordigers ook een rol hebben in deze opleiding”, vindt Vera Peelen. Vera is zorgcoördinator, maar ook lid van het SGW-team dat de interne opleidingen bij ORO verzorgt. “We vinden het belangrijk dat we als begeleiders even uit onze professionele rol stappen en kijken door de bril van een naaste. Hoe ervaar jij ons gedrag en de samenwerking, hoe is het eigenlijk om een kind of familielid met een beperking te hebben, wat ervaar je bij het ‘loslaten’, wat gaat goed, maar ook, waar schuurt het?”
Dialoog is waardevol
Het klinkt logisch. Natuurlijk wil je weten hoe de familie van een cliënt de zorg en begeleiding ervaart die wij als ORO bieden. Toch wordt die dialoog met een cliëntvertegenwoordiger tijdens de opleiding als bijzonder waardevol ervaren. Vera: “Het is goed om, buiten de dagelijkse hectiek, even in alle rust bewust stil te staan en vanuit een ander perspectief te kijken.”
Marina Martens is al verschillende keren aangeschoven tijdens de opleidingen. Haar dochter Sophie woont nog thuis en ‘werkt’ bij Boulevard Ruijschenbergh in het atelier. “Het gaat erom dat je luistert naar elkaar”, zegt ze. “Waar ik over vertel? Dat hangt heel erg af van wat er op een bepaald moment speelt. Over hoe je ontvangen wordt op een groep, hoe gastvrij je je voelt, of je het idee hebt dat er écht naar je geluisterd wordt. Ik vertel mijn verhaal en vervolgens gaan we in gesprek. Over van alles. Ook dilemma’s en zaken die niet goed gaan, komen voorbij. Ja, ik heb zeker het gevoel dat medewerkers dit een belangrijk onderdeel van de opleiding vinden. Ik ga ook altijd met veel nieuwe energie weer naar huis.”
Nieuwsgierig
Verbinding, samenwerking en bewustwording. Zo vat Vera Peelen het belang van de rol van de cliëntvertegenwoordigers in het SGW-traject samen. “Medewerkers weer nieuwsgierig maken naar het verhaal en de ervaringen van mensen die dichtbij onze cliënten staan. De verbinding in de driehoek, de onderlinge band tussen cliënt, begeleider en naaste is essentieel voor het geluk van de individuele cliënt. We moeten het samen doen. Fijn dat er een groep van cliëntvertegenwoordigers is die ons hier tijdens de opleiding mee helpt.”